Idei de construcții pentru magazii: soluția ingenioasă, adaptabilă nevoilor tale

Anexele locuinței pot avea numeroase funcții: de la depozitare și conservare, cum sunt magaziile, până la divertisment sau relaxare, categorie în care se poate încadra un foișor sau o piscină. O idee îndrăzneață ar fi să îți construiești singur magazia: nu doar că vei avea la final o construcție foarte utilă, dar și satisfacția simțită va fi pe măsură, din moment ce va fi construită de la zero, cu mâinile tale.

Procesul nu este unul foarte complicat, iar la final vei avea unde să îți depozitezi uneltele de grădină, echipamentele sportive sau unde să dezvolți un hobby sau o pasiune pe care ai tot amânat-o.

Idei de construcții pentru magazii, în funcție de nevoia ta

Există multiple scopuri și funcții pe care le poți asocia cu o magazie, însă multe dintre ele sunt comerciale: stocare de marfă, stocare de materie primă sau materiale, recepția, sortarea, ambalarea și expedierea produselor, pentru o gestionare eficientă a lanțului de aprovizionare și așa mai departe. Alteori, se folosesc pentru arhivare de documente sau conservarea recoltelor, în agricultură.

Decizia de a construi o magazie lângă propria locuință are la bază, de regulă, nevoia de a depozitare și stocare. Fie că e vorba despre alimente (legume, cereale etc.), materiale de construcție, unelte sau orice altceva, magazia este un mod practic și estetic de a le păstra ordonat. Există și alte scopuri, chiar dacă sunt mai rar întâlnite: o magazie poate fi un spațiu special amenajat pentru desfășurarea unui hobby sau pentru a face sport, când locuința nu este suficient de spațioasă, există riscul de a-i deranja pe ceilalți membri ai familiei sau, pur și simplu, vrei un loc privat, doar al tău.

Modele de magazii pentru stocare și depozitare

1.1. Modele de magazii pentru stocare si depozitare - magazie alba, copac mare, barca rasturnata langa

Modelul de magazie pentru stocare și depozitare presupune, în principiu, crearea unui sistem de organizare adecvat: cu rafturi, cuiere, lăzi și tot felul de recipiente, după caz. Un model eficient de magazie pentru stocare și depozitare se bazează pe crearea unui sistem de organizare care să permită o utilizare optimă a spațiului și un acces cât mai facil la obiectele depozitate. 

 

Există mai multe sisteme pe care le poți utiliza:

  • Rafturi și suporturi. Le poți instala pe pereți și în colțuri, pentru a așeza diverse obiecte. Rafturile reglabile sunt utile pentru a adapta spațiul la diferite dimensiuni și forme ale obiectelor depozitate.
  • Cuiere și agățători. Montate pe uși sau pe pereți, pentru a folosi orice spațiu rămas neocupat, sunt ideale pentru a atârna uneltele de grădină, echipamente sportive, hainele de exterior (inclusiv salopete, șorțuri etc.) sau alte scule. 
  • Lăzi și recipiente. Lăzi cu sau fără capac, borcane, cutii de plastic transparente, dacă le vei eticheta și organiza inteligent, îți va fi ușor să găsești obiectele de mici dimensiuni, care se pierd adesea în mulțimea de artefacte adunate. 
  • Zonare și categorizare. O magazie mai spațioasă este ideal de împărțit în zone: fie după activitate, fie după frecvența utilizării. De exemplu, zona din spate este dedicată unui hobby (pictură, creare de bijuterii, olărit etc.), iar în zona din față sunt așezate uneltele de grădinărit. 
  • Suspendarea obiectelor. Cârligele sau suporturile sunt perfecte pentru a suspenda obiecte mai mari, cum ar fi o bicicletă, pentru că te poate ajuta la economisirea spațiului pe podea și la facilitarea accesului atât la obiectul în sine, cât și la cele din jurul lui. 

 

Indiferent ce ai alege, un sistem de organizare bine pus la punct te va ajuta să ții magazia curată și ordonată și să găsești cu ușurință orice ai căuta.

Modelul de magazie ideal pentru conservarea alimentelor

La o magazie pentru conservarea alimentelor vor conta, în primul rând, cantitatea și tipul de alimente ce vor fi depozitate spre păstrare, pentru că fiecare dintre ele au proprietăți diferite și necesită un alt mod de conservare. Parametrii esențiali sunt temperatura și umiditatea, însă cel puțin la fel de importante sunt și containerele: ele trebuie să fie igienice și să păstreze alimentele în condiții sigure, departe de dăunători și alți factori ce le-ar altera.

Esențial, pentru conservarea optimă a alimentelor, este ca magazia să fie bine izolată termic și etanș construită, pentru a menține temperatura internă stabilă și a preveni umiditatea excesivă, ce ar cauza mucegai și alte pagube.

Asigură-te că magazia este ventilată corespunzător, pentru a nu favoriza umiditatea. Poți face asta prin ferestre sau grilaje de ventilație, ce vor permite aerului să circule optim. De asemenea, un sistem de drenaj este esențial pentru a ține sub control umiditatea.

Nu în ultimul rând, gândește-te la un sistem de răcire pe timp de vară și unul de încălzire pe timp de iarnă. Doar așa vei menține o temperatură optimă constantă și vei conserva alimentele pe termen lung.

1.3. Construcția magaziei în grădină sau în curte

Alegerea între construirea magaziei în grădină sau în curte poate depinde de mai mulți factori importanți. Sunt 3 criterii pe baza cărora vei putea face cea mai bună alegere:

  • Scopul magaziei: poate că o magazie micuță, pentru uneltele de grădinărit ar putea fi amplasată în spatele curții sau chiar grădină. O magazie cu scop de atelier sau pentru depozitat aparatură valoroasă, s-ar putea să fie mai bine și mai sigur amplasată în curte, în proximitatea locuinței. Pe de altă parte, dacă activitatea desfășurată produce zgomot, amplasarea în grădină poate ajuta la izolarea fonică. 
  • Dimensiunea și designul: dacă vrei o magazie mare, iar în curte nu ai spațiu suficient, atunci te-ai putea orienta spre grădină. Tot grădina ar putea să fie o alegere inspirată dacă magazia va fi un soi de refugiu: un loc intim, în care să te relaxezi, departe de zgomot și vizitatori. Pe de altă parte, amplasarea magaziei în curte poate permite integrarea sa în designul general al curții, creând un aspect estetic plăcut, așa încât rămâne un aspect pe care doar tu îl vei putea evalua corect. 

Expunerea la soare și accesibilitatea: o bună ventilație și protecția împotriva expunerii prelungite la soare pot fi importante pentru conservarea alimentelor depozitate în magazie, dacă e cazul, așa că vei alege locul mai umbros și mai ferit de intemperii, ce poate fi atât în curte, cât și în grădină. În plus, e important ca magazia să nu blocheze accesul în alte zone și să fie adecvată, din perspectiva accesibilității, și scopului căruia îi este destinată, motiv pentru care acest criteriu va juca un rol important în alegerea între grădină și curte.

Construcția magaziei cu OSB și alte materiale

2. Constructie magazie cu OSB si alte materiale - magazie printre copaci, usi albastre

OSB-ul este un material de construcție format din fibre de lemn dispuse în straturi și legate cu rășini și adezivi, într-un model specific, pentru a conferi plăcilor de OSB rezistență și stabilitate. OSB-ul este adesea utilizat în construcții, ca înlocuitor pentru plăcile din lemn masiv, în principal datorită versatilității, costului mai redus și rezistenței. Are multiple aplicații în industria construcțiilor: de la pereți, acoperișuri și podele, până la piese de mobilier.

2.1. Construcția magaziei cu OSB: pas cu pas

Iată cum ar arăta întregul proces, cu pași de urmat, pentru construcția unei magazii din OSB:

  • Planificare și pregătire

În funcție de spațiul disponibil și nevoile deja evaluate, stabilește dimensiunile, locul în care va fi amplasată construcția, precum și designul acesteia. Mai departe, va trebui să realizezi planul, adică un proiect de construcție.

Nu uita să obții autorizația necesară construirii, obligatorie în baza Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru a nu risca amenzi contravenționale. 

 

  • Achiziționarea materialelor

De la OSB, ca material principal, grinzi de lemn, pavaj, uși, ferestre, feronerie și grund, până la componente precum adezivi, cuie și șuruburi pentru lemn, asigură-te că ai tot ce îți trebuie înainte de a te apuca de muncă. 

 

  • Construcția structurii de bază

Curăță locul în care vei construi magazia și eliberează spațiul din jur, pentru a avea unde să te desfășori. Începe cu scheletul magaziei și asigură-te că ai o structură solidă, stabilă și durabilă. Folosește papuci de reazem, foarte importanți în fixarea elementelor din lemn și în special a stâlpilor și verifică stabilitatea înainte de a trece mai departe.  

 

  • Montarea plăcilor de OSB

După ce ai redimensionat plăcile de OSB (în cazul în care a fost nevoie), fixează-le pe structura magaziei, folosind elemente de îmbinare, cuie și șuruburi. Asigură-te că sunt aliniate și că nu există spații libere sau găuri ce ar putea destabiliza construcția sau facilita pătrunderea dăunătorilor, curenților de aer sau ploii. 

 

  • Finisarea și izolarea

Stratul de finisaj poate fi o vopsea sau o protecție pentru lemn, inclusiv un lac. Ar fi indicat, totuși, să adaugi și izolație termică între structura magaziei și plăcile de OSB, pentru a menține temperatura constantă și a reduce pierderile de căldură sau frig.

 

  • Instalarea ușilor și ferestrelor

Montează ușile și ferestrele, conform proiectului. Asigură-te că sunt sigure, etanșe și funcționale.

 

  • Finalizarea lucrărilor interioare și exterioare

Acum este momentul pentru a instala rafturile, cuierele sau alte structuri pentru care ai optat. Dacă ai optat pentru mansardă, tot acum vei instala și scările din lemn, pentru acces. La final, efectuează toate verificările necesare, pentru a te asigura că toate aspectele structurale și de siguranță sunt în regulă.

Construcția magaziei din lemn

2.2. Constructia magaziei din lemn - magazie cu scari si terasa, o masa si un scaun din lemn pe pe terasa

Planul de construcție pentru o magazie din lemn va fi ceva mai complex, iar materialele necesare, în ansamblu, mai costisitoare, însă rezultatul final va fi unul mai estetic decât la construirea unei magazii din OSB. 

Aici, materia primă este lemnul, așa că vei avea nevoie de lemn de construcții, în primul rând, apoi de lemn stratificat și de elementele de prindere a lemnului, pe lângă cuie, șuruburi și alte materiale, descrise și mai sus, la magazia din OSB. 

Procesul va fi mai complex și mai îndelungat, însă o magazie din lemn este mult mai potrivită pentru a desfășura un hobby, spre exemplu, așa că este o investiție ce merită din plin.

Construcție de magazie din BCA

BCA-ul este un material de construcție ușor și izolant termic, folosit adesea pentru realizarea de pereți și planșee în construcții. Este compus în principal din ciment, nisip, apă și un agent de formare a gazelor, precum pulberea de aluminiu. Bulele de gaz din interiorul BCA-ului îi conferă o structură celulară poroasă, ceea ce face materialul foarte ușor, cu o densitate redusă, dar rezistent și durabil.

Poți opta și pentru construcția unei magazii metalice, caz în care va trebui să achiziționezi, pe lângă lemn, OSB și elemente de îmbinare, tablă și profile metalice pentru structură. Practic, structura magaziei va fi metalică, aspect ce prezintă mai multe avantaje și dezavantaje, dar poate fi potrivit pentru tine: e mai sigură, rezistentă la foc, se poate extinde la nevoie și are un timp de realizare mult mai scurt. 

Un avantaj al magaziei din OSB îl constituie durata mult mai scurtă de construire, ce poate varia de la câteva zile, la câteva săptămâni, în funcție de complexitate și de timpul zilnic alocat. Magaziile din BCA sau lemn sunt mai trainice, mai solide, însă construcția lor poate dura de la o săptămână la câteva luni. Acest aspect, al duratei necesare, este unul de care ar trebui să ții cont când faci alegerea materialului.

Modele de magazie la curte din care să te inspiri

Când creionezi designul magaziei, vei ține cont, bineînțeles, și de cel al curții. La fel de importantă va fi și destinația magaziei, dimensiunile ei și materialul din care ai decis să o construiești. Practic, în funcție de locuința ta și de nevoile din spate, singura limită va fi propria ta creativitate. Modelele de magazie pot fi dintre cele mai neobișnuite. Iată, totuși, 4 tipuri de la care poți pleca:

Magazia tradițională

Este opțiunea clasică, cu un design simplu și funcțional. Poate avea un acoperiș în două ape, cu o ușă de acces și, eventual, ferestre pentru iluminare naturală. Este potrivită pentru depozitarea diverselor obiecte, de la unelte de grădină la tot felul de echipamente.

 

Magazia în formă de căsuță

Designul ei este asemănător cu o casă de joacă. Poate fi construită cu un acoperiș în două ape sau într-un singur versant. Oferă un spațiu mai mare pentru depozitare și poate fi utilizată și ca atelier sau spațiu de lucru, sau chiar ca loc de joacă pentru copii. 

 

Magazie cu mansardă

Acest model de magazie are un acoperiș cu o mansardă în partea superioară, oferind un spațiu suplimentar pentru depozitare. Mansarda poate fi accesată prin scări interioare și poate fi utilizată pentru stocarea obiectelor mai puțin folosite sau pentru a crea un spațiu de relaxare.

 

Magazie modernă

Pentru cine caută un design contemporan, magaziile moderne sunt alegerea potrivită: pot avea linii simple și finisaje moderne, pot include ferestre mari, pentru iluminare naturală, și pot fi construite cu materiale precum sticlă, oțel și lemn tratat termic. Aceste magazii pot fi adaptate pentru a se potrivi cu designul general al casei și pot servi și ca spațiu de divertisment sau de relaxare în aer liber.

Construcția magaziei: sfaturi și recomandări

4. Constructia magaziei sfaturi si recomandari - 3 constructii, camp verde

Fiecare criteriu trebuie evaluat în funcție de nevoile și preferințele specifice fiecărei persoane și de particularitățile fiecărei locuințe. Există, însă, câteva sfaturi și recomandări utile pentru construcția oricărei magazii:

  • Echipează-ți magazia cu un sistem adecvat de iluminare. Acesta îți va permite să inspectezi în special alimentele pe care le ai depozitate, dar și alte obiecte, pentru a identifica cât mai rapid eventuale probleme. 
  • Construiește rafturile sau montează cârligele la o înălțime adecvată și asigură-te că deschiderea ușilor este optimă, astfel încât să ai o bună vizibilitate și un acces facil. 
  • Menține curățenia și igiena în magazie. Nu folosi materiale greu de curățat pentru rafturi, mai ales dacă magazia este mai mult pentru alimentele decât pentru obiecte, întrucât păstrarea igienei în acest spațiu este singura cale de a preveni dezvoltarea bacteriilor. Chiar dacă nu păstrezi alimente în ea, vei petrece timp acolo, iar asta ți-ar putea dăuna sănătății. 
  • Asigură-te că magazia este ușor accesibilă și oferă suficient spațiu pentru a intra și a ieși cu obiectele depozitate. Dacă ai obiecte voluminoase, ia în considerare instalarea unor uși largi sau a porților de acces.
  • Nu uita de siguranță! Iar asta nu presupune doar sistemul de închidere a ușii sau a porților, ci și anumite sisteme de securitate suplimentare, pentru a vă proteja obiectele valoroase, dacă ele există. 

Construcția unei magazii poate fi un proiect valoros, care își va oferi un spațiu suplimentar, bine organizat, care îți va simplifica viața. Cu o planificare atentă și utilizarea materialelor adecvate, poți construi destul de rapid o magazie solidă și funcțională, în care vei putea depozita unelte și echipamente sau în care te vei putea bucura de puțină relaxare binemeritată.

Surse foto: pexels.com, unsplash.com.

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse