Construcția unui leagăn din lemn pentru grădină – un proiect DIY care va fi îndrăgit de întreaga familie

Un leagăn îți va oferi confort și relaxare, fiind ideal pentru momentele petrecute în curte alături de familie sau prieteni. Este, așadar, un accesoriu foarte practic care aduce un plus de valoare oricărei grădini, conturând o atmosferă relaxată. Există mai multe tipuri de leagăne, unele mai ușor de realizat, iar altele care necesită puțină îndemânare în lucrul cu lemnul și mai mult timp. Indiferent de modelul ales, un astfel de proiect poate reprezenta o activitate de grup prin care vei crea noi amintiri cu cei dragi. Odată finalizat, un leagăn de lemn va deveni atracția principală din grădină și locul preferat de relaxare al tuturor. Dacă ești pasionat de proiecte DIY, te pricepi la construit și vrei să îmbunătățești aspectul grădinii tale, atunci acest articol este pentru tine. Descoperă în rândurile de mai jos cum să-ți construiești propria oază de liniște!

Construcția unui leagăn din lemn – sfaturi de care trebuie să ții cont înainte de a te apuca de treabă

1. Construcție leagăn lemn grădină - femeie, copil, leagăn

Dacă îți dorești să oferi un plus de frumusețe grădinii tale care să fie și practic, atunci construcția unui leagăn din lemn este alegerea potrivită. Bineînțeles că înainte de toate este necesar să ții cont de câteva aspecte. Avantajul faptului că tu ești cel care va construi acest leagăn este că poți decide exact pentru ce model să optezi, în funcție de dorințe, dar și de spațiul de care dispui. În plus, este o variantă mult mai accesibilă decât să cumperi un leagăn gata făcut din magazine. Dacă îți plac proiectele DIY atunci, cu siguranță, nu te va deranja faptul că vei petrece ceva timp pentru a-l realiza. Poți chiar să profiți de această activitate pentru a petrece timp cu cei mici care pot deveni ajutoare de nădejde.

Un prim lucru de care este necesar să ții cont înainte de toate este de zona în care poți amplasa leagănul. De preferat ar fi să alegi un loc umbros, ferit de ploaie și cu mai mulți copaci înalți pentru a proteja leagănul de lemn. Adaptează proiectul la spațiul unde dorești să-l amplasezi, fiindcă dimensiunile sunt foarte importante. Un alt avantaj de care beneficiezi este că poți decide întru totul cum să arate lucrarea finală. Dacă preferi un stil rustic vei scoate în evidență frumusețea lemnului. O grădină amenajată într-un stil romantic, cu multe flori, se poate potrivi cu un leagăn simplu agățat de copac. Tu poți personaliza proiectul în funcție de preferințe, atât în ceea ce privește forma și dimensiunea, cât și pe partea de decorațiuni.

1. Construcție leagăn lemn grădină – leagăn grădină, mare, plante

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este siguranța. Atunci când realizezi un astfel de proiect trebuie să ai mare grijă să te protejezi cu echipament special. Nu vrei să te umpli de așchii sau chiar să te rănești mai rău cu uneltele folosite. Și siguranța celor din jur este importantă, așadar nu lăsa copii să se apropie atunci când utilizezi fierăstrăul electric de exemplu. Construcția în sine trebuie să fie foarte bine executată pentru a nu te pune în pericol pe tine și cei dragi. Leagănul este necesar să susțină destulă greutate, așadar să aibă o structură solidă. Nu ezita să ceri sfatul unui profesionist înainte de a te apuca de construit.

Lemnul este un material foarte dur și rezistent, însă care necesită un anumit tratament și o întreținere corespunzătoare pentru a-și păstra aspectul plăcut. Pentru a rezista condițiilor meteo trebuie să fie unul de esență tare precum mahonul, cireșul, nucul, plopul, stejarul sau fagul. Lemnul din care urmează să realizezi construcția trebuie să fie tratat cu o substanță antimucegai și un lac special de protecție. În caz contrar, umiditatea poate pătrunde în acesta, deteriorându-l și creând un mediu propice pentru dăunători, mucegai și putrezire. Dacă nu achiziționezi un lemn deja tratat, pregătește-te să îl lăcuiești la finalul proiectului cu soluții speciale ce îi vor mări rezistența. În ceea ce privește design-ul, poți opta pentru lemn de construcții pătrat dacă îți dorești un leagăn mai modern sau lemn rotund pentru un aspect rustic. Pentru iubitorii acestui material natural sunt ideale leagănele nevopsite sau lăcuite într-o nuanță de maro cu aspect plăcut. Cei mai creativi pot alege să vopsească în întregime leagănul în culoarea preferată.

Construirea unui leagăn din lemn – de ce materiale ai nevoie și cum se realizează?

Primul pas este alegerea modelului de leagăn. Fie optezi pentru unul simplu din lemn sau din alte materiale agățat de un suport exterior, fie pentru unul cu structură proprie. Decizia trebuie să țină cont de spațiul din curte și particularitățile acestuia. De exemplu, dacă nu ai posibilitatea să agăți un leagăn simplu de copac atunci va trebui să optezi pentru unul din lemn cu structură proprie. Ține cont, de asemenea, de cât de mare dorești să fie acesta, mai precis de capacitatea de persoane care se pot legăna în același timp. În rândurile ce urmează îți prezentăm cum să realizezi ambele variante, astfel încât tu să o alegi pe cea potrivită pentru grădina ta.

2. Construcție leagăn lemn grădină – leagăn, copil

Leagănul copilăriei

Un leagăn simplu de grădina este cel cu care multe generații au copilărit. Acesta nu are structură proprie, ci se agață de un copac. Leagănul în sine poate fi din lemn sau alt suport, precum un cauciuc, un scaun vechi dezasamblat sau plastic. Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este ca creanga aleasă să susțină greutatea corpului. Siguranța este pe primul loc, iar de aceea este necesar să o testezi înainte pentru a vedea cât de solidă este. În plus, creanga aleasă trebuie să fie paralelă cu solul. Dacă nu ai copaci înalți și solizi în curte, te poți folosi de grinda de susținere de la foișor sau de pe verandă.

Pentru a realiza acest leagăn ai nevoie de:

  • O funie groasă sau un lanț din metal;
  • O scândură din lemn lăcuită.

Ce trebuie să faci?

  1. Folosește un burghiu pentru a da găuri în toate cele 4 colțuri ale scândurii, nu foarte aproape de margine și suficient de mari ca diametru pentru ca sfoara să intre în acestea.
  2. Trece sfoara groasă prin găuri și fă câteva noduri la capăt foarte strânse, astfel încât să nu mai iasă.
  3. Leagă sforile de creanga de copac sau de grindă.

2. Construcție leagăn lemn grădină – leagăn formă A, copaci

Leagănul clasic din lemn cu structură proprie

Acest proiect este unul mai complex dar care impresionează din punct de vedere vizual și îți aduce satisfacția lucrului bine făcut. Leagănul clasic în forma literei A te duce cu gândul la o vacanță la munte și este ideal pentru a te relaxa împreună cu familia. Proiectul implică un timp mai lung de execuție și realizarea a două construcții: cadrul de susținere și leagănul din lemn. Leagănul clasic de lemn necesită 2 cadre în formă de A, o grindă și 2 contravântuiri. Este important ca acest cadru de susținere să fie înalt de minim 2,5 metri, dintre care 20 cm vor fi fixați în ciment. Leagănul clasic poate fi realizat atât din lemn pătrat, cât și rotund. În cazul celui pătrat poți alege dimensiunea de 100 mm x 100 mm. Evită grinzile care au noduri deoarece nu sunt sigure. Vei avea nevoie pe lângă lemn de elemente de îmbinare și elemente de prindere a lemnului, precum cuie, șuruburi pentru lemn și plăci metalice zincate. Iată o listă completă de materiale și ustensile.

Materiale necesare pentru cadrul de susținere al leagănului sunt următoarele:

  • 4 bucăți de lemn de 2.4 m pentru picioarele cadrelor;
  • 1 bucată de lemn de 2.7 m pentru grindă;
  • 1 bucată de lemn de 3 m din care să tai contravântuire;
  • Ciment pentru bază;
  • Șuruburi de îmbinare a elementelor de susținere;
  • Cuie care au cap plat;
  • Plăci metalice zincate perforate.

 Iată care este lista de ustensile necesare pentru construirea cadrului de susținere:

  • Marker/creion;
  • Ruletă;
  • Ferăstrău;
  • Ciocan;
  • Cheie reglabilă;
  • Bormașină;
  • Șurubelniță;
  • Pilă pentru lemn și foi abrazive de șlefuire.

 Pașii care trebuie urmați pentru construirea cadrului de susținere sunt:

  1. Pregătirea lemnului, mai exact tăierea grinzilor la capete într-un unghi de 45% astfel încât să se îmbine perfect. Poți face acest lucru foarte ușor cu un ferăstrău electric.
  2. Pune pe poziții cele două cadre, în forma literei A. Apoi poziționează și contravântuirea în partea de sus a fiecărui cadru.
  3. Fixează elementele în poziția corectă cu ajutorul plăcilor perforate și cu șuruburi.
  4. Urmează fixarea grinzilor diagonale de cele orizontale cu ajutorul unor cuie.
  5. Fixează și grinda principală de susținere de unul din cadrul în formă de A la un unghi de 90 de grade. Capătul grinzii trebuie să depășească cadrul cu 10 cm
  6. După ce ai fixat grinda de un cadru, ridică construcția în poziție dreaptă și fixeaz-o corect și de cel de-al doilea cadru.

Odată construit cadrul de susținere, nu-ți rămâne decât să realizezi balansoarul. Acesta este realizat din spătar și șezut. Acordă mare atenție unghiurilor la care poziționezi aceste elemente pentru a asigura un confort sporit. Șezutul este bine să realizeze un unghi de 120 de grade cu spătarul, iar cu solul un unghi de 30 grade pentru ca balansarea să se execute corect. În final, aplică un tratament special lemnului dacă acesta nu are și îl poți chiar vopsi după bunul plac. Pentru un plus de confort poți să echipezi balansoarul cu pernuțe moi și pături pentru zilele reci. Tot pentru un aspect mai plăcut îți poți da frâu liber imaginației și să adaugi decorațiuni. Câteva borcane de sticlă legate cu sfoară de cadrul în care pui lumânări vor contura o atmosferă romantică. O altă variantă de a evidenția leagănul este să te folosești de luminițe pentru grădină, fie cele agățate de copaci, tip ghirlandă, fie cele care se înfig în pământ.

 Unelte necesare pentru construcția balansoarului sunt următoarele:

  • Ciocan;
  • Daltă;
  • Burghiu electric;
  • Ferăstrău;
  • Clește;
  • Mașină de dat găuri;
  • Șipcă rindeluită;
  • Pistol de vopsit sau pensulă groasă.

2. Construcție leagăn lemn grădină – construcție leagăn, bărbat

Materiale pentru construirea balansoarului de care ai nevoie sunt:

  • 10 m de sfoară;
  • 7 m de lemn tratat;
  • Hârtie abrazivă;
  • Șuruburi de ochi;
  • Șuruburi de exterior;
  • Lac special pentru lemn de exterior sau vopsea specială de lemn.

Construcția leagănului de grădină – informații utile despre întreținerea leagănului din lemn

Orice mobilier de grădină necesită o anumită întreținere pentru a se păstra corespunzător. Mai ales în cazul celui din lemn, este necesar să îi acorzi puțină atenție. Lemnul este un material foarte aspectuos care se integrează de minune într-o curte fiind natural. Există mai multe tipuri de lemn care au caracteristici diferite. Lemnul de esență moale, cum este cel de molid, pin, brad și cedru, este unul mult mai sensibil la acțiunea factorilor externi care trebuie îngrijit regulat. Întreținerea acestuia implică lăcuirea în mod regulat. Lemnul de esență tare care aparține din pădurile de foioase are o duritate mai bună și implicit rezistență ridicată la mediul exterior. Speciile de lemn de esență tare sunt plopul, fagul, stejarul, mesteacănul, nucul, cireșul etc.

3. Construcție leagăn lemn grădină – lemne

Pentru a-i păstra aspectul plăcut al leagănului tău de lemn este bine să îl cureți foarte bine la începutul sau sfârșitul verii cu o perie moale și detergent lichid de vase sau soluție specială de curățat lemnul. Este indicat să cureți în direcția fibrelor. În cazul în care leagănul nu este acoperit și nu îl folosești timp îndelungat, îl poți proteja cu o husă de ploi și zăpadă. Atunci când observi că s-a murdărit, fie de alimente, băuturi sau excremente de păsări curăță-l cât mai repede. Aceste substanțe pot păta foarte tare lemnul. Evită curățarea cu jetul de presiune pentru a nu afecta lemnul.

 

În concluzie, bucură-te de timpul petrecut afară în grădină cu ajutorul unui leagăn pe care te poți relaxa admirând natura. O construcție ca aceasta este un proiect relativ simplu, care nu necesită multe materiale și poate fi distractiv de realizat alături de familie. Dacă vei urma sfaturile de mai sus nu ai cum să dai greș. Tu pentru ce variantă de leagăn ai opta?

Surse foto: unsplash.com, pexels.com, pixabay.com, freepik.com

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse