Bucătărie rustică – materiale durabile pentru pereți, tavan și pardoseli + sfaturi pentru amenajare și design

O bucătărie rustică se inspiră din folclor, viața tradițională și natură. Acest stil de amenajare este tot mai popular și mai răspândit datorită faptului că este convenabil pentru bugetul personal, practic și asigură un nivel ridicat de confort. O bucătărie rustică nu doar că aduce o atmosferă caldă și autentică în locuința ta, dar îmbină armonios aspectele practice cu cele estetice, creând un spațiu ideal pentru gătit și socializat.

Bucătărie rustică – tipuri de lemn și alternative compatibile pentru un ambient tradițional

Bucatarie rustica-materiale cu grad ridicat de rezistenta pentru pereti, tavan si pardoseli
Fotografie de Ron Lach pe Pexels.com

O bucătărie rustică poate fi amenajată astfel încât să amintească de casele tradiționale ale bunicilor sau, din contră, se pot îmbina elementele caracteristice ale stilului rustic cu cele moderne. Versatilitatea reprezintă unul dintre cele mai mari avantaje care descriu stilul rustic. Astfel, se poate obține o bucătărie rustică în care tradiționalul se îmbină armonios cu originalitatea modernității, proces din care poate rezulta un proiect cu totul aparte. 

Acestea sunt câteva aspecte care conturează imaginea clasică a unei bucătării amenajate în stilul rustic: 

  • paletă de culori neutre, inspirate din natură; 
  • sunt indicate îmbinările cromatice de nuanțe neutre, naturale și mici accente de culoare, precum: roșu cărămiziu, verde pădure etc; 
  • finisaje care imită mediul natural; 
  • suprafețe neregulate, nefinisate;  
  • mânerele și balamalele la vedere;  
  • bufet din lemn sculptat sau pictat;  
  • țesături colorate; 
  • surse de iluminat recomandate: corpuri de iluminat suspendate, veioze sau candelabre cu brațe multiple.

Bucătărie în stil rustic și piesele de mobilier indispensabil

De asemenea, în categoria caracteristicilor specifice unei bucătării rustice pot fi incluse și cele referitoare la mobilier. Aceasta zonă este de cele mai multe ori locul de întâlnire și socializare, unde se reunesc membrii familiei la cină sau unde se socializează cu musafirii veniți în vizită. Pentru a spori atmosfera primitoare și senzația de confort pe care o emană bucătăriile rustice, este esențial să se acorde atenție pieselor de mobilier.  

Piesele de mobilier indispensabile în bucătăriile rustice includ:

Masă din lemn masiv: Element central al bucătăriei, ideală pentru reuniuni de familie și socializare.

Scaune robuste din lemn: Perfecte pentru masa din lemn masiv, oferind confort și stabilitate.

Bufet din lemn sculptat sau pictat: Util pentru depozitare, adăugând un element decorativ autentic.

Rafturi deschise din lemn: Pentru a expune vesela și ustensilele de bucătărie, adăugând un plus de funcționalitate și estetică.

Dulapuri din lemn: Spații de depozitare esențiale, care mențin aspectul rustic și ordinea în bucătărie.

Insulă de bucătărie din lemn: Utilă pentru spațiu suplimentar de lucru și depozitare.

Blaturi din lemn sau piatră naturală: Rezistente și durabile, oferind un aspect autentic bucătăriei.

Bancă sau laviță din lemn: Ideală pentru a crea un colț confortabil pentru mic dejun sau pentru copii.

Corpuri de iluminat rustice: Suspendate, veioze sau candelabre cu brațe multiple, pentru a completa atmosfera caldă și primitoare.

1.Bucatarie rustica-masa lemn, canapea, scaune inalte
Fotografie de Matheus Bertelli pe Pexels.com
1.Bucatarie rustica-masa lemn, perete caramida, dulap suspendat lemn, vaza, flori, tablou
Fotografie de Charlotte May pe Pexels.com
1.Bucatarie rustica-masa lemn, perete piatra, fereastra
Fotografie de Matheus Bertelli pe Pexels.com
1.Bucatarie rustica-masa, scaune lemn, ferestre, canapea
Fotografie de Matheus Bertelli pe Pexels.com
1.Bucatarie rustica-masa, scaune lemn, ferestre, frigider
Fotografie de Matheus Bertelli pe Pexels.com

Atunci când alegi piesele de mobilier pentru o bucătărie în stil rustic, trebuie să ții cont și de dimensiunea spațiului. Pentru bucătăriile mici, este recomandată optimizarea spațiului vertical prin instalarea unor rafturi din lemn pe pereți, ideale pentru depozitarea vaselor și accesoriilor. Alege o masă care poate fi extinsă sau pliată pentru a economisi spațiu atunci când nu este utilizată. În general este bine să optezi pentru un mobilier multifuncțional, care oferă atât spațiu de lucru, cât și depozitare.

Bucătăriile mai mari pot fi delimitate în zone pentru gătit, de luat masa sau pentru socializare. Astfel, poți crea o zonă de luat masa separată cu o masă mare din lemn masiv și scaune confortabile. Adaugă grinzi din lemn expuse pe tavan și lambriuri pe pereți pentru a accentua stilul rustic. Utilizează aparate electrocasnice cu finisaje care se potrivesc stilului, cum ar fi cupru sau fier forjat.

Indiferent de dimensiunea bucătăriei, cheia este să îmbini funcționalitatea cu estetica, folosind materiale naturale și accente autentice pentru a crea un spațiu cald și primitor în stil rustic.

Bucătării în stil rustic: tipuri de materiale recomandate

În bucătăriile rustice, inclusiv în cele cu zidărie, trebuie să se regăsească elemente din lemn masiv, PAL sau MDF. Sunt aduse în prim plan materialele naturale, decorațiunile rustice și piesele de mobilier robuste, practice, descrise de linii simple, toate dând viață unui spațiu funcțional, menit să reziste în timp. O imagine clasică a unei bucătării rustice prezintă masa din lemn masiv ca element central cu scaune, dulapuri și rafturi din același material.  

Acestea pot fi vopsite cu un lac special pentru a accentua atmosfera tipică unei bucătării rustice.  Piesele din lemn se pot îmbina cu elemente din piatră pentru a contura o atmosferă autentică. De exemplu, se poate alege o chiuvetă realizată din piatră naturală sau din ceramică. De asemenea, dacă spațiul este suficient de mare, se recomandă montarea unor grinzi din lemn masiv. Elementele din lemn masiv pot fi combinate cu piese din fier forjat, piele, piatră nefinisată sau blană.

1.Bucatarie rustica-lemn lacuit
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com
1.Bucatarie rustica-lemn
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com
1.Bucatarie rustica-lemn.1
Fotografie de FWStudio pe Pexels.com
1.Bucatarie rustica-lemn orizantal
Fotografie de FWStudio pe Pexels.com
1.Bucatarie rustica-grinzi lemn
Fotografie de FWStudio pe Pexels.com
1.Bucatarie rustica-perete din caramida
Fotografie de Tim Mossholder pe Pexels..com

Peretele de accent acoperit cu lemn, ideal pentru bucătăriile tradiționale cu influențe moderne

 

Lemnul rindeluit este ideal atât pentru bucătăriile rustice autentice, cât și pentru variantele care îmbină elemente din alte stiluri, precum designul rustic modern, scandinav sau mediteranean. În locul lambriurilor din lemn pentru peretele de accent, se poate folosi lemn rindeluit, fie în spatele insulei de bucătărie, în zona de luat masa, fie în spatele blatului. 

Dacă se utilizează acest material pentru insulă, atunci se va aplica în partea superioară, alături de alte materiale, precum metalul sau piatra naturală. Pentru a crea un sentiment de confort pur rustic, pereții se pot acoperi parțial cu lemn rindeluit, iar în partea de sus se pot vopsi în alb sau într-o nuanță deschisă de gri. Lemnul rindeluit poate fi folosit pentru stâlpii de susținere, realizarea rafturilor deschise și a pardoselilor.

Acest material se poate asocia cu blaturile de granit, șisturile de ardezie, detaliile din oțel inoxidabil, fier forjat sau cupru, mai ales în cadrul bucătăriilor care intră în categoria rustic industrial.  

Adăugarea unui lambriu din lemn de rășinoase se potrivește de minune cu estetica rustică. De exemplu, peretele din spatele insulei, a chiuvetei sau a aragazului poate dobândi rolul de perete de accent. Indiferent că acesta fi acoperit în totalitate sau doar în partea de jos, un lambriu din lemn de rășinoase va adăuga textură și o senzație de căldură, grație nuanței naturale a materialului. De asemenea, tavanele cu astfel de lambriuri, dulapurile, blaturile sau rafturile din acest material creează o unitate estetică și versatilă. Acest material poate fi combinat cu blaturi din granit sau marmură, pardoseli din piatră naturală și mici accente din fier forjat sau oțel inoxidabil care se pot regăsi în mânere și feronerii. 

De asemenea, ca alternativă pentru peretele de accent, poate fi luată în considerare utilizarea lemnului antichizat. Pereții pot fi acoperiți cu lambriuri din lemn antichizat, iar blaturile, rafturile și dulapurile pot fi realizate din același material pentru un design autentic. Grinzile sau lambriurile din lemn antichizat care îmbracă tavanul sunt, de asemenea, o idee inspirată. Acest material poate fi îmbinat cu piatra naturală, care se poate regăsi în pardoseala bucătariei rustice, sau cu blatul din granit sau marmură. Pentru un aspect tradițional, mai pot fi incluse și feronerii din oțel inoxidabil, fier forjat, cupru sau bronz. 

Pereții, podeaua și tavanul care definesc aspectul autentic al unei bucătării rustice sunt, de asemenea, influențate de câteva principii esențiale: 

  • Tavanul trebuie să cuprindă grinzi și bârne din lemn. De aceea, pot fi introduse și lambriuri din lemn pentru a crea un design uniform; 
  • Grinzile pot fi lăsate ca atare sau vopsite într-o culoare contrastantă cu cea a pereților; 
  • Tavanul sau pereții de accent sunt acoperiți total sau parțial cu lambriuri din lemn tratat termic. 
  • Pardoseala ar trebui să fie realizată din lemn nefinisat peste care se poate așeza un covor din lână sau lucrat manual și decorat cu motive tradiționale. 

Amenajarea unei bucătării rustice cu influențe din alte stiluri

Amenajarea unei bucătării rustice poate să cuprindă și alte stiluri de design pentru proprietarii care doresc o notă de împrospătare a ambientului tradițional.  

  • Bucătării rustice moderne 

Zonele specifice stilului rustic modern sunt populare pentru elementele de decor simple și pentru mobilierul cu rol funcțional. Bucătăriile rustice moderne sunt descrise de pereți cu gresie albă și un perete de contrast, acoperit cu gresie care imită cărămida. De asemenea, lambriurile din lemn pot fi integrate cu succes într-o astfel de bucătărie.

Acestea adaugă textură, naturalețe și căldură, conferind zonei un aer ospitalier. Experții optează pentru lambriuri premium din lemn de brad, tratate termic. Acestea pot fi combinate cu blaturi fabricate din beton, quartz sau granit, precum și cu electrocasnice sau feronerii din inox. Pentru a accentua căldura lemnului sunt recomandate corpurile suspendate care emană lumină caldă. 

2. bucatarie rustica - dulapuri, insula, masa si scaune
Fotografie de Curtis Adams pe Pexels.com
  • Bucătării rustice industriale 

Acestea se remarcă prin texturile metalice și cele din lemn, care domină spațiul prevăzut pentru amenajarea bucătăriei. Elementele metalice preferate de adepții stilului industrial sunt lustrele, lămpile, chiuvetele, care se îmbină cu mobilierul, pereții și podelele din lemn masiv. De asemenea, cromatica gravitează în jurul nuanțelor de gri, alb, negru, crem sau bej. 

De asemenea, lambriurile din lemn pot fi încorporate în stilul rustic industrial. Căldura tipică lemnului echilibrează senzația de răceală specifică elementelor din metal. Lambriurile pot fi îmbinate cu elemente din cupru, fier forjat sau oțel negru. Acestea pot fi dispuse astfel încât să formeze un perete de accent, de preferat cel adiacent blaturilor sau peretele din spatele zonei de luat masa. 

Lambriurile din lemn care acoperă tavanul emană un sentiment de căldură și nostalgie, deci pot fi o opțiune demnă de luat în calcul. Lemnul este, de asemenea, compatibil cu textura dură a cărămizilor. În acest fel, un contrast interesant poate fi obținut prin combinarea pereților de cărămidă expusă cu lambriurile din lemn.

  • Bucătării rustice mediteraneene 

Pentru a crea o atmosferă mediteraneană în bucătăria rustică, este esențial să se folosească piese de mobilier din lemn, grinzi din același material și să se includă elemente din teracotă sau piatră. Paleta cromatică specifică este definită de tonuri deschise de albastru, care se vor armoniza impecabil cu naturalețea caracteristică lemnului. 

Un perete de accent cu lambriuri din lemn devine un punct de atracție în designul bucătăriei. De asemenea, specialiștii susțin ideea de a acoperi parțial peretele cu lambriuri, de preferat în jumătatea inferioară, în timp ce suprafața de sus să fie texturată. 

Lambriurile din lemn sunt o idee inspirată și în ceea ce privește personalizarea tavanului. Acestea pot fi îmbinate cu grinzile din lemn pentru a amplifica nota de căldură și naturalețe. Acoperirea tavanului complet cu lambriuri va oferi bucătăriei o estetică desăvârșită. Astfel de accesorii creează un aspect vizual interesant alături de pardoselile acoperite cu piatră naturală sau plăci de teracotă, precum și în asociere cu blaturile din lemn, granit, marmură sau travertin. 

  • Bucătării rustice scandinave 

Un spațiu dedicat acestui stil este descris printr-o atmosferă aerisită, cu mobilier simplu, podele și pereți vopsiți în alb, piese decorative și de mobilier în culori deschise. Proprietarii care dețin spațiu suficient pot lua în calcul varianta amenajării unei bucătării rustice cu sobe voluminoase, realizate din cărămidă sau din teracotă. 

2. bucatarie rustica - plita veche, dulap vintage
Fotografie de Maciej Cisowski pe Pexels.com

Se pot utiliza lambriuri din lemn pentru un perete accent în cadrul acestui model de bucătărie rustică scandinavă. Fie că se montează în spatele blatului sau pe peretele adiacent zonei de luat masa, prezența lemnului va amplifica senzația de confort vizual și căldura oferită de naturalețea materialului. 

Lambriurile pot acoperi doar partea de jos a peretelui, rămânând ca în partea de sus să se aplice o vopsea într-o nuanță deschisă de gri sau alb cremos. Pentru a crea o notă rustică, tavanul poate fi acoperit cu grinzi și lambriuri. Acestea sunt compatibile cu pardoselile din lemn de pin sau stejar, precum și cu blaturile din lemn, granit sau marmură. 

Amenajările bucătăriilor rustice – paletă de culori și combinații cromatice de efect

3.Amenajari bucatarii rustice-perete albastru, farfurii
Fotografie de Lachlan Ross pe Pexels.com

Proiectul de amenajare a bucătăriilor rustice poate fi compromis dacă nu se respectă un echilibru cromatic sau dacă spațiul cuprinde prea multe tipuri de materiale. În ceea ce privește cromatica tipică stilului de amenajare rustic, cele mai potrivite sunt nuanțele de maro, verde crud, cărămiziu, bej, gri, alb și negru. 

Așa cum s-a menționat anterior, pentru a obține un efect cromatic impresionant, experții recomandă combinarea acestor culori neutre cu accente subtile de culoare, care să elimine monotonia și să adauge un plus de vitalitate spațiului. Printre nuanțele cele mai potrivite pentru acest scop, pe lângă clasicul cărămiziu aprins și verdele pădure, se numără turcoazul pal, verdele crud, albastrul marin și galbenul auriu. În ceea ce privește vopsirea pereților unei bucătării rustice, specialiștii optează pentru nuanțe de alb crem, unt, nisipiu sau albastru prăfuit.  

De asemenea, pot fi aplicate câteva combinații de culori care completează perfect o bucătărie în stil rustic: 

  • Alb și albastru 

Această formulă este tipică bucătăriilor rustice în stil mediteranean. De asemenea, combinația este populară, deoarece mărește vizual zona și emană o senzație de prospețime și curățenie. Pereții trebuie văruiți sau vopsiți într-un alb cremos. Accentele de albastru se regăsesc în articolele pentru masă. Cromatica de alb cu albastru va completa impecabil farmecul natural al mobilierului din lemn. 

  • Alb cu roșu 

Pereții văruiți sau vopsiți în alb se regăsesc și aici. Se pot adăuga accente de roșu care să dinamizeze atmosfera. De asemenea, piesele de mobilier potrivite sunt cele din lemn masiv, tipice oricărei bucătării în stil rustic. 

Amenajarea unei bucătării rustice îmbină armonios tradiția cu elemente moderne, oferind un spațiu confortabil și funcțional. Prin utilizarea materialelor naturale, cum ar fi lemnul masiv și piatra, și prin adăugarea de accente cromatice subtile, poți crea un mediu primitor și estetic plăcut. Indiferent de stilul rustic ales – fie că este tradițional, modern, industrial, mediteranean sau scandinav – cheia succesului constă în echilibrul între aspectele practice și estetice, pentru a transforma bucătăria într-un loc ideal pentru gătit și socializat.

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse