Construcție gard din lemn – idei de gard din lemn ideale pentru casa ta

Gardul este una dintre cele mai importante componente ale unei gospodării. Un gard de calitate asigură intimitate locatarilor unei case și oferă și protecție împotriva intruziunilor. Totodată, gardul are și rol de securizare a copiilor și a animalelor din jurul casei, care s-ar putea găsi în pericol, dacă ies din perimetrul curții. Istoria gardului este una bogată, iar acest element face parte din planurile celor care își construiesc o casă încă din cele mai vechi timpuri. Există mai multe tipuri de gard, fiecare având avantaje și dezavantaje. 

O variantă care continuă să fie populară este cea a unui gard din lemn. O construcție de gard din lemn poate să reprezinte nu doar un proces de securizare a locuinței, ci și un proiect prin care creativitatea și abilitățile tale de constructor să fie stimulate și puse la încercare. În acest articol, poți găsi mai multe idei importante despre ce presupune construcția unui gard de lemn.

Construcție gard din lemn – ce rol are gardul și din ce materiale poate fi construit

Gardul poate fi definit ca o structură orizontală sau verticală, produsă din materiale diverse, al cărei rol este cel de a delimita spațiul unei proprietăți. Pe lângă delimitarea acestui spațiu, gardul oferă și siguranță, protecție și intimitate. De-a lungul istoriei, gardurile au fost folosite pentru a marca granițele proprietăților, pentru a separa zonele private de zonele publice, precum și din rațiuni estetice. În prezent, gardul reprezintă un element de importanță capitală, la nivel rezidențial.

1. Construcție gard lemn - ce rol are gardul și din ce materiale poate fi construit

Rolul gardului la nivel rezidențial

La nivel rezidențial, gardul îndeplinește chiar mai multe roluri decât cele de bază, întâlnite în definiția unei astfel de structuri. Iată care sunt toate aceste roluri ale gardului:

  • Delimitarea proprietății – gardul separă spațiul deținut de persoana care îl utilizează și previne intruziunea neautorizată;
  • Securitate – gardul oferă un nivel suplimentar de securitate pentru orice proprietate, având capacitatea de a descuraja vandalii sau hoții să pătrundă pe terenul tău;
  • Intimitate – proprietarii care apelează la gard se pot simți mai relaxați în propria grădină sau curte, fiind feriți de privirile trecătorilor sau de curiozitatea vecinilor;
  • Securizarea copiilor și a animalelor de companie – pentru familiile cu copii sau cu animale de companie, gardul poate să fie un sprijin important în sensul prevenirii accidentelor și păstrării la distanță a animalelor sălbatice;
  • Estetică – cu ajutorul materialelor potrivite și al unor alegeri de design corecte, gardul poate să îmbunătățească aspectul general al casei, curții și grădinii, adăugând plus valoare la nivel estetic;
  • Protecție anti-vânt și anti-zgomot – gardurile pot să ofere protecție contra vântului puternic și împotriva zgomotului cauzat de trafic sau provenit din alte surse de poluare sonoră.

 

Din ce materiale poți construi un gard?

O caracteristică importantă a gardurilor este că ele pot fi construite din foarte multe tipuri de materiale. Astfel, poți alege o variantă în funcție de bugetul disponibil, scopurile gardului sau preferințele de ordin estetic. Iată câteva exemple de materiale din care se poate ridica un gard:

  • Lemn – lemnul este una dintre cele mai populare și consacrate variante de material pentru gard. Aspectul cald și natural al gardurilor de lemn le transformă într-o opțiune foarte îndrăgită, iar faptul că materialul poate fi vopsit și decupat în diferite forme contribuie la predilecția oamenilor către acest tip de gard;
  • Metal – gardurile din materiale metalice, cum sunt fierul forjat sau aluminiul au rezistență crescută și durabilitate mare. Se pot orna și pot avea diverse detalii decorative;
  • Cărămidă – gardurile din cărămidă sunt solide și pot să ajungă să aibă și înălțimi foarte mari Construirea lor este complexă și poate fi și costisitoare;
  • Betofibră – combinația de beton cu fibre sintetice conduce la obținerea unor garduri cu rezistență bună la intemperii. Materialul permite vopsirea în diverse culori și texturi.

1. Construcție gard lemn - ce rol are gardul și din ce materiale poate fi construit(1)

Lemnul este materialul pe care ne vom concentra în continuare, în materie de opțiune de material din care poate fi construit un gard. Există mai multe tipuri de gard din lemn, fiecare având capacitatea de a îmbunătăți valoarea și aspectul estetic al unei gospodării. Printre avantajele gardurilor din acest tip de material se află și posibilitatea de a se putea transforma în proiecte DIY (Do It Yourself). 

 

Tipuri de gard din lemn

Gardul din lemn cu scânduri

Unul dintre cele mai întâlnite garduri din lemn este cel cu scânduri. Acesta se face prin fixarea scândurilor verticale sau orizontale pe stâlpi, creându-se o barieră continuă și solidă. Există:

  • gard cu scânduri orizontale – creează un aspect tradițional și pot să fie personalizate și construite pe diferite înălțimi;
  • gard cu scânduri verticale – scândurile se fixează vertical între stâlpi, pentru a genera un aspect modern și deschis. Creează iluzia de înălțime și se folosește, în general, la împrejmuirea curților și grădinilor mici;
  • gard în scânduri de lemn subțire – sunt construite folosind scânduri subțiri, pentru crearea unui aspect de grilaj sau semi-transparent. Ele nu blochează complet vizibilitatea;

 

Garduri din lemn cu plăci în chevron

Aceste garduri au un pronunțat rol estetic, deoarece plăcile din lemn sunt așezate în forma literei V, pentru a aduce un plus de stil și un aspect distinctiv gospodăriei. Gardurile din lemn cu plăci în chevron sunt folosite pentru marcarea intrării pe o proprietate și sunt considerate a fi de mare rafinament.

 

Garduri din lemn cu balustrade

Gardurile din lemn cu balustrade se folosesc, în general, la înconjurarea scărilor, teraselor sau balcoanelor. Sunt formate din stâlpi și balustrii verticali sau orizontali, astfel reușind să creeze o barieră sigură și elegantă. Gardurile cu balustrade permit personalizarea cu ornamente și modele.

 

Garduri din lemn cu sculpturi

Aceste garduri sunt o variantă foarte bună pentru cei care caută soluții ieșite din comun, unice. Gardurile de acest fel presupun folosirea lemnului ca material de sculptură, pentru adăugarea detaliilor artistice și a elementelor personalizate. 

 

Garduri din lemn cu plăci încadrate

Pentru a beneficia de un gard de lemn cu plăci încadrate, este necesar să se folosească plăci care sunt fixate între cadre din lemn, pentru obținerea unui aspect organizat și texturat. Pot fi personalizate cu modele variate de încadrare și dimensiunile plăcilor pot varia.

1. Construcție gard lemn - ce rol are gardul și din ce materiale poate fi construit(2)

 

Avantajele gardurilor din lemn

Gardurile din lemn sunt foarte populare și prezintă o serie importantă de avantaje. Pe unele dintre ele deja le-am menționat, însă iată lista completă a beneficiilor de care te poți bucura și tu:

  1. Aspect estetic – fie că apelezi la lemn în stare brută sau că optezi pentru personalizarea materialului prin vopsire și decupare, gardurile din lemn vor aduce un plus de naturalețe și căldură în jurul proprietății tale;
  2. Durabilitate – întreținute corect și tratate cu vopsea sau lac așa cum se cuvine, gardurile din lemn pot să reziste foarte mulți ani chiar și în cele mai dificile condiții de mediu;
  3. Intimitate – gardurile din lemn pot să furnizeze un nivel excelent de intimitate, permițând proprietarilor unei case să se bucure de spațiul exterior al curții și grădinii fără să fie observați.
  4. Siguranță – lemnul este un material din care se pot ridica garduri cu caracter solid, greu de doborât și care fac față și provocărilor venite din mediul înconjurător, precum condițiile meteo nefavorabile etc.
  5. Flexibilitate în design – lemnul permite asamblarea ușoară a elementelor structurale la producerea cărora poate fi utilizat. De asemenea, lemnul favorizează personalizarea structurilor precum panourile de gard din lemn, astfel încât ele să se potrivească cu preferințele proprietarului.
  6. Posibilitatea de a construi singur gardul – lemnul permite prelucrarea ușoară și este un material din care poți să construiești pe cont propriu gardul dorit. 

Acestea sunt, așadar, cele mai importante detalii pe care trebuie să le cunoști despre tipurile de gard din lemn și avantajele pe care ți le oferă această variantă de material din care să-ți construiești propriul gard. În continuare, îți vom prezenta care sunt sculele necesare pentru a ridica un gard rezistent, din lemn, dar și care sunt etapele implicate în acest proces.

Idei de gard din lemn – materiale necesare + construcția pas cu pas

Construirea unui gard din lemn, pe cont propriu, este o idee excelentă, deoarece îți permite să te asiguri că beneficiezi de o structură exact așa cum îți place. Totodată, dacă îți construiești singur gardul, vei putea să îl personalizezi după gusturile proprii. În același timp, este important să urmezi un plan bine pus la punct, astfel încât să ai garanția că vei obține un rezultat de calitate.

Ce unelte sunt necesare pentru construcția unui gard din lemn?

Pentru a putea da startul proiectului tău, este foarte important să te asiguri că ai la îndemână un set de unelte și materiale importante. Iată despre ce scule este vorba:

2. Construcție gard lemn. Idei gard lemn - materiale necesare + construcția pas cu pas(3)

  1. Ciocan – se folosește la fixarea elementelor care se prind în cuie, așa cum este cazul unui papuc de reazem;
  2. Nivel – un nivel garantează că gardul este drept și plăcile din care acesta este format sunt corect aliniate;
  3. Ruletă – cu ajutorul ruletei poți măsura cu precizie și poți marca distanțele și dimensiunile;
  4. Drujbă sau fierăstrău – așa cum ai aflat anterior, cele mai multe elemente ale gardului din lemn pot fi personalizate și decupate, iar drujba și fierăstrăul te pot ajuta să le tai după cum îți convine.
  5. Șurubelniță – se folosește la fixarea șuruburilor și pentru alte mici lucrări de asamblare;
  6. Burghiu – se utilizează pentru a fora găurile în lemn, în vederea fixării stâlpilor sau a altor piese;
  7. Fierăstrău circular – la fel ca drujba sau fierăstrăul simplu, acesta este un instrument folosit la tăierea bucăților de lemn, însă fierăstrăul circular oferă tăieri mult mai precise;
  8. Pilă și șmirghel – sunt unelte folosite la finisarea lemnului și la îndepărtarea muchiilor ascuțite;
  9. Echipament de protecție – pe lista ta de unelte folosite la ridicarea gardului din lemn trebuie să se găsească și ochelarii de protecție, căștile de protecție și mănușile.

 

Materialele necesare pentru construcția gardului din lemn

Pe lângă scule, pentru construcția unui gard din lemn ai nevoie și de câteva piese și materiale specifice. Iată despre ce este vorba:

  • Lemnul – bucățile de lemn pot fi în formă de grinzi sau plăci pe care să le decupezi în funcție de propriile preferințe. Pe Enipau.ro găsești panouri pentru gard de lemn de calitate, tratat și pregătit special pentru a face față tuturor preferințelor tale;

2. Construcție gard lemn. Idei gard lemn - materiale necesare + construcția pas cu pas

  • Stâlpi – sunt elemente pentru gard cu rol de susținere. Pot fi tot din lemn, dar și din material metalic. Se îngroapă în sol și trebuie să fie foarte bine fixați;
  • Șuruburi, cuie și dibluri – cu șuruburi pentru lemn de calitate, vei reuși să fixezi plăcile și să asamblezi rapid structura gardului;
  • Elemente de prindere și îmbinare – pe lângă șuruburi, vei avea nevoie și de elemente de prindere a lemnului și elemente de îmbinare care să te ajute să unești panourile sau grinzile în mod ermetic;
  • Beton sau pietriș – orice variantă de material ai alege, dintre cele menționate, trebuie să știi că rolul acesteia este cel de fixare a stâlpilor gardului în sol;
  • Capace pentru stâlpi – au rol estetic și de protecție a stâlpilor contra umezelii și acțiunii altor factori nocivi de mediu;
  • Uși și balamale – dacă gardul tău este conceput pentru a avea și o poartă, trebuie să te asiguri că achiziționezi și uși sau balamale corespunzătoare.

2. Construcție gard lemn. Idei gard lemn - materiale necesare + construcția pas cu pas(1)

Construcția gardului din lemn, pas cu pas

 

Un astfel de proiect este complex prin multitudinea de scule și materiale implicate, prin variantele de forme și structuri pe care le poți aborda, dar și prin pașii care sunt implicați în proces. În continuare, îți vom prezenta ce implică fiecare etapă a procesului de construire a gardului din lemn.

1. Pregătirea materialelor și obținerea potențialelor aprobări

În această etapă, trebuie să decizi stilul gardului, dimensiunile sale și să stabilești zona în care acesta va fi construit. Tot în această parte a procesului, vei achiziționa sculele și uneltele necesare. Nu în ultimul rând, este necesar să te asiguri că respecți reglementările locale cu privire la stil și dimensiune, dar și că ai avizele necesare, dacă este cazul.

2. Instalarea stâlpilor

Este necesar să instalezi stâlpii de susținere, care sunt o adevărată fundație a gardului. Folosește nivelul și ruleta pentru a marca locurile unde stâlpii vor fi îngropați, asigurându-te că distanțele dintre aceștia sunt egale. Apoi, sapă găurile pentru fiecare stâlp și introdu stâlpii în găuri. După ce aceștia sunt nivelați și aliniați corect, ei se stabilizează cu beton sau pietriș, iar apoi materialele sunt lăsate la uscat.

3. Construirea panourilor

Dacă nu folosești panouri gata pregătite pe dimensiunile dorite, este necesar să pregătești bucățile din lemn. Măsoară, marchează și taie lemnul, astfel încât să formezi panourile așa cum prevede planul tău. Dimensiunile sunt esențiale. Ulterior, poți asambla panourile folosind și șuruburi, cuie sau alte elemente de prindere.

4. Fixarea panourilor la stâlpi

Panourile se fixează pe stâlp foarte bine, folosind șuruburi sau cuie. După caz, poți să apelezi la șurubelniță sau la ciocan, Dacă folosești șuruburi, îți poți ușura misiunea cu ajutorul unei mașini de înșurubat.

5. Finalizarea gardului și montarea ușii

În final, se adaugă capetele de stâlpi, dacă dorești să folosești astfel de elemente. În plus, poți aplica un strat de protecție asupra lemnului, pentru ca acesta să nu se deterioreze ușor. Totodată, dacă proiectul tău include și o poartă, acum se montează balamalele aferente, precum și ușa în sine.

6. Curățenie și mentenanță

Curăță zona în care ai lucrat de mizerie și alte resturi, iar periodic poți să verifici gardul pentru a te asigura că nu apar deteriorări sau alte probleme care țin de siguranță. La nevoie, aplică din nou un strat de vopsea sau lac, pentru protecție.

2. Construcție gard lemn. Idei gard lemn - materiale necesare + construcția pas cu pas(2)

În concluzie, acestea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști despre ceea ce presupune o construcție de gard din lemn. Cu ajutorul sculelor potrivite și a materialelor pe care le poți achiziționa de la Enipau.ro, ai posibilitatea să pui în aplicare propriile idei de gard din lemn, astfel încât să generezi o structură solidă și plăcută din punct de vedere estetic, prin care să-ți completezi gospodăria. Asigură-te că folosești scule de calitate și echipamente de protecție, pentru rezultate eficiente și condiții sigure de lucru!

 

Sursa foto: Unsplash.com

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse