Construcția acoperișului – cum se construiește un acoperiș de casă și ce materiale sunt necesare

Expresia “a avea un acoperiș deasupra capului“ este una foarte populară și deosebit de profundă, deoarece subliniază importanța pe care acoperișul o are în viața oamenilor. Această componentă care face parte din structura oricărei case este una ce oferă protecție împotriva multor pericole și probleme care ar putea să afecteze rezistența casei, dar și confortul locatarilor.

Pentru ca rolul acoperișului să fie îndeplinit la cele mai înalte standarde, contează foarte mult maniera în care acesta este construit. Materialele alese, dar și tehnicile de lucru utilizate pot să facă diferența dintre un acoperiș bine pus la punct și unul care nu va face față provocărilor, pe termen îndelungat. Tocmai de aceea, pentru a putea să ai un acoperiș de calitate, este important să respecți un plan de construcție al acestuia.

Cu ajutorul informațiilor pe care ți le vom prezenta în acest articol, vei ști care sunt resursele pe care trebuie să te bazezi la construirea acoperișului casei, precum și ce etape implică acest proces. Află în cele ce urmează și care sunt cele mai bune sfaturi pe care este bine să le respecți atunci când vrei să demarezi proiectul tău de construcție a acoperișului casei.

Construcția acoperișului – de ce să ții cont la construirea acoperișului

Acoperișul este una dintre cele mai importante componente ale unei case, deoarece îndeplinește foarte multe roluri. Acoperișurile sunt structuri deosebit de complexe, care se obțin în urma unui proces minuțios de construcție. Acest proiect implică utilizarea unor materiale calitative, precum și a unor tehnici de lucru specifice. Din structura unui acoperiș fac parte mai multe componente.

Ce roluri are acoperișul

Poziționat în zona superioară a unei case, acoperișul are multiple roluri, însă cel care se remarcă în mod deosebit este cel de a oferi protecție împotriva acțiunii precipitațiilor. Rolurile secundare ale structurii constau în oferirea de protecție fonică, drenajul apei acumulate în urma ploilor, izolare contra intemperiilor, precum și deservirea ca bază pentru sursele de energie regenerabilă, precum panourile fotovoltaice.

Ce tipuri de acoperiș există, în funcție de formă

Materialele pe care le poți folosi pentru acoperiș pot fi de mai multe feluri. Este vorba despre țiglă ceramică, șindrilă bituminoasă, tablă, lemn de construcții sau chiar lemn stratificat. Și forma pe care o poate avea acoperișul poate să varieze. Formele diferă în funcție de structură, formă, materiale utilizate și alte criterii. Fiecare are avantaje și dezavantaje, iar în continuare îți vom prezenta pe scurt fiecare variantă pe care ai putea să o iei în considerare.

  • Acoperiș cu două ape – are doi versanți cu formă triunghiulară și este cel mai popular tip de acoperiș înclinat. Se realizează ușor, are design simplu și nu este costisitor. Permite scurgerea facilă a apelor acumulate în urma ploilor și amenajarea mansardei. Din punct de vedere estetic, opțiunea este una relativ banală. 
  • Acoperiș cu o apă – este un tip de acoperiș înclinat, cu doar o pantă. Design-ul este foarte simplu și minimalist, ideal pentru un stil arhitectural modern. Nu costă mult să realizezi un astfel de acoperiș, însă este necesară aplicarea unor măsuri suplimentare de termoizolație. Este un acoperiș recomandat doar pentru casele de dimensiuni mici.
  • Acoperiș cu patru ape – are patru versanți, uniți în zona superioară de un punct comun sau de o componentă denumită “plic“. Sunt foarte stabile și potrivite pentru zone în care vânturile puternice și precipitațiile abundente sunt des întâlnite. Permite amenajarea mansardei, dar este scump de realizat și implică multe materiale.

Construcția acoperișului - de ce să ții cont la construirea acoperișului

Acestea sunt cele mai populare tipuri de acoperișuri pentru case, din punctul de vedere al formei, însă există și variante precum acoperișul de tip terasă sau acoperișul cu pante distincte.

De ce să ții cont când proiectezi un acoperiș pentru casa ta

Pentru a porni cu dreptul în drumul tău către construcția de acoperiș de casă eficient și longeviv, trebuie să ții cont de câteva repere deosebit de importante. Acestea sunt bazate pe experiențele și cunoștințele experților din domeniu. Iată despre ce este vorba:

  • Acoperișul trebuie să fie foarte stabil și rezistent la ploi, zăpezi și vânturi puternice
  • Acoperișul trebuie să fie rezistent la foc
  • Este important ca acoperișul să ofere o bună izolare fonică și termică
  • Construcția acoperișului unei case trebuie să țină cont de stilul arhitectural
  • Alegerea materialelor trebuie să se facă prin prioritizarea calității acestora

Ce elemente intră în componența acoperișului unei case

Fiind vorba despre o structură complexă, construcția unui acoperiș de casă presupune folosirea mai multor materiale, în așa fel încât rezultatul să fie unul rezistent și capabil să îndeplinească toate rolurile. Înainte de stabilirea materialelor care se utilizează la ridicarea acoperișului, este necesar să cunoști elementele componente:

  • Sarpanta – reprezintă baza acoperișului și este structura de rezistență a acestuia. Poate fi din fier, beton armat sau material lemnos. Este formată din coșoroabe, dolie, coamă, căpriori, dolie, pene, clești, grinzi, contravântuiri, popi susținători, astreală. 
  • Învelitoare – este partea vizibilă din exterior, cea care îmbracă acoperișul pe zona superioară. Poate fi țiglă metalică, tablă, țiglă ceramică, carton asfaltat sau șindrilă.
  • Elemente de fixare – se utilizează diverse elemente de prindere a lemnului.
  • Sisteme de scurgere a apei – jgheaburile și burlanele.

Acestea sunt, așadar, principalele componente ale unui acoperiș și principalele materiale care sunt necesare pentru construcția de acoperișuri de case. Următoarea etapă a planurilor de construcții de acoperișuri la case este cea a cunoașterii pașilor implicați de construirea unui acoperiș.

Construcție acoperiș – cum se construiește un acoperiș, pas cu pas

Procesul de constituire a acoperișului este unul realizat în etape, fiecare pas fiind unul cu importanță majoră. Trebuie ca lucrările să se desfășoare într-o manieră bine organizată, pentru ca fiecare etapă să primească atenția necesară, iar rezultatul să fie cel scontat. Iată cum se desfășoară procesul de construire de acoperiș, pas cu pas:

Etapa 1: se montează bârnele și popii

Bârnele sunt produse din lemn, care trebuie să fie în stare cât mai bună, fără urme de degradare. Instalarea lor se face pe suprafața conturului casei. Fixarea poate fi efectuată prin intermediul modelelor de papuc de reazem

Bârnele vor avea drept scop susținerea învelitorii alese, aceasta fiind montată la final. După instalarea bârnelor, se montează popii și coamele, care trebuie alese, ca dimensiuni, în funcție de înălțimea și gradul de înclinare pe care vrei să îl aibă acoperișul.

Construcție acoperiș - cum se construiește un acoperiș, pas cu pas 2

Etapa 2: se instalează căpriorii

Căpriorii sunt structurile din lemn care vor influența forma finală a acoperișului, acest lucru depinzând de dispunerea pe care alegi să le-o atribui. Căpriorii sunt acoperiți cu astreală, adică plăci din lemn, precum cele din OSB. Aceste plăci vor susține foarte bine învelitura acoperișului.

Dacă optezi pentru alt tip de învelitură decât cea din lemn, vei avea nevoie de șipci metalice. Trebuie să știi că rolul acestora este pur de susținere a înveliturii, nefiind important aspectul estetic, deoarece astreala nu va fi vizibilă, la finalul construcției. La instalarea căpriorilor, vei avea nevoie de câteva accesorii specifice, precum elemente de îmbinare și șuruburi pentru lemn.

Etapa 3: se montează folia anticondens

Este esențială în vederea îndeplinirii rolului acoperișului de a proteja casa de acțiunea umezelii. Folia este o structură cu o față impermeabilă și una permeabilă. Fața impermeabilă trebuie să fie orientată spre exterior, astfel încât să nu merită revenirea umidității acumulate către interiorul acoperișului. Fața permeabilă va fi orientată spre astreală.

2. Construcție acoperiș - cum se construiește un acoperiș, pas cu pas (2)

Trebuie ca folia să acopere toată suprafața acoperișului, pornind de la streașina acestuia și ajungând până la nivelul coamei. Doar în acest mod, folia va putea să protejeze de infiltrațiile de umezeală astreala, căpriorii, precum și termoizolația. Odată finalizată instalarea foliei anticondens, se trece la montarea unui rând de șipci orizontale și verticale, care vor servi pe post de sprijin pentru învelitură și vor asigura ventilația acoperișului.

Etapa 4: montarea înveliturii

Învelitura este una dintre cele mai importante elemente care intră în componența unui acoperiș. Asta deoarece ea este partea exterioară, adică cea care preia în mod direct toate elementele de care acoperișul trebuie să protejeze casa. Este vorba despre vânt, precipitații sau diverse obiecte. Pentru ca învelitura să fie rezistenta, eficientă și convenabilă din punct de vedere financiar, este importantă alegerea materialului potrivit.

  • Ardezie – plăcile din ardezie sunt plăci produse din cenușă vulcanică sau din lut și au o longevitate remarcabilă. De asemenea, ele impresionează și din punct de vedere estetic. Nu sunt foarte populare, deoarece reprezintă o învelitură grea și destul de costisitoare.
  • Țiglă ceramică – țigla ceramică are o rezistență de până la 100 de ani și propune coeficienți remarcabili de izolare fonică și termică. Are și avantajul de a absorbi puțină apă. Este, totuși, un material greu, astfel că se instalează cu dificultate. În același timp, greutatea îi conferă stabilitate la încărcături mari și la furtuni puternice.
  • Țiglă metalică – este destul de ușoară, cântărind cel mult 7 kg per metru pătrat. Se montează la înclinație de 13 grade și este o soluție care necesită întreținere prin vopsire, în mod periodic.
  • Tablă dublu fățuită – rezistă până la 50 de ani și se instalează ușor, dar are carențe la capitolul izolației termice. 
  • Șindrilă bitumoasă – are durată de viață de minimum 30 de ani și maximum 60 de ani. Oferă izolație fonică și fonică la cele mai înalte standarde și nu cântărește mai mult de 13 kg per metru pătrat, inclusiv în varianta cea mai scumpă. 

2. Construcție acoperiș - cum se construiește un acoperiș, pas cu pas (1)

Poți alege, deci, învelitură ușoară și cu montaj rapid, precum tabla dublu fățuită sau țigla metalică, iar acestea își vor face bine treaba. Alternative mai grele, însă, deși vor fi mai greu de montat, vor oferi o durată de viață mai mare și o eficiență superioară din punct de vedere al izolației termice și fonice pe care o garantează. În prezent, cea mai populară învelitură este reprezentată de țigla ceramică, datorită duratei mari de viață, a stabilității deosebit de mari, precum și a izolației garantate.

Etapa 5: instalarea sistemului pluvial

Ultimul lucru de care te vei preocupa, la construcția acoperișului pas cu pas, este reprezentat de instalarea sistemului de evacuare a apei, în cazul precipitațiilor. Acesta include diverse burlane, jgheaburi și alte elemente de scurgere. Ai nevoie și de racorduri speciale, precum și de echipamente de prindere, precum mașina de înșurubat sau foarfeca pentru tablă.

Sfaturi pentru construirea acoperișului unei case

Acum că știi care sunt principalele etape de construcție la acoperișul de casă, trebuie să afli și care sunt cele mai importante sfaturi pe care experții din domeniu le oferă celor interesați să demareze un astfel de proiect:

  • Apelează la profesioniști – cea mai clară concluzie care poate fi trasă cu privire la acoperiș este faptul că acesta are o importanță majoră în cadrul oricărei construcții de casă. Tocmai de aceea, proiectarea și ridicarea lui este recomandat să se facă de către profesioniști sau măcar cu ajutorul acestora. 
  • Alege învelitoare de calitate – pe Enpiau.ro găsești variante de lemn și lemn antichizat unice în România, pentru care îți oferim toate detaliile tehnice de care ai nevoie. Este important să alegi din gama disponibilă pe site-ul nostru toate componentele sistemului de învelitoare pentru acoperișul tău, în vederea obținerii unui design uniform, cu rezistență îndelungată.
  • Cere sprijin – nu ezita să ne contactezi pentru orice informație legată de materialele pe care le găsești pe site-ul nostru și pe care crezi că le-ai putea include în proiectul tău de acoperiș. Îți putem oferi informații importante, de ordin tehnic, precum și posibilități de personalizare a soluțiilor din gama noastră. 

Prioritizează calitatea – calitatea materialelor și a tehnicilor de lucru reprezintă cel mai important lucru, atunci când vine vorba despre acoperiș. Această structură este menită să confere stabilitate întregii case și nu merită să “strângi cureaua“ tocmai atunci când vine vorba despre acoperișul casei.

Pe Enipau.ro găsești materiale de calitate deosebită, dar pe care le poți achiziționa și la prețuri foarte atractive. Îți oferim produse alese cu grijă și materiale pe care le fabricăm cu atenție, pentru ca proiectele în care sunt utilizate să fie unele cât se poate de sigure și rezistente. Alege soluțiile noastre și dă startul proiectului tău de acoperiș, respectând planul pe care ți l-am prezentat!

Sursa foto: Pixabay.com.

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse