Stil vintage – idei de amenajare pentru spații tradiționale sau designuri cu influențe moderne

Stilul vintage poate fi integrat cu succes în locuințele care urmează regulile de design interior contemporan. De asemenea, îmbinarea cu elementele tipice stilului retro pot aduce un plus de personalitate și funcționalitate spațiului respectiv. Spre deosebire de alte stiluri de design, cel vintage descurajează folosirea materialelor produse în masă în zilele noastre, preferând alternativele care promit durabilitate și rezistență la factori de mediu nocivi, cum ar fi incendiile, umiditatea și mucegaiul.

Stil vintage – materiale și culori predominante

Stilul vintage se referă la un mod de design și decorare care încorporează elemente din trecut. Spațiile amenajate în stil vintage respectă reguli stricte în ceea ce privește cromatica și materialele care intră în componența pieselor de mobilier, a pardoselilor și a elementelor decorative: 

  • Paleta de culori cuprinde nuanțe neutre și pastelate de roz, bleu, lila sau culoarea fildeșului. 
  • Lemnul, piatra, fierul forjat, lâna și bumbacul sunt materiale specifice stilului vintage. 
  • Podeaua poate fi acoperită cu mochetă sau cu lemn. Aceasta este de obicei realizată din parchet laminat în nuanță deschisă. În bucătărie și baie se poate opta pentru o pardoseală cu designul tablei de șah. 
  • Lemnul antichizat este un material popular în cadrul proiectelor privind amenajările interioare vintage. Utilizarea acestui material în pardoseli, panouri de perete sau grinzi expuse adaugă textură și interes vizual spațiului respectiv. 
  • Pereții pot fi realizați din lemn ars sau antichizat. De asemenea, aceștia pot fi acoperiți cu tapet în motive florale, dar și cu oglinzi mari înrămate elegant. 
  • Dulapurile din bucătărie și biblioteca din camera de zi trebuie să aibă uși din sticlă. 
  • Finisajele sunt mate sau satinate. 
  • Dulapurile, fotoliile sau comodele au mânere decorative.
1. stil vintage - camera de zi in stil vintage
Fotografie de Charlotte May pe Pexels.com
1. stil vintage - televizor, comoda, scaun, oglinda
Fotografie de Charlotte May pe Pexels.com
1. stil vintage - birou in stil vintage
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com

Mobilierul stilului vintage: elementele indispensabile

Mobilierul în stil vintage prezintă culorile specifice anilor ‘70 și anume: portocaliu intens, albastru marin sau galben muștar. Piesele vedetă care domină interioarele vintage cuprind o măsuță de cafea și un bufet din lemn masiv lăcuit prevăzut cu uși din sticlă. 

Mobilierul stilului vintage este ușor de identificat prin formele sale curbate, designul robust, realizat din lemn masiv, garnisit cu inserții prețioase cu aspect patinat. Culoarea maro este predominantă în astfel de interioare, dar la fel de apreciate de proprietarii locuințelor vintage sunt și piesele cu finisaje albe și motive florale pictate, oglinzile cu rame proeminente argintii sau aurii cu aspect uzat. 

Stilul vintage și paleta de culori 

Din punct de vedere cromatic, pereții ar trebui vopsiți în alb, gri, bej deschis sau acoperiți cu un tapet vintage cu motive florale. De asemenea, pentru a se crea un contrast plăcut, se pot adăuga mici accente de culoare, cum sunt accesoriile în tonuri de verde mentă, violet pastel, piersică sau galben muștar.  

Proprietarii care doresc un design interior dinamic îl pot obține prin crearea unui contrast de efect între mobilierul și pereții în culori deschise și accesoriile în roșu burgund, albastru, verde smarald sau violet.

Stilul vintage în locuințe – reguli de amenajare a camerelor

2.Stilul vintage-birou, scaun tapitat, dulap suspendat
Fotografie de Charlotte May pe Pexels.com

Influența stilului vintage se poate regăsi într-o singură încăpere sau poate domina întreaga locuință. Fiind un stil deosebit de flexibil, acesta va putea complimenta orice zonă interioară, începând de la amenajarea camerei de zi, a spațiului destinat relaxării și până la crearea unei bucătării sau a unei băi ca în reviste. Din peisajul vintage nu trebuie să lipsească lemnul, indiferent că este integrat în piesele de mobilier, pardoseală sau folosit ca perete accent.

  • Stilul vintage în living 

Amenajarea camerei de zi conform regulilor de design vintage aduce în prim plan un șemineu, o canapea, o măsuță din lemn masiv cu picioare curbate, fotolii impresionante cu brațe rotunjite. Peretele focal poate fi creat din lemn antichizat sau lemn ars. Textura și culoarea materialului adaugă profunzime spațiului și se poate armoniza atât cu piesele stilului retro, vintage, cât și cu designul interior modern. 

2. stil vintage - masa, scaune
Fotografie de Maria Orlova pe Pexels.com
  • Stilul vintage în dormitor 

Piesa vedetă în acest spațiu dedicat odihnei este patul din lemn, pe alocuri antichizat. Același material se va regăsi și în cazul noptierelor. În dormitoarele vintage mai pot fi aduse o masă de toaletă, o banchetă din lemn masiv și pe perete o oglindă mare cu rame impunătoare.

2. stil vintage- bancuta, fereastra
Fotografie de Charlotte May pe Pexels.com

Lemnul antichizat poate îmbunătăți acustica datorită proprietăților sale de absorbție a sunetelor. Astfel, proprietarii vor beneficia de un ambient optim chiar în camera dedicată odihnei. De asemenea, adăugarea unui perete de accent din lemn ars în spatele patului aduce o senzație de căldură și intimitate, perfectă pentru un spațiu dedicat relaxării. 

  • Stilul vintage în bucătărie 

Lemnul masiv, ușor antichizat, este indicat și în cadrul proiectelor de amenajare a bucătăriilor. Lemnul antichizat este mai puțin predispus la deformări, prin comparație cu lemnul nou. Așadar, un perete realizat din acest material își va păstra farmecul timp îndelungat într-un spațiu unde există umiditate sau fluctuații de temperatură. De asemenea, prezența unui perete din lemn antichizat în zona de dining poate defini locul de luat masa sau poate acoperi partea frontală ori lateralele insulei, adăugând totodată un farmec rustic.   

Pentru peretele de accent poate fi folosit și lemnul ars, datorită numeroaselor sale avantaje estetice și funcționale. Procesul de ardere sporește rezistența materialului la uzură, umiditate și mucegai. În plus, finisajul său permite o curățare ușoară, menținând peretele de accent în condiții de igienă optimă.

Procesul de ardere a lemnului formează un strat protector, care încetinește extinderea focului, în cazul unui incendiu, ceea ce reprezintă un plus pentru siguranța proprietarilor. Lemnul ars poate fi utilizat ca perete de fundal pentru dulapuri sau ca prelungire a blatului de bucătărie în locul plăcilor de ceramică. De asemenea, lemnul ars poate fi integrat în diferite combinații cu materiale precum sticla, metalul, blaturile din inox sau granit pentru o estetică deosebită. 

  • Stilul vintage în băi 

Pentru spațiile sanitare, cele mai indicate de către experți sunt piesele de mobilier cu linii curbate, realizate din lemn cu aspect învechit. Pentru a se crea o armonie vizuală, băile vintage mai pot fi completate cu ajutorul unei căzi ovale sau rotunde, o chiuvetă cu picior și detalii din cupru. În zona căzii sau a dușului poate fi creat un perete de accent din lemn ars sau antichizat, datorită rezistenței acestui material la umiditate și mucegai.  

2. stil vintage - baie, cada, wc, dulap, oglinda
Fotografie de Alan Albegov pe Pexels.com

Stilul vintage și retro: principalele diferențe 

Stilurile retro și vintage în designul interior se disting prin particularități specifice, deși sunt adesea confundate între ele. Stilul de amenajare vintage pune accent pe mobilierul tipic anilor ‘70, descris prin estetică rafinată și detalii elaborate. De asemenea, culorile neutre și pastelate, lemnul și textilele naturale, ramele antichizate și abajururile din dantelă sunt elemente care conturează designul interior vintage. 

Stilul retro aparține perioadei 1950-1980 și este identificat după personalitatea vibrantă, bazată pe forme geometrice, culori puternice precum: albastru, portocaliu sau roșu strident. De asemenea, prezența stilului retro în designul interior aduce în prim-plan piese de mobilier inspirate din cultura pop, precum și plasticul sau vinilul ca materiale predominante. 

Prezența lemnului în designul interior reprezintă una dintre elementele pe care le au în comun stilurile vintage și retro din numeroase motive. De exemplu, textura patinată a lemnului ars contrastează într-o manieră elegantă cu materialele sintetice care descriu interioarele retro. De asemenea, textura uzată a lemnului antichizat completează designul jucăuș al acestui stil. Lemnul ars sau antichizat oferă o senzație de căldură, echilibrând răceala materialelor sintetice folosite în amenajările retro. Pereții realizați din aceste tipuri de lemn pot fi fundalul perfect pentru un colț de lectură retro, o prelungire a blatului în bucătărie sau o intrare impresionantă în hol. 

2.Stilul vintage-fereastra, draperii, scaun lemn
Fotografie de Teddy Yang pe Pexels.com
2.Stilul vintage-usi lemn negru, fotolii rosii
Fotografie de Maria Orlova pe Pexels.com

Stil vintage în design interior cu influențe contemporane

3.Stil vintage design interior-fereastra, perdele, birou, veioza
Fotografie de Thomas balabaud pe Pexels.com

Crearea unui design interior în stil vintage cu influențe contemporane trebuie să respecte câteva reguli de bază. Amenajarea ar trebui să includă piese decorative în culori vii care să contrasteze cu mobilierul vopsit în albastru marin, portocaliu aprins, galben muștar și alte nuanțe caracteristice paletei cromatice a anilor ’70. Interioarele care creează un echilibru între farmecul stilului vintage și influența contemporană pun accent pe câteva piese de mobilier, de obicei cele care sunt și elementele vedetă ale designului interior vintage. De exemplu, se poate instala un bufet din lemn de mahon lăcuit, cu uși din sticlă, alături de unul sau două fotolii masive, cu brațele arcuite sau lucrate manual din lemn. Pentru a crea un contrast interesant, se pot adăuga piese minimaliste cu linii drepte și simple, în culori neutre.

Lemnul antichizat joacă un rol crucial în amenajarea vintage și aduce, totodată, o notă de prospețime datorită elementelor moderne. Textura unică și patina naturală a lemnului antichizat adaugă profunzime vizuală, ceea ce compune un contrast aparte cu aspectul lucios și uniform al mobilierului modern. Materialul este durabil, deci pot fi introduse bufete, dulapuri în băi sau mese de dining în bucătării, în funcție de caz, acestea fiind spații intens utilizate și caracterizate printr-un nivel ridicat de umiditate.

Lemnul antichizat este recomandat de experți datorită versatilității sale. Din acest motiv,  face față provocărilor pe care le implică amenajările vintage care îmbină tradiționalul cu elementele moderne. De exemplu, lemnul antichizat poate fi lăcuit și ceruit sau vopsit și apoi șlefuit pentru a avea acea estetică învechită. Pardoselile și grinzile din lemn antichizat aduc un farmec rustic camerelor moderne, fiind un material versatil ce se îmbină armonios cu elementele contemporane.

Într-o cameră amenajată în stil vintage contemporan poate fi adăugat cu succes un perete de accent din lemn ars, deoarece reprezintă un element sofisticat și distinctiv pentru un spațiu atât de versatil. Acesta va contrasta frumos cu elementele contemporane și va crea armonie vizuală alături de piesele vintage. Peretele focal realizat cu lemn ars poate fi cel din spatele canapelei, patului sau chiar din spatele șemineului, dacă este vorba despre un living. 

De asemenea, o masă din lemn antichizat poate fi plasată în fața unui perete cu lemn ars pentru un efect vizual puternic. În fața lemnului ars pot fi aranjate piese de mobilier contemporane, în tonuri deschise. Fiind un material de culoare închisă, lemnul ars va crea un contrast elegant și de bun gust. Peretele accent din lemn ars poate fi amenajat în spatele canapelei sau în jurul unui șemineu. Durabilitatea reprezintă un avantaj pe care îl au în comun cele două tipuri de lemn: cel antichizat și cel ars. 

Astfel, stilul vintage reprezintă mai mult decât o alegere estetică; este o combinație care integrează elementele tradiționale cu cerințele și tendințele societății moderne. Stilul vintage în designul interior oferă o estetică bogată, fiind o alegere practică pentru a transforma locuința într-un spațiu funcțional, plin de eleganță și autenticitate. Amenajările de acest tip pun preț pe materiale rezistente la testul timpului și care au capacitatea de a-și conserva multă vreme calitățile și aspectul unic. Caracterizat prin atenția la detalii și la durabilitatea materialelor, acest stil prelungește durata de viață a fiecărei încăperi. Stilul vintage este foarte flexibil, permițând transformarea locuinței într-o reflectare autentică a personalității proprietarului.

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse