Hambarul este foarte necesar pentru gestionarea cu succes a recoltelor, animalelor și a echipamentelor agricole, așa că trebuie să fie construit adecvat și să fie foarte eficient. Indiferent că este vorba despre o gospodărie sau despre o fermă de dimensiuni diferite, hambarul trebuie să fie bine proiectat, chiar având în vedere anumite considerente, cum ar fi sustenabilitatea și eficiența energetică. Pentru a construi un astfel de spațiu, însă, este esențial să se aibă în vedere diferite reguli, să se aibă la îndemână unelte și materiale de calitate, dar și câteva informații utile, care vor face diferența.
Cuprins:
În continuare, vei descoperi de ce este important să se construiască o astfel de structură, cum se planifică proiectul, care sunt etapele ce trebuie urmate pentru a ridica hambarul și multe alte lucruri interesante, chiar și câteva sfaturi ale specialiștilor pentru a întreține optim construcția după finalizare.
Cum să construiești un hambar
Ridicarea unui hambar, indiferent că este unul din lemn, din piatră sau pe structură metalică, se face având în vedere dimensiunile necesare, dar și recoltele, animalele sau obiectele ce vor fi depozitate aici. Una dintre opțiunile preferate rămâne hambarul construit din lemn, deoarece oferă numeroase avantaje: are durabilitate mare în timp, este mai ușor de încălzit sau de răcit, permite adaptarea la cerințele estetice și funcționale ale fermei, este o opțiune ecologică, se repară rapid, se integrează armonios în peisaj și se adaptează la diferite condiții climatice. Evident, nici hambarele din piatră sau cele pe structură metalică nu sunt de lepădat, având la rândul lor propriile avantaje.
Importanța construirii unui hambar – depozitare lemne, pentru animale etc.
O astfel de anexă a gospodăriei sau a fermei are o importanță mare din mai multe motive:
- Oferă un spațiu sigur și protejat pentru a depozita aici cereale, fân, furaj, alte produse agricole necesare pentru animale. Uneori, hambarul poate servi ca loc pentru a pune diferite unelte și echipamente agricole. În plus, merită menționat faptul că toate aceste lucruri vor sta la adăpost de intemperiile naturii și nu vor suferi deteriorări diverse.
- Se pot controla mult mai ușor temperatura și umiditatea de la interior, astfel încât să nu se strice recoltele depozitate aici. Există, totuși, o condiție esențială în acest sens, și anume aceea ca hambarul să fie bine construit și izolat termic.
- Hambarul este un loc bine organizat, care asigură accesul ușor la cereale sau la echipamentele agricole, fără să mai fie nevoie ca proprietarul să se gândească în ce parte a gospodăriei sau a fermei le-a dus.
- Poate să ofere indicii clare asupra prosperității fermei.
Planificarea proiectului de construire a hambarului
Înainte de a trece la executarea construirii hambarului se va realiza planificarea proiectului. Acest pas va asigura succesul construcției și necesităților legate de spațiul necesar pentru depozitare pe care-l are gospodăria sau ferma. Pentru început este bine să se stabilească locul în care se va ridica structura și dimensiunile acesteia, apoi să se identifice cantitățile de recolte sau materiale ce vor fi introduse în hambar.
După ce acești pași au fost efectuați, se va trece la realizarea unui desen corect cu hambarul dorit, având în vedere și numărul de încăperi, ușile, ferestrele, fluxul de lucru, dimensiunile. Bugetul este o altă parte importantă a planificării proiectului, deoarece de el depinde în mare măsură dacă hambarul ridicat va fi adecvat necesităților. În acest sens se va face un mic calcul, estimându-se costurile totale, ce trebuie să fie neapărat realiste. Astfel, se vor pune pe hârtie costurile pentru materialele de construcție, mâna de lucru, taxele, autorizațiile necesare etc.
Pentru evitarea problemelor legale ce ar putea apărea ca urmare a ridicării hambarului este indicat să se consulte un specialist sau autoritatea în domeniu din zonă, pentru a nu se ajunge cumva la demolarea structurii ridicate și la pierderea banilor investiți. Urmează stabilirea unui calendar care să conțină momentul începerii construcției, etapele ce trebuie parcurse și data de finalizare a proiectului. Deși nu este de dorit să se întârzie ridicarea construcției, nu trebuie să se uite faptul că există unele condiții meteo care ar putea influența acest lucru, așa că vor trebui avute în vedere și ele.
Materialele și uneltele necesare pentru construirea hambarului
Materialele și uneltele necesare pentru ridicarea hambarului trebuie să fie unele de calitate superioară, care să-i garanteze rezistența și durabilitatea. Astfel, achiziția lor trebuie făcută în deplină cunoștință de cauză și după o cercetare amănunțită a ofertei existente pe piață. Dintre aceste elemente nu trebuie să lipsească:
- Lemnul necesar pentru structură, fundație, acoperiș – lemn de construcție, lemn stratificat, OSB;
- Diferite accesorii utile pentru a realiza unele îmbinări sau prinderi: șuruburi pentru lemn, elemente de prindere a lemnului, papuc de reazem, elemente de îmbinare etc.;
- Materiale de hidroizolație;
- Țiglă, tablă sau alte materiale pentru ridicarea acoperișului;
- Placaj pentru finisare interioară și vopsea pentru pereții exteriori, ce trebuie să-i protejeze împotriva intemperiilor;
- Elementele necesare pentru a realiza sistemul de iluminat: cabluri, prize, întrerupătoare etc.;
- Detectori de fum și de incendiu pentru siguranță;
- Ciocan, șurubelniță, fierăstraie diferite, bormașină, burghie, nivelă, ruletă, dălți, mașină de șlefuire, scară, unelte de tâmplărie, invertor pentru sudură;
- Echipamentul de siguranță pentru meșteri și constructori.
Reguli de construire a unui hambar
Deși proiectul pare simplu la prima vedere, adevărul este că poate deveni o adevărată aventură pentru persoanele cu mai puțină experiență, care vor să realizeze hambarul în regie proprie. În primul rând, trebuie să se afle dacă va fi sau nu nevoie de autorizație de construcție. În al doilea rând, trebuie să se respecte restricțiile legate de distanțele dintre clădiri. În afară de aceste reguli se va mai ține cont și de alte lucruri, cum ar fi:
- realizarea unui acoperiș rezistent, care să facă față unei cantități mari de zăpadă;
- instalația electrică trebuie montată de un specialist, altfel ar putea apărea riscul de incendii;
- materialele ce pot lua cu ușurință foc se vor ține departe de hambar;
- podeaua nu trebuie să fie alunecoasă;
- ventilarea corespunzătoare este necesară și obligatorie;
- hambarul trebuie amplasat pe o zonă mai ridicată decât restul terenului pentru a evita inundarea;
- este obligatorie amplasarea ușilor potrivite pentru a permite intrarea obiectelor, echipamentelor agricole, animalelor sau recipientelor de diferite dimensiuni;
- acolo unde este necesar se vor pune balustrade sau mânere de siguranță și se vor marca zonele cu potențial periculos etc.
Etapele de construire a hambarului
După ce s-au aflat toate aceste detalii, de altfel foarte importante, este momentul de a înțelege exact cum se construiește un hambar eficient și durabil în timp. În acest mod, rezultatele obținute vor fi cele scontate de proprietar.
Alegerea locului perfect pentru construirea hambarului
Hambarul este o clădire ce trebuie neapărat amplasată într-un loc foarte accesibil (indiferent că este vorba despre vehiculele agricole sau despre lucrătorii din fermă). Practic, el va fi așezat într-o zonă la îndemână, acolo unde se desfășoară, de regulă, activitățile agricole ale fermei, deoarece în acest mod va fi eficient, reducând timpul necesar oamenilor de a ajunge la el pentru a lua sau pentru a duce recoltele, animalele, echipamentele.
Specialiștii recomandă obligatoriu ca hambarul să fie construit într-o zonă mai înaltă, în așa fel încât să fie ferit de inundații, care ar putea să ducă la deteriorarea lui sau la distrugerea recoltelor, la înecarea animalelor sau la defecțiuni grave ale utilajelor agricole depozitate aici. O altă regulă importantă în ce privește amplasarea hambarului este să fie pus în bătaia soarelui, pentru că în acest mod nu va permite apariția mucegaiului atât de dăunător.
Distanța de clădirea principală sau de casa proprietarului trebuie să fie una considerabilă pentru a nu afecta activitățile zilnice ale acestuia, dar și pentru a nu strica imaginea de ansamblu, deoarece hambarul ar putea să nu aibă un aspect estetic care să fie în armonie cu arhitectura casei.
Nu în ultimul rând, această structură trebuie să fie ridicată în apropierea surselor de apă, de curent și de căldură și spațiul pe care este construită să permită extinderea sa pe viitor, în funcție de nevoile proprietarului în legătură cu afacerea.
Construirea hambarului și a structurii de bază, a pereților și acoperișului
Delimitarea și măsurarea terenului pe care va fi ridicat hambarul sunt primii pași în executarea acestui proiect. Spațiul este bine curățat de ierburi, crengi și rădăcini de copac, obiecte diverse, iar suprafața trebuie să fie nivelată corespunzător. Dacă se hotărăște realizarea unui hambar cu fundație, se va trece la excavarea pământului, ținând cont de dimensiunile necesare. După ce acest pas a fost făcut, se toarnă beton și se montează grinzile de fundație.
Din acest moment se poate realiza scheletul hambarului prin ridicarea stâlpilor de susținere și a grinzilor. Pe jos se așază plăcile OSB și se asigură sigilarea corespunzătoare împotriva umidității, apoi se ridică pereții din lemn pentru construcții, se instalează ferestrele și ușile în locurile prevăzute din faza de proiect. Nu trebuie uitată introducerea materialului de izolație nici între pereți pentru a preveni apariția umidității.
Acoperișul este ultima parte ce trebuie pusă în aplicare în această fază. Se poate opta pentru țiglă sau pentru tablă sau alte materiale rezistente, important este ca acoperișul să fie solid și să facă față intemperiilor. La final se poate aplica vopseaua la exterior și se sigilează rosturile, apoi se trece la finisarea interioară și la montarea utilităților.
Ventilația și iluminarea în construirea hambarului
Ventilația hambarului asigură realizarea unui mediu optim pentru depozitarea recoltelor, pentru viața animalelor sau pentru introducerea diferitelor echipamente și utilaje agricole. În acest sens, trebuie să aibă grile de ventilație, ferestre și uși care să permită ventilarea naturală, precum și diverse tipuri de ventilatoare care să poată fi pornite la nevoie.
Izolarea termică nu trebuie să blocheze definitiv ventilația, așa că trebuie realizată adecvat, în funcție de sfaturile specialiștilor, în caz contrar va apărea mucegaiul, iar nivelul de umiditate va crește foarte mult. Din când în când este bine să se verifice dacă sistemul de ventilație funcționează corect și nu există colțuri în care aerul stagnează.
Iluminarea hambarului poate fi naturală sau artificială. Iluminarea naturală se face cu ajutorul ușilor și ferestrelor, iar cea artificială cu becuri sau corpuri de iluminat potrivite în funcție de nevoi. Sursele trebuie plasate în așa fel încât să ofere lumină în mod egal tuturor zonelor din hambar. Specialiștii recomandă folosirea unor corpuri de iluminat SMART, care să poată fi controlate cu ajutorul diferitelor dispozitive mobile pentru a putea economisi energie electrică și montarea unor becuri LED care sunt prietenoase cu mediul înconjurător.
Sisteme de siguranță și protecție în construirea hambarului
Mediul acesta trebuie să fie unul sigur, să nu existe riscul apariției unor incendii sau inundații, așa că un rol esențial îl are sistemul de siguranță și de protecție.
În acest sens, în hambar se vor monta detectoare de fum, stingătoare de incendiu, camere de supraveghere, sisteme de avertizare, sisteme de iluminare de urgență, protecție la supratensiune, semnalizare și hartă de evacuare, precum și echipamentul adecvat pentru protecție individuală.
Sfaturi utile pentru întreținerea optimă după construirea hambarului
Imediat ce hambarul a fost ridicat se va avea în vedere întreținerea lui periodică, astfel încât construcția să poată rezista în stare optimă de funcționare o perioadă cât mai lungă. O inspecție regulată a spațiului este suficientă pentru început, deoarece totul este nou și este mai puțin probabil să se înregistreze vreo deteriorare. Totuși, curățenia zilnică sau săptămânală (cel puțin) nu poate fi uitată, nici dezinfectarea pentru a elimina dăunătorii periculoși pentru recoltă sau pentru animalele din hambar.
Dacă se observă diferite stricăciuni, atunci ele vor fi reparate de fiecare dată, pentru a preveni apariția de zone cu scurgeri, defecțiuni sau crăpături. În caz de nevoie se aplică un tratament contra mucegaiului, putregaiului sau insectelor. Deșeurile rezultate din activitatea desfășurată în hambar trebuie eliminate corespunzător. O idee excelentă, pentru a ști exact când anume s-au efectuat inspecțiile pentru curățenie și igienizarea hambarului este întocmirea unui registru detaliat, inclusiv cu instruirea regulată a personalului.
În concluzie, pentru a ridica un hambar robust și durabil este important să se aibă în vedere sfaturile specialiștilor cu privire la execuția corectă a lucrării, dar și la materialele și echipamentele necesare pentru a duce la bun sfârșit proiectul.
Sursa foto: unsplash.com