Proiectul unui carport din lemn – ghid pas cu pas pentru o structură funcțională și estetică

Construirea unui carport din lemn reprezintă o modalitate eficientă și estetică, în același timp, de protejare a automobilelor în fața unor elemente atmosferice distructive, cum ar fi ploile, grindina, zăpada și lumina ultravioletă a soarelui. Mai mult decât atât, în afara valorii funcționale, un carport oferă și modalitatea de creștere a valorii unei proprietăți prin adăugarea unui element estetic deosebit, cu condiția planificării atente a întregului demers și a selectării materialelor de construcție, în așa fel încât rezultatul să fie unul durabil și rezistent în timp.

Dintre numeroasele tipuri de materiale de construcție utile în ridicarea unui carport se evidențiază lemnul, o opțiune naturală, durabilă și versatilă, ce se poate adapta cu ușurință oricărui stil arhitectural. De asemenea, lemnul oferă o mare flexibilitate în legătură cu opțiunea designului, iar rezultatul final se va integra în mod fericit cu mediul natural al unei curți primitoare și armonioase. 

Articolul de mai jos este destinat profesioniștilor din domeniul construcțiilor, arhitecți, ingineri constructori, antreprenori, ce pot descoperi aici un adevărat ghid în ceea ce privește ridicarea unui carport și modelele disponibile ce pot fi construite pentru protejarea autoturismelor. Pe lângă prezentarea pașilor ce trebuie să fie parcurși pentru executarea acestui proiect se vor descoperi în cadrul articolului recomandări cu privire la materialele și uneltele necesare, precum și la întreținerea lui ulterioară pentru asigurarea unei utilizări îndelungate.

Proiectul pentru realizarea unui carport – informații generale

1. Proiectul pentru realizarea unui carport - Informații generale
Sursa foto: Shutterstock

În mod tradițional, mașinile din România sunt parcate în curți, fie în aer liber, fie în garaje, însă în ultimii ani se apelează din ce în ce mai des la o soluție de mijloc, ce îmbină în mod fericit protecția superioară a automobilelor cu necesitatea unei investiții abordabile, și anume construirea unui carport. O astfel de structură asigură prelungirea duratei de viață a mașinilor și este considerată un element estetic important, ce crește valoarea unei proprietăți.

Ce este un carport – importanța realizării unui proiect pentru o construcție durabilă

Un carport poate fi definit ca o structură simplă, destinată adăpostirii mașinilor de influența negativă a unor factori atmosferici, cum ar fi ploaia, grindina, zăpada sau razele soarelui. Spre diferență de garaj, carportul nu este o clădire închisă, ci una care se prezintă sub forma unui acoperiș sprijinit pe stâlpi de susținere, cu părțile laterale complet sau parțial deschise. Motivele acestei abordări sunt de natură financiară, investiția necesară fiind mai mică decât în cazul unui garaj și pentru facilitarea accesului către automobil, în special acolo unde spațiul disponibil este limitat.

Ridicarea unui carport trebuie să înceapă cu realizarea unui proiect detaliat, ce permite selectarea modelului potrivit în funcție de necesități și condiții de mediu și cu alegerea corectă a materialelor de construcție pentru asigurarea durabilității structurii. Colaborarea cu un arhitect în acest sens este binevenită nu doar din punct de vedere funcțional, ci și ca metodă de alegere a unei variante care să se integreze armonios în stilul arhitectural al casei. 

O altă caracteristică de bază a carportului este posibilitatea construirii din materiale diverse, opțiunile cele mai folosite fiind metalul (mai scump și mai greu de montat, dar care oferă rezistență maximă), PVC-ul (soluție ieftină, dar fără estetică ridicată, și mai puțin rezistentă) și lemnul (varianta ideală, ce îmbină avantajele metalului și ale PVC-ului, fără dezavantajele acestora).

Acte și autorizații necesare pentru construirea unui carpor

Construirea unui carport în România presupune în majoritatea cazurilor și obținerea unor acte și autorizații care să permită desfășurarea legală a întregului demers. Este adevărat că în anumite situații este posibilă ridicarea unui carport fără o astfel de autorizație, însă rezultatul nu va fi unul potrivit din punct de vedere estetic și funcțional, existând limitări cu privire la dimensiunile și soluțiile tehnice utilizate.

Pentru obținerea tuturor actelor necesare pentru construirea unui carport este necesară parcurgerea următorilor pași:

  • Primul pas este de solicitare a unui certificat de urbanism de la primăria localității unde este situat terenul pe care va fi ridicată construcția. În acest act vor fi precizate condițiile ce trebuie să fie respectate în ceea ce privește dimensiunile permise, poziționarea față de proprietățile vecinilor etc.;
  • După obținerea certificatului de urbanism se poate solicita eliberarea autorizației de construire tot de la primăria locală prin întocmirea unui dosar ce trebuie să cuprindă, pe lângă cererea specifică, documente diverse, cum ar fi dovada proprietății terenului, proiectul tehnic de execuție și alte tipuri de avize de la autorități;
  • În anumite condiții este posibilă solicitarea unor avize suplimentare, ca de exemplu atunci când carportul va fi ridicat în zone protejate sau în unele de interes public.

Modele de carporturi potrivite pentru protejarea automobilelor

Carportul este soluția practică de adăpostire a autovehiculelor, fiind din ce în ce mai des aleasă în locul tradiționalului garaj, deoarece oferă rezultate optime, fără necesitatea unei investiții majore și pentru că este potrivită chiar și în curțile unde spațiul disponibil este limitat. Un alt motiv al unei astfel de alegeri este posibilitatea de a opta pentru unul dintre dintre numeroasele tipuri de proiecte existente:

  • Carportul simplu cu acoperiș drept este varianta cea mai ușor de construit, atât ca investiție necesară, cât și ca efort. Structura se prezintă sub forma unui acoperiș plan plasat pe patru sau mai mulți stâlpi, în funcție de dimensiunile ei. Alegerea este ideală pentru zonele în care nu există precipitații bogate, acolo unde pretențiile estetice nu sunt ridicate;
  • Carportul cu acoperiș înclinat, în una sau două ape oferă o scurgere mai rapidă a apei de ploaie sau a celei provenite din topirea zăpezilor și, în plus, permite ridicarea unei structuri cu un grad estetic ridicat, ceea ce permite o mai bună integrare în designul general al casei;
  • Carportul integrat este acea structură conectată cu casa, lipită de aceasta în față, în lateral sau în spate. Opțiunea este mai ușor de construit, deoarece există deja o parte a structurii și permite folosirea în curțile de dimensiuni foarte mici, unde nu există spațiu pentru un carport independent;
  • Un model inovator este cel al carportului ce integrează panouri solare sau fotovoltaice. Astfel, crește funcționalitatea structurii, pentru că oferă și energie termică sau electrică, în afara adăpostirii automobilelor.

Ghidul construcției unui carport

Construirea unui carport este o soluție solicitată tot mai des de către proprietarii de case ce doresc să aibă acces la un spațiu eficient și estetic pentru adăpostirea automobilelor. Pentru obținerea rezultatelor așteptate este necesară parcurgerea cu precizie a pașilor recomandați în ceea ce privește selecția materialelor necesare și transformarea acestora într-o structură rezistentă și care să se integreze plăcut în stilul arhitectonic general al casei.

Materiale și unelte necesare pentru construcția unui carport din lemn

Construirea unui carport din lemn este un demers ce aduce numeroase beneficii proprietarilor de case și automobile, deoarece un astfel de proiect se integrează cu ușurință în majoritatea decorurilor, este relativ ușor de realizat din punct de vedere tehnic și este o variantă ecologică, lemnul fiind considerat un material de construcție sustenabil. Pentru realizarea unei construcții solide, care să ofere adăpost o vreme îndelungată este nevoie de următoarele materiale de construcție:

  • Lemnul de construcție este principalul material necesar, fiind recomandată cheresteaua uscată (cherestea rindeluită pentru zonele vizibile și cherestea nerindeluită pentru zonele nevizibile), grinzile de acoperiș din lemn stratificat și stâlpii de susținere. Lemnul cel mai potrivit este cel uscat (nu are tendința de a crăpa) și tratat pentru rezistență în fața atacului insectelor dăunătoare și a incendiilor;
  • Legăturile dintre piesele lemnoase se vor executa prin intermediul unor conectori pentru lemn care oferă durabilitate deosebită și ușurință de montaj;
  • Închiderea diverselor suprafețe poate fi făcută cu ajutorul plăcilor OSB, un material compozit extrem de versatil și rezistent;
  • Acoperișul poate fi ridicat din diverse materiale, în funcție de proiect și de dorința proprietarilor, materialele recomandate fiind șindrila bituminoasă, țigla metalică sau cea clasică sau chiar policarbonatul ce permite trecerea luminii naturale.

 

În ceea ce privește uneltele necesare este utilă prezența celor folosite în mod frecvent la ridicarea construcțiilor din lemn, cum ar fi cele pentru tăiere (fierăstraiele electrice și manuale), cele pentru măsurare și marcare (ruletă, echer, compas, nivelă, creion de tâmplărie) și cele pentru asamblare (bormașină, ciocan, chei, etc.).

Pașii necesari pentru construirea unui carport estetic și funcțional

Construirea unui carport este de mare folos, pentru că oferă protecție în fața intemperiilor, completează arhitectura casei și poate deveni chiar un punct de atracție al unei curți bine organizate. Pașii necesari pentru executarea acestui proiect sunt următorii:

  • Primul pas este cel de planificare și proiectare. Acum este indicată prezența unui profesionist (arhitect sau inginer constructor). În funcție de necesități se va stabili dimensiunea carportului, locul în care va fi așezat și tipul de proiect ales;
  • Al doilea pas este cel de obținere a autorizațiilor necesare, în funcție de dimensiunile carportului și de reglementările locale ce se aplică;
  • Al treilea pas este cel de achiziție a materialelor de construcție, lemnul folosit trebuind să fie uscat, tratat corespunzător și potrivit ca dimensiuni;
  • Al patrulea pas se referă la construirea fundației, rezultatele optime fiind obținute în cazul în care aceasta este realizată din beton armat, care să ofere stabilitate structurii și să reziste la greutatea automobilelor;
  • După întărirea betonului fundației se trece la montarea structurii de rezistență prin instalarea stâlpilor de susținere și adăugarea grinzilor. Conexiunea dintre acestea trebuie să fie făcută cu elemente rezistente care să ofere durabilitate ridicată;
  • Penultimul pas este cel al acoperirii calportului cu un acoperiș dintr-un material rezistent, care să se integreze estetic la structura calportului și la designul casei din apropiere;
  • Ultimul pas se referă la aplicarea finisajelor care au rol funcțional, de protejare a lemnului de intemperii prin intermediul diferitelor tipuri de tratamente pentru lemn și un rol estetic prin adăugarea unor detalii cum ar fi elementele pentru iluminat, plante, bănci etc.

Recomandări pentru întreținerea corespunzătoare a diverselor modele de carporturi din lemn

Carporturile din lemn sunt soluții valoroase de protejare a automobilelor, însă există posibilitatea ca acestea să se degradeze rapid în cazul în care nu sunt întreținute corespunzător de-a lungul timpului. Prin aplicarea unor acțiuni de întreținere eficiente, carporturile din lemn pot rezista zeci de ani, fără a suferi în fața unor probleme estetice sau structurale:

  • Carporturile trebuie curățate regulat de frunze, praf și alte reziduuri pentru a nu favoriza păstrarea umidității în diverse zone, în special în regiunea acoperișului. O dată pe an se recomandă ca toate suprafețele lemnoase să fie spălate cu apă și săpun sau cu substanțe speciale pentru curățat lemnul;
  • Un alt demers util este inspectarea a periodică a întregii structuri. Astfel, se va observa din timp dacă lemnul prezintă semne de deteriorare (crăpături, infestare cu insecte) sau dacă fixările nu sunt stabile;
  • La intervale de aproximativ trei ani lemnul trebuie să fie protejat suplimentar prin aplicarea lacului sau vopselei ce protejează în fața intemperiilor sau a atacului insectelor;
  • În timpul iernii este recomandată îndepărtarea zăpezii din zona acoperișului și din apropierea structurii de rezistență pentru protejarea acesteia de greutatea destul de însemnată și de infiltrațiile de apă provenite din topirea zăpezii;
  • Acoperișul trebuie să fie întreținut regulat prin îndepărtarea resturile ce se acumulează în anumite zone, în special cele care blochează sistemul de drenaj dacă această soluție tehnică este implementată. În caz contrar, se pot produce acumulări de apă care deteriorează elementele lemnoase ale acoperișului.

 

În concluzie, construirea unui carport din lemn reprezintă o soluție ideală de protejare a automobilelor, varianta fiind recomandată pentru investiția minimă necesară și pentru posibilitatea instalării acesteia în curțile în care nu există suficient spațiu pentru un garaj clasic.

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse