Modele de grajduri pentru animale: adecvate pentru gospodării sau ferme de dimensiuni mici și medii

Grajdul reprezintă o parte esențială a construcțiilor anexe din cadrul unei ferme agricole și de creștere a animalelor sau chiar din cadrul unei gospodării, fiind un spațiu necesar pentru asigurarea confortului, sănătății și siguranței animalelor domestice. De-a lungul istoriei, construcția grajdurilor pentru animale a evoluat considerabil, adaptându-se nevoilor specifice ale diferitelor specii de animale și cerințelor proprietarilor.

În acest articol, ne propunem să explorăm diversele modele sau tipuri de grajduri, punând accent pe importanța construcției grajdurilor din lemn pentru animale, procesul de autorizare a construcției și aspectele cheie legate de materialele utilizate în realizarea lor.

Fiecare model sau tip de grajd, indiferent de dimensiunea sau de scopul său, servește ca un refugiu sigur și confortabil pentru animalele domestice. De la grajdurile pentru bovine și ovine, până la cele destinate păsărilor, diversitatea modelelor reflectă necesitățile variate ale crescătorilor și proprietarilor de animale.

Modele de grajduri pentru animale în funcție de cerințele de adăpost și dimensiunile acestora

1 modele de grajduri - grajd din lemn pe un camp acoperit de zapada

Unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont când alegi un model de grajd este tipul de animale pe care le deții. Fiecare specie de animal domestic are nevoi și particularități specifice care trebuie respectate pentru a le asigura o viață sănătoasă și un adăpost confortabil.

  • Cum să alegi un model de grajd în funcție de tipul de animale pe care le deții?

Pentru a alege un model de grajd potrivit pentru animalele tale, trebuie să iei în considerare următorii factori:

Numărul și talia animalelor. În funcție de câte animale ai și cât de mari sunt, vei avea nevoie de un spațiu mai mare sau mai mic pentru a le adăposti. De regulă, se recomandă să aloci cel puțin 2-3 metri pătrați pentru fiecare animal de talie mare (vacă, cal, porc) și 0,5-1 metru pătrat pentru fiecare animal de talie mică (oaie, capră, pasăre). De asemenea, trebuie să ții cont de spațiul necesar pentru depozitarea furajelor, a apei, a echipamentelor și a deșeurilor.

Comportamentul și nevoile animalelor. În funcție de specia de animal, vei avea nevoie de un grajd mai simplu sau mai complex, deschis sau închis, mai cald sau mai răcoros, mai luminos sau mai întunecat etc.

1 modele de grajduri - doua grajduri din lemn pentru animale

1. Modele de grajduri (2)

De exemplu, bovinele și cabalinele au nevoie de un tip de grajd bine ventilat, izolat termic și luminat, cu boxe individuale sau colective, cu podele din beton sau din lemn, cu adăposturi deschise sau închise, interioare în funcție de zona geografică și de temperaturile medii anuale.

1 modele de grajduri - doua grajduri din lemn pe o pasune

1. Modele de grajduri

Ovinele și caprinele au nevoie de un model de grajd de animale mai simplu, cu podele acoperite cu paie sau cu nisip, cu spații comune sau separate, cu acoperișuri din țiglă bituminoasă sau tablă.

1 modele de grajduri - oi si miei in fata unui grajd din lemn pentru animale

Suinele au nevoie de un grajd bine izolat termic, cu podele din beton sau cărămidă pentru o curățare ușoară, cu cuști sau cușete cu spațiu suficient, cu sisteme de încălzire și de ventilare. 

Păsările au nevoie de un grajd înalt, cu podele din lemn sau din beton, cu baterii de cuști sau cuiburi și cu sisteme de iluminare și de ventilație.

Reglementările și normele legale. Dacă este vorba de grajduri de ferme angrenate în producția de alimente (carne, lapte ouă etc) vei avea nevoie de o autorizație de construcție pentru grajduri, care să respecte anumite condiții și cerințe legale. De exemplu, în România, pentru a construi un grajd, trebuie să obții o autorizație de construire de la primăria locală, să ai un proiect tehnic de construcție, să respecți normele de igienă sanitar-veterinare, normele de mediu, de siguranță și protecție la incendii, de bunăstare a animalelor etc.

Tipuri de construcții de grajduri pentru animale

2 modele de grajduri - vaci in interiorul unui grajd

Un alt criteriu de care trebuie să ții cont când alegi un model de grajd este tipul de construcție: fixă sau mobilă, permanentă sau temporară, simplă sau complexă. Fiecare tip de construcție de grajd are avantaje și dezavantaje, în funcție de nevoile și resursele tale.

  • Modele de grajduri mobile sau fixe

Un model de grajd mobil este o construcție care poate fi mutată sau transportată de la un loc la altul, în funcție de nevoile tale. O construcție de tip grajd fix este realizată pe un loc stabil și nu poate fi mutat. Un grajd mobil are avantajul că îți oferă flexibilitate și adaptabilitate, dar are dezavantajul că necesită mai multă muncă pentru asamblare/dezasamblare/mutare și întreținere.

2 modele de grajduri - grajd si siloz de furaje intr-o ferma de animale

Un grajd fix are avantajul că îți oferă stabilitate și durabilitate, dar are dezavantajul că necesită un volum mai mare de investiții și o autorizație de construcție a grajdului, după caz.

  • Tipuri de grajduri permanente sau temporare

Un model de grajd permanent este construit pentru a rezista pe termen lung. Un grajd temporar sau o anexă sunt construite pentru a rezista pe termen scurt și pot fi modificate sau demolate după o perioadă de timp. Tipurile de grajduri permanente au avantajul că oferă siguranță și calitate superioară a construcției, dar are dezavantajul că necesită mai multe materiale și resurse, dar și o autorizație de construcție a grajdului care trebuie obținută în prealabil. Un grajd temporar are avantajul că îți oferă economie și ușurință de construire, nu necesită avize și autorizări, dar are dezavantajul că nu este durabil în timp, are dimensiuni mai reduse și poate solicita lucrări dese de întreținere.

2 modele de grajduri - cai pe o pasune in fata unui grajd din lemn

2. Tipuri de grajduri

  • Construcții de grajduri simple sau complexe 

Tipurile de grajduri simple pentru animale au o structură și o funcționalitate de bază, care nu necesită multe echipamente sau sisteme auxiliare. Pe de altă parte, modelele de grajduri complexe, folosite cu precădere în cadrul fermelor zootehnice au structuri și funcționalități avansate, care necesită dotări cu echipamente sau sisteme auxiliare.

2 modele de grajduri - femeie ingrijind caii dintr-un graj din lemn

Construcția unui grajd simplu are avantajul că îți oferă rapid o un adăpost practic și economic pentru animale, dar are dezavantajul că nu oferă multe alte facilități. Un tip de grajd complex are avantajul că aduce confort și eficiență în creșterea animalelor, dar are dezavantajul că necesită mai multă cunoștințe și experiență presupunând și un efort financiar destul de ridicat pentru construcție și dotări.

2 modele de grajduri - grajd din lemn si siloz pentru furaje

Un alt criteriu de care trebuie să ții cont când alegi un model de grajd este tipul de material folosit: lemn, metal, beton, cărămidă etc. Fiecare tip de material are proprietăți și performanțe diferite, care influențează rezistența, durabilitatea, izolația, costul, estetica modelului de grajd pentru care optezi.

Construcția unui grajd din lemn pentru animale – etapele esențiale, avantaje și dezavantaje, sfaturi și recomandări

3. Constructia unui grajd

În cele ce urmează vom explora împreună avantajele modelelor de grajduri din lemn – modele care oferă un raport bun între bugetul alocat, efortul dedicat construcției și beneficiile pe care le oferă.

  • Modelele de grajduri din lemn au următoarele avantaje:
  • Sunt ecologice deoarece lemnul de construcții este un material natural, biodegradabil și reciclabil, care nu poluează mediul și nu consumă multe resurse. De asemenea, pentru pereții grajdului pot fi folosite plăci de OSB care sunt obținute din materie lemnoasă și pot fi manipulate cu ușurință, reducând considerabil timpul și efortul de execuție.
  • Sunt estetice pentru că lemnul și în special lemnul stratificat sunt  materiale de construcții personalizabile, care oferă grajdului un aspect vizual plăcut. Lemnul poate fi vopsit, lăcuit, sculptat, gravat etc., pentru a crea diferite modele și motive.
  • Oferă un grad bun de izolare termică. Lemnul este, în sine, un material izolant, care reduce sau previne transferul de căldură între mediile sau suprafețele în contact. Lemnul menține un climat interior optim pentru animale, fără a necesita prea multe sisteme de încălzire și de ventilație.
  • Sunt rezistente. Modelele de grajduri din lemn rezistă destul de bine la intemperii mai ales dacă sunt construite cu materiale și accesorii de calitate, folosindu-se elemente de îmbinare performante, papuci de reazem la dimensiunile potrivite, elemente de prindere a lemnului speciale și șuruburi pentru lemn adecvate tipului de construcție. 

După cum este știut, lemnul de construcție și diversele varietăți de lemn stratificat sunt materiale rezistente, care suportă bine solicitările mecanice, cum ar fi greutatea, presiunea, tracțiunea, încovoierea etc. Lemnul de calitate nu se deformează, nu crapă, nu se deteriorează sub acțiunea acestor solicitări, mai ales dacă este tratat și întreținut corespunzător.

Sunt construcții ușoare. Lemnul de construcții și plăcile OSB sunt materiale de construcții ușoare, care nu necesită multă muncă sau echipamente pentru a fi transportate, montate, asamblate și demontate. Lemnul facilitează construcția și modificarea ulterioară a grajdului, fără a necesita multă forță de muncă sau un consum prea mare de timp.

3 modele de grajduri - vaci care pasc in fata unui graj din lemn pentru animale

  • Dezavantajele modelelor de grajduri din lemn

Diversele modele de grajduri din lemn pentru animale au următoarele dezavantaje care pot fi atenuate sau chiar eliminate printr-o atentă îngrijire și prevedere alături de achiziția de materiale de construcții și accesorii de calitate:

  • Sunt inflamabile. Desigur, lemnul este un material inflamabil, care poate lua foc ușor și poate arde rapid, dacă este expus la surse directe de căldură, de scântei, de flăcări etc. Lemnul reprezintă un risc de incendiu pentru grajd și pentru animale, dacă obiectivul nu este protejat și supravegheat corespunzător. Acest risc poate fi eliminat dacă lemnul de construcții folosit este tratat ignifug înainte de asamblare, de exemplu. De asemenea, trebuie folosite toate dispozitivele și aplicate toate măsurile necesare pentru prevenirea și stingerea incendiilor stipulate de reglementările legale în materie (pichete PSI complet dotate, extinctoare, alarme de incendiu, sisteme automate de stingere a incendiilor, după caz).
  • Poate solicita o întreținere mai atentă. Lemnul de calitate slabă este un material sensibil, care se poate degrada, coroda, putrezi, poate fi atacat de insecte, ciuperci, bacterii etc., dacă este expus la umiditate și la variații de temperatură. Lemnul necesită un tratament adecvat și o întreținere regulată, pentru a-și păstra proprietățile și calitatea. De aceea este indicat să folosești lemn de construcții sau lemn stratificat doar de la producători și distribuitori care pot garanta calitatea și durabilitatea materialului. 

Pentru a alege și a construi un model de grajd din lemn în mod optim și eficient, îți recomandăm să urmezi următorii pași:

  • Alege un tip de lemn potrivit. În funcție de nevoile și resursele tale, alege un tip de lemn care să ofere rezistență și durabilitate. De exemplu, poți alege lemn de construcții, cum ar fi brad, molid, pin, stejar etc., lemn stratificat, cum ar fi lemn laminat, lemn lamelar, lemn încleiat etc., sau OSB, care este un material compozit din lemn.
  • Alege un tip de construcție potrivit. După nevoile și resursele tale, ar trebui să alegi un tip de construcție fie permanentă permanent, fie temporar cu un mod de realizare simplă sau complexă. Alegerea modelului de grajd din lemn trebuie să țină cont și de cerințele standard de adăpostire și îngrijire adecvată a animalelor pe care le va adăposti.
  • Gândește-te la accesoriile și dotările grajdului. În funcție de cerințe și de resursele tale, alege un model de grajd care să ofere spațiu suficient, ventilație adecvată, izolație termică, lumină naturală, și să poată fi prevăzut cu instalații de electricitate, boxe, podele ușor de curățat, adăposturi individuale adecvate în funcție de speciile de animale pe care le deții.
  • Tratează și întreține lemnul corespunzător. Pentru a asigura o calitate și o performanță optime pentru grajdul tău din lemn, tratează și întreține lemnul corespunzător, folosind produse și metode adecvate. De exemplu, poți folosi lacuri, vopsea impregnantă, tratamente ignifugante, soluții insecticide, fungicide etc., pentru a proteja lemnul de foc, de umiditate, de insecte, de ciuperci și de bacterii dăunătoare. De asemenea, poți curăța, repara, înlocui sau vopsi lemnul periodic, pentru a remedia la timp crăpăturile și alte deteriorări ale materialului.

Dacă vrei să construiești un grajd fix, permanent, pentru animalele tale, trebuie să știi că ai nevoie de o autorizație de construcție, la fel ca pentru orice altă construcție permanentă care are nevoie de o fundație și care trebuie să respecte anumite normative. Autorizația de construcție a grajdului este un document care îți permite să realizezi lucrări de construire, modificare, extindere, consolidare sau demolare a unei clădiri, în conformitate cu legea și cu normele de urbanism și de securitate la incendiu.

Pentru a obține autorizația de construcție pentru grajduri, trebuie să depui un dosar la primăria localității unde se află terenul pe care vrei să construiești. Dosarul trebuie să conțină, în general, următoarele documente (despre care ar trebui să te informezi în prealabil la autoritatea emitentă a autorizației):

  • Cerere tip de eliberare a autorizației de construcție;
  • Certificat de urbanism;
  • Copie după actul de proprietate asupra terenului și a construcțiilor existente;
  • Proiectul de autorizare extras din proiectul tehnic;
  • Avizele și acordurile necesare, în funcție de specificul construcției și de prevederile certificatului de urbanism;
  • Declarația pe propria răspundere a proiectantului și a verificatorului de proiect;
  • Declarația pe propria răspundere a beneficiarului privind respectarea reglementărilor legale în domeniul construcțiilor.

Autorizația de construcție se eliberează în termen de 30 de zile de la data depunerii dosarului complet, iar valabilitatea acesteia este de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire cu încă 12 luni. Autorizația de construcție se afișează la locul construcției și se păstrează pe toată durata execuției lucrărilor.

Construirea unui grajd fără autorizație de construcție constituie contravenție și se sancționează cu amendă conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. De asemenea, autoritatea care a constatat contravenția poate dispune oprirea lucrărilor, demolarea construcției sau aducerea acesteia la starea inițială în cazul unei modificări neautorizate.

În concluzie, în acest articol ți-am prezentat cele mai importante informații și sfaturi despre modele de grajduri, pentru a te ajuta să alegi și să construiești cel mai potrivit model de grajd pentru animalele tale. Un model adecvat de grajd pentru animale este o anexă esențială a fiecărei gospodării și, cu atât mai mult, a fiecărei ferme care deține un număr mare de animale, fiind o condiție esențială pentru bunăstarea și creșterea adecvată a acestora conform normelor și reglementărilor în domeniul zootehnic.

 

Sursa foto: Pixabay.com, Pexels.com, Freepik.com

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse