Vopsirea lemnului – informații utile pentru rezultate impecabile

Corect întreținut, lemnul poate să reziste cu succes o viață întreagă, însă, din păcate, timpul își pune amprenta asupra lui. Astfel, acest material natural are nevoie de un tratament corespunzător pentru a se garanta durabilitatea. Mobilierul, gardul, obiectele din lemn din jur pot să rămână permanent într-o stare foarte bună dacă vor fi tratate adecvat cu ajutorul vopselei. Vopsirea lemnului poate părea o operațiune simplă la prima vedere, dar nu este deloc așa pentru cei care doresc să obțină rezultate impecabile. 

Pentru a oferi sau pentru a reda prospețimea lemnului sunt foarte utile informațiile din articolul de mai jos despre importanța și avantajele vopsirii lemnului la interior și la exterior, despre etapele vopsirii propriu-zise și despre unele sfaturi și recomandări ale specialiștilor cu privire la această operațiune.

Vopsirea lemnului la interior și exterior

1. Vopsirea lemnului la interior și exterior

Lemnul este un material preferat pentru construirea diferitelor obiecte din jurul oamenilor, așa că este important să se aibă în vedere protejarea și întreținerea sa corespunzătoare, astfel încât să poată rezista cu succes de-a lungul timpului. Printre factorii care duc la degradarea lemnului se numără precipitațiile, înghețul și dezghețul, radiațiile solare, praful, ciupercile, insectele, cariile de lemn, rozătoarele, păsările, animalele, oamenii. Suprafețele din lemn aflate la exterior se degradează mai repede decât cele aflate la interior. 

Pentru protejarea optimă a lemnului se pot folosi diferite metode: ignifugarea (prin imersie, pulverizare sau pensulare), hidrofugarea (aplicarea unor lacuri sau a unor uleiuri speciale) și prin antiseptizare (tratarea cu abur la temperaturi ridicate, injectarea lemnului cu soluții speciale, tratarea cu sulfat de cupru sau cu borax). 

Vopsirea este o altă metodă bună de a proteja și de a întreține lemnul, indiferent că este așezat la interior sau la exterior. Pentru a obține cele mai bune rezultate, însă, este imperios necesar să se cunoască în detaliu toate etapele de parcurs în acest sens. Alegerea vopselei potrivite nu poate fi uitată nici ea, această etapă presupunând luarea în considerare a unor criterii esențiale, cum ar fi: compoziția, finisajul, aplicabilitatea, culorile etc.

Importanța tratării și protejării lemnului prin vopsire

Obiectele din lemn vopsite vor rezista mult mai mult în timp comparativ cu cele nevopsite. Totuși, nu este vorba doar despre acest aspect, ci și despre o perspectivă estetică. De asemenea, cu ajutorul vopsirii se realizează un strat protector, care împiedică deteriorarea lemnului expus la umiditate, la razele solare, la insecte, bacterii, ciuperci.

Vopsirea oferă și un aspect plăcut, contribuind decisiv la obținerea unui look deosebit, dar și o rezistență mult mai mare la zgârieturi, uzură etc. Gospodinele sunt de părere că lemnul vopsit este mult mai ușor de întreținut și de curățat și că pot îndepărta simplu murdăria și petele de pe astfel de suprafețe.

Vopsirea lemnului cu diferite tipuri de vopsea

Lemnul este un material de construcție întrebuințat în diferite moduri în casă sau în afara ei. În principal, se poate vorbi despre piesele de mobilier ce trebuie tratate pentru a rezista timpului și pentru a le oferi diferite aspecte dorite, însă mai există și alte obiecte sau elemente fabricate din lemn ce au nevoie de un astfel de tratament:

Toate aceste obiecte pot fi vopsite foarte ușor cu ajutorul diferitelor tipuri de vopsea existente pe piață. Nu toate vopselele funcționează excelent pe toate tipurile de lemn, așa că trebuie efectuată o cercetare în prealabil pentru a descoperi ce se potrivește în funcție de situație. Dintre vopselele existente pe piață pot fi amintite:

  • vopseaua acrilică ce se aplică în două straturi;
  • vopseaua pe bază de ulei cu aderență bună, care nu are nevoie de primer;
  • vopseaua pe bază de apă ce se usucă rapid;
  • vopseaua emailată, ideală pentru piesele de exterior;
  • vopseaua pe bază din latex, cu rezistență mare și putere mare de acoperire;
  • vopseaua blackboard ce creează o suprafață tare, rezistentă la zgârieturi.

Vopsirea propriu-zisă a lemnului

2. Vopsirea propriu-zisă a lemnului

Vopsirea lemnului poate să devină un proiect atractiv pentru proprietarii dornici să se bucure de lucrul făcut cu propriile mâini, cu condiția să aibă în vedere parcurgerea unor etape exacte în acest sens. Așadar, cum se vopsește lemnul? Înainte de a trece la efectuarea activității în sine este nevoie să se facă rost de uneltele și materiale adecvate.

Pregătirea preliminară a vopsirii lemnului și alegerea materialelor potrivite

Lemnul ce urmează a fi vopsit trebuie să fie pregătit corespunzător, indiferent că este vorba despre o suprafață aflată la exterior sau la interior. Astfel, se curăță cu grijă cu apă și săpun / detergent și se îndepărtează murdăria, petele, resturile de rășină dacă este cazul, pânzele de păianjen, praful, alte impurități. 

Pentru a nu răspândi în jur praful rezultat este indicat să se întindă pe jos o prelată, o folie de plastic sau niște cartoane. Urmează șlefuirea lemnului cu hârtia abrazivă sau cu șmirghelul, această etapă ducând la obținerea unei suprafețe cu o condiție bună în vederea vopsirii. În cazul în care există o suprafață care a mai fost vopsită, de exemplul gardul exterior al casei, se poate folosi pentru a pregăti lemnul și un compresor de aer la care s-a conectat furtunul de apă. 

Urmează etapa alegerii materialelor potrivite vopsirii: vopsea pentru lemn, pensule, role, detergent, șmirghel, grund, plastic sau carton pentru protejarea zonei în care se va realiza vopsirea, mască, ochelari de protecție, mănuși, recipiente pentru vopsea, paletă. Vopseaua pentru lemn se găsește din abundență în comerț, în diferite nuanțe, așa că proprietarul trebuie doar să descopere ceea ce îi place. Astfel, poate să opteze pentru vopsea mată, satinată, lucioasă, potrivită pentru interior sau pentru exterior. Este ideal ca înainte de a se opta pentru o vopsea sau alta să se studieze cu multă atenție avantajele și dezavantajele fiecărui model în parte. 

Tehnici de aplicare a vopselei pe lemn

Vopsirea propriu-zisă presupune aplicarea unei tehnici anume. Există diferite metode de a vopsi o suprafață de lemn:

  • Cu peria sau pensula. Această tehnică este utilă mai degrabă atunci când este vorba despre vopsirea unor suprafețe mici din lemn. Specialiștii recomandă pensulele de calitate și executarea mișcării de vopsire în direcția fibrelor lemnului;
  • Cu rola. Pentru podele sau pereți din lemn se poate folosi mult mai ușor rola în vopsire, deoarece aceasta poate acoperi rapid o suprafață mai mare. Se vor aplica straturi mai subțiri, evitându-se excesul de vopsea sau scurgerea lichidului într-un mod inestetic;
  • Cu spray. În comerț există spray adecvat pentru suprafețele din lemn, ușor de utilizat, ideal pentru proiecte de mare anvergură, obținându-se un finisaj uniform. Nu trebuie uitată acoperirea zonei aflate în vecinătate cu o folie de plastic, altfel obiectele din jur vor fi stropite cu vopsea;
  • Realizarea aspectului antichizat. Se dă un prim strat de vopsea, apoi se aplică o altă vopsea de culoare contrastantă și nu se lasă să se usuce complet. Pentru a obține aspectul dorit se va șlefui ușor suprafața pentru a descoperi culoarea primul strat, ce va crea un aspect de uzat etc.

Fiecare dintre aceste tehnici de aplicare a vopselei pe lemn are propriile sale particularități, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o informare corespunzătoare asupra lor pentru a face alegerea potrivită. 

Finisaje speciale pentru vopsirea lemnului

Pentru a obține diferite efecte interesante sau pentru o protecție suplimentară se pot alege și finisaje speciale în vopsirea suprafețelor fabricate din lemn. Înainte de a face această alegere trebuie să se știe ce tip de lemn urmează a fi finisat, deoarece fiecare tip are proprietăți specifice, acestea influențând într-o mai mare sau mai mică măsură alegerea finisajului. De asemenea, se vor avea în vedere locul în care va fi utilizat lemnul (la interior sau la exterior) și aspectul ce se dorește a fi obținut.

Practic, există trei tipuri de finisaje ale lemnului: vopsea, lac, ulei. Trebuie avute în vedere și următoarele informații în acest sens:

  • lemnul de esență tare are nevoie de un finisaj diferit de cel de esență moale;
  • mobilierul de exterior poate avea un finisaj cu vopsea sau cu ulei;
  • unele vopsele pot ascunde textura și culoarea lemnului;
  • vopseaua oferă protecție excelentă împotriva umidității;
  • uleiul contribuie la sporirea frumuseții lemnului;
  • lacul apără de zgârieturi.

Întreținerea și reîmprospătarea culorii după vopsirea lemnului

După vopsirea lemnului este important să se aibă în vedere menținerea aspectului proaspăt o perioadă îndelungată. Întreținerea suprafeței vopsite presupune ștergerea periodică de praf și de alte impurități, evitându-se materiale abrazive sau substanțele care ar putea să distrugă vopseaua. Protejarea de razele solare este și ea importantă, acestea putând să ducă la decolorarea vopselei folosite și, implicit, la afectarea aspectului estetic al suprafeței de lemn. 

În cazul în care au apărut zgârieturi pe lemn este bine să se repare cu multă grijă, altfel aspectul ar putea suferi. Se poate aplica un nou strat de vopsea pentru a reda strălucirea pierdută. Totuși, nu vor fi uitate în acest caz recomandările producătorului și pregătirea corespunzătoare a suprafeței de lemn. Protejarea vopselei se poate face și prin aplicarea unui lac de protecție.

Sfaturi și recomandări utile despre vopsirea lemnului

Vopsirea diferitelor suprafețe de lemn poate fi realizată cu ajutorul unei echipe de profesioniști, dar și în regie proprie. E nevoie doar de câteva cunoștințe în domeniu, de uneltele și materialele necesare. Câteva sfaturi și recomandări sunt utile în acest sens:

  • Vopseaua nu trebui să fie aplicată în strat foarte gros, deoarece s-ar putea să apară denivelări;
  • Suprafața de lemn proaspăt vopsită are nevoie de un timp anume pentru uscare. Doar după ce s-a uscat foarte bine va face față diferiților factori externi;
  • Nu se vopsește niciodată în condiții meteo extreme (temperaturi ridicate sau foarte scăzute, umiditate excesivă etc.);
  • Pentru a obține o suprafață netedă este imperios necesară șlefuirea lemnului;
  • Suprafețele care nu sunt expuse foarte mult la intemperii trebuie vopsite de două ori, iar cele foarte expuse de trei ori;
  • Grundul de lemn este prima substanță care tratează lemnul după șlefuire. Acesta acoperă toate asperitățile lemnului și permite aderența vopselei;
  • În funcție de tipul de vopsea și de condițiile de mediu, uscarea suprafeței vopsite va dura în medie, între 24 și 48 de ore;
  • Pentru a se usca uniform suprafața va fi nevoie de o ventilare eficientă a spațiului în care a avut loc vopsirea ei;
  • Lemnul de brad se poate vopsi cu vopsea pe bază de ulei, lac pe bază de apă sau vopsea acrilică;
  • Înainte de a aplica vopseaua este bine să se testeze pe o suprafață mai mică pentru a vedea care e rezultatul final;
  • Suprafețele ce nu trebuie vopsite vor fi protejate cu bandă sau alte elemente de protecție (carton, plastic, hârtie etc.);
  • Activitatea de a vopsi trebuie să se desfășoare într-o încăpere bine ventilată sau în aer liber;
  • Imediat după vopsire se vor șterge pensulele, rolele, trafaletul sau alte obiecte utilizate cu ajutorul unui solvent recomandat de către producător. 

În concluzie, vopsirea lemnului este un proces ce necesită foarte multă răbdare și ceva îndemânare, așa că este esențial ca înainte de a trece la executarea acestei operațiuni să se cunoască foarte bine toate etapele ce trebuie parcurse. 

 

Surse foto: unsplash.com.

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse