Construcția unui garaj din lemn: Idei practice pentru începători

Atunci când locuiești la casă, deși pare că ai suficient loc în curte atât pentru mașină, cât și pentru a depozita toate uneltele și articolele de care ai nevoie, niciodată nu strică să ai și o anexă acoperită în aceste scopuri. Iar construirea unui garaj pare cea mai buna idee, mai ales că atunci când alegi să ridici unul din lemn, proiectul devine mult mai ușor de realizat chiar și pentru începători.

Există mai multe etape de care să ții cont când ridici un garaj din lemn, printre cele mai importante fiind găsirea locului potrivit și întocmirea unui plan de construcție astfel încât proiectul tău să fie realizat ușor și rapid.

Dacă nu ai experiență și te întrebi cum poți să construiești un garaj din lemn, din acest articol vei afla etapele pe care trebuie să le parcurgi rapid și simplu, astfel încât la final să te bucuri de o anexă a casei complet funcțională.

Construcția unui garaj din lemn: etape de execuție

1. Constructia unui garaj din lemn etape de executie

Atunci când ești începător în domeniu și te întrebi ,,cum construiesc un garaj din lemn?’’, cu siguranță știi că planificarea este una dintre cele mai importante etape înainte de a începe ridicarea propriu-zisă a anexei. În acest fel vei cunoaște ce să faci, cum să faci, dar și cum să urmărești și să evaluezi corect progresul muncii tale.

Iată care sunt etapele pe care trebuie să le ai în vedere la construirea unui garaj din lemn:

  1. alegerea locului în care va fi ridicat și dimensiunile garajului;
  2. obținerea autorizației de construire;
  3. turnarea unei șape și a cimentului;
  4. așezarea cadrelor de lemn;
  5. realizarea acoperișului;
  6. montarea ușilor și a ferestrelor.

De la urmărirea câtorva modele de garaje din lemn pentru a stabili de ce ai nevoie și până la identificarea celor mai bune materiale, precum și a uneltelor de care ai nevoie, toate trebuie ordonate astfel încât construirea acestuia să fie rapidă și ușoară. Dar pentru început, trebuie să știi exact unde îl vei construi.

Construirea garajului de lemn  – stabilirea amplasamentului anexei

1.1. Construirea garajului de lemn stabilirea amplasamentului anexei

Pentru că există mai multe tipuri de garaj, pentru început trebuie să știi exact ce vrei. Astfel, această anexă care poate servi nu doar adăpostirii mașinii, poate fi amplasată:

  • separat de corpul casei sau independent;
  • lipit de casă, astfel încât să poți face o intrare directă din locuință.

Există și varianta garajului subteran, însă acesta presupune o construcție mult mai complexă și de durată mai lungă. De aceea, varianta de lemn este potrivită din mai multe puncte de vedere.

Odată stabilit unde îl vei amplasa, trebuie să obții autorizația de construire de la primăria orașului sau comunei în care locuiești. Deoarece această etapă poate dura câteva săptămâni, în tot acest timp poți găsi un model de garaj din lemn care să se potrivească planurilor tale. De asemenea, acesta este și momentul în care poți realiza o schiță a acestuia.

Construcția garajului din lemn și realizarea proiectului

1.2. Constructia garajului din lemn si realizarea proiectului

Deși pare că nu ai nevoie, atunci când ești începător și vrei să știi cum se face un garaj din lemn, vei avea nevoie de un proiect simplu. Acesta te va ajuta să înțelegi mai bine etapele de execuție, precum și alegerea cantității corecte de material, precum și a elementelor de îmbinare, astfel încât timpul tău să fie dedicat construcției efective a anexei.

Realizarea unui proiect pentru construcția unui garaj din lemn poate fi sub forma unei schițe cu dimensiunile clare și care să te ajute în fiecare etapă a realizării sale. Ca începător, te poți consulta cu un specialist sau cu persoane care au construit în regie proprie anexe asemănătoare.

Odată făcut proiectul, te poți orienta către una dintre cele mai importante părți în construirea garajului din lemn: alegerea materialelor. Mai ales că, acum, varietatea este destul de mare, iar proprietățile fiecărui tip sunt altele.

Construcția unui garaj de lemn și alegerea materialelor

1.3. Constructia unui garaj de lemn si alegerea materialelor

Pentru un proiect reușit, alegerea lemnului pentru construcții potrivit este una dintre cele mai importante etape. Acesta poate fi ales în funcție de proprietăți și de buget, însă un astfel de garaj va fi mai ieftin decât unul realizat din alte materiale.

Printre tipurile de lemn care pot fi utilizate în construcția unui garaj se regăsesc:

  • lemnul stratificat care are avantajul de a putea fi îmbinat destul de ușor;
  • cheresteaua sau lemnul rindeluit care este unul dintre cele mai cunoscute materiale pentru construcțiile exterioare;
  • lemnul ars care este tratat termic, ceea ce îi oferă protecție la intemperiile naturii;
  • lemnul antichizat, dacă proiectul tău este unul special căruia vrei să-i oferi un aspect deosebit.

Pe lângă acestea, mai există și materiale precum plăcile de OSB și PAL, dar care sunt mai puțin rezistente în timp. De asemenea, îți vor trebui și câțiva saci de ciment pentru șapă și fundație, dar și lacuri și tratamente pentru ultimele finisaje după terminarea construcției.

În alegerea tipului de lemn pentru construirea unui garaj poți ține cont de câteva caracteristici, precum:

  • zona în care locuiești din punct de vedere a reliefului și care contează din punct de vedere al vremii și a frecvenței condițiilor meteo nefavorabile;
  • dacă locuiești în oraș, la periferia acestuia sau într-o zona rurală;
  • dacă garajul este un proiect independent de restul casei sau vrei să fie parte integrantă a acesteia din punct de vedere al designului.

Odată stabilite toate aceste lucruri, poți începe să achiziționezi materialele necesare. Iar de pe listă nu ar trebui să lipsească elementele de prindere a lemnului, papucii de reazem care au rolul de a fixa plăcile, precum și șuruburi pentru lemn care sunt special create pentru a nu crea fisuri în straturile acestuia.

Pe lângă toate acestea, în funcție de proiectul ales, poți avea nevoie de alte materiale și elemente care să te ajute la construcția unui garaj din lemn stabil și rezistent în timp.  

Pe lângă corpul garajului, trebuie să acorzi atenție sporită și acoperișului, mai ales că acesta este unul dintre principalele motive pentru care îl construiești: să adăpostești de capriciile vremii mașina, precum și diverse unelte și ustensile.

Construirea garajului din lemn în câțiva pași

2. Construirea garajului din lemn in cativa pasi1

Dacă ți-ai ales un model de garaj din lemn, ai procurat toate materialele și ai obținut autorizația de construcție, este timpul să începi lucrarea propriu-zisă. Principalii pași pe care trebuie să îi urmezi sunt:

  • delimitarea perimetrului de lucru în vederea turnării șapei;
  • turnarea cimentului pentru a face fundația garajului;
  • ridicarea pereților prin plasarea scheletului din lemn care poate avea forma dreptunghiulară sau pătrată;
  • așezarea acoperișului;
  • finisarea interioară și exterioară a garajului.

Este bine să știi că pentru turnarea șapei vei avea nevoie de un amestec din nisip, ciment și apă care trebuie întinse uniform. Peste ele vei veni cu fundația garajului în care trebuie să ancorezi și sârme metalice care vor susține scheletul de lemn. Acesta din urmă poate fi plasat fie de o echipă de profesioniști, fie de tine împreună cu alte câteva persoane, iar pentru ușurință în executarea lucrării, poți apela la servicii specializate precum cel de debitare, astfel încât lemnul să fie tăiat pe dimensiunile exacte.

2. Construirea garajului din lemn in cativa pasi2

2. Construirea garajului din lemn in cativa pasi3

2. Construirea garajului din lemn in cativa pasi4

2. Construirea garajului din lemn in cativa pasi5

2. Construirea garajului din lemn in cativa pasi6

2. Construirea garajului din lemn in cativa pasi7

2. Construirea garajului din lemn in cativa pasi9

2. Construirea garajului din lemn in cativa pasi9

2. Construirea garajului din lemn in cativa pasi10

Odată montat scheletul, se poate trece la fixarea plăcilor laterale. În această etapă, este bine să acorzi atenție ca acestea să fie bătute în așa fel încât să nu existe spatii între ele. De asemenea, atunci când alegi lemnul stratificat sau pe cel ars, nu trebuie să-ți faci griji că se va umfla la ploi, deoarece îl poți trata, respectiv lua direct tratat.

După montarea scheletului, trebuie să ai în vedere montarea acoperișului. Acesta trebuie îmbinat corect pentru a evita infiltrațiile și umezeala.

Acoperișul unui garaj din lemn

3. Acoperisul unui garaj din lemn

Cum se face un garaj din lemn? După cum ai putut citi, destul de simplu până când ajungi la faza acoperișului. Acesta are nevoie de atenție din mai multe puncte de vedere. Astfel:

  • poți alege un acoperiș într-o apă sau două;
  • indiferent de opțiune, acesta trebuie să aibă înclinație, astfel încât să se scurgă apa, dar să cadă și zăpada, dacă este cazul;
  • ca materiale, poți alege șindrila sau tabla, în funcție de preferințe.

Acoperișul unui garaj de lemn este diferit de cel al unei case, astfel că este mult mai ușor de realizat. De asemenea, acesta poate avea o formă și un design mai simplu, așadar, principalul aspect de care trebuie să ții cont este să fie bine ancorat și izolat. În funcție de materialul ales, acesta poate avea o durată de viață de 5-6 ani sau una mai mare cu îngrijirea corespunzătoare.

Construirea unui garaj din lemn nu este dificilă, indiferent de gradul de pricepere, fiind una dintre cele mai bune alegeri chiar și pentru un începător. Dar are și alte avantaje.

Construcția garajului de lemn: avantaje

4. Constructia garajului de lemn avantaje1

Dacă te întrebi ,,cum să construiesc un garaj din lemn?’’ răspunsul este foarte simplu: nu îți trebuie decât de un plan bine pus la punct și un spațiu adecvat în care să îți realizezi proiectul în urma căruia vei avea mai multe beneficii.

Construcția unui garaj din lemn are destul de multe avantaje, printre care și cele de mai jos:

  • este ușor de realizat;
  • este ieftin;
  • are un aspect deosebit;
  • durează în timp.

Într-adevăr, un garaj din lemn se face foarte ușor, mai ales că nu ai nevoie de multe materiale, de amestecuri complexe sau de etape în care trebuie să zidești sau să efectuezi alte manevre de șantier. De aceea, este una dintre cele mai bune variante pentru începători. De asemenea, disponibilitatea varietăților de materiale lemnoase îți oferă posibilitatea să îl faci să arate foarte bine, chiar și atunci când proiectul tău este unul simplu.

Un alt avantaj al construcției unui garaj din lemn este costul acestuia care este mult mai mic în comparație cu al unuia din alte materiale. Fie că alegi plăcile din OSB sau lemnul masiv pentru o calitate superioară, prețul final al acestuia va fi întotdeauna mai mic decât al unuia zidit. De asemenea, montajul este mult mai simplu, astfel din partea de construcție propriu-zisă nu trebuie să te preocupe decât turnarea șapei și a fundației, pentru acestea fiind nevoie de ajutor specializat, dacă simți că nu stăpânești atât de bine tehnicile necesare.

Dacă te preocupă aspectul garajului, nu trebuie să-ți faci griji: acesta va arăta foarte bine. Deși depinde foarte mult de modelul ales, lemnul este un material natural care va fi întotdeauna o variantă foarte bună pentru astfel de anexe. Mai mult, este și ecologic, fiind potrivit și pentru iubitorii naturii, dar și pentru cei cărora le place stilul rustic și care l-au folosit și la construcția casei.

4. Constructia garajului de lemn avantaje2

4. Constructia garajului de lemn avantaje3

4. Constructia garajului de lemn avantaje4

4. Constructia garajului de lemn avantaje5

4. Constructia garajului de lemn avantaje6

În funcție de mărimea acestuia, garajul din lemn este destul de ușor de compartimentat, permițându-ți să montezi rafturi sau diverse dulapuri cu sisteme de prindere simple, fiind mult mai versatil decât unul din cărămidă, beton sau alt material.

Nu în ultimul rând, durata de viață a unui garaj din lemn este una lungă. Atunci când materialul este tratat și este întreținut în corect, acesta se va degrada mult mai greu. Însă și dacă ajunge într-o stare de degradare, reparațiile sunt mult mai ușor de realizat decât în cazul unui proiect bazat pe alte materiale.

Deși există temeri că în timp lemnul se face urat, variantele precum cel ars care este și tratat, își va păstra aspectul frumos pentru mulți ani, astfel că te poți bucura de o anexă a casei fără o investiție foarte mare. Iar dacă dorești o protecție suplimentară, acesta poate fi izolat cu plăci de polistiren dacă în afara mașinii vrei să păstrezi și alte obiecte.

 

În concluzie, dacă ești începător și te întrebi cum se face un garaj din lemn, răspunsul este că nu-ți trebuie prea multă îndemânare, ci doar un model după care să te iei, o schiță și materialele de care ai nevoie pentru ca proiectul tău să iasă cum ți-ai dorit. Odată obținută autorizația de construcție, nu îți rămâne decât să îți realizezi proiectul simplu și rapid!

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse