Acoperiș în 3 ape – ce este și cum se construiește un astfel de acoperiș

Proiectul construcției unei case moderne pune mereu accentul și pe acoperiș. Acest element structural prezintă o importanță deosebită, astfel că proiectanții, arhitecții și constructorii trebuie să îl trateze cu maximă importanță. Există mai multe tipuri de acoperișuri care pot fi instalate pe o locuință, în funcție de stilul arhitectural abordat și de preferințele și doleanțele proprietarului, în materie de funcționalitate și estetică.

Unul dintre cele mai populare tipuri de acoperișuri este acoperișul în 3 ape. Acesta este o soluție arhitecturală care oferă multiple beneficii, îndeosebi la nivel funcțional. De asemenea, modelele de acoperiș în 3 ape care pot fi construite au o stabilitate structurală deosebită și o estetică plăcută. Din acest motiv, deși este un tip de acoperiș tradițional, acoperișul în 3 ape continuă să fie foarte popular și relevant.

Acoperiș în 3 ape – ce înseamnă, avantaje și dezavantaje

1. Acoperis in 3 ape
Poză de Breno Assis pe Unsplash.com

Un acoperiș în trei ape reprezintă o formă clasică și foarte eficientă de acoperire a unei construcții, deseori utilizată în arhitectura europeană și, implicit, cea din România. Acest tip de acoperiș este caracterizat de cele trei pante sau înclinări, care formează un design distinct. Principalele roluri pe care le îndeplinește acoperișul în trei ape sunt de ordin funcțional, estetic și structural.

Din punct de vedere funcțional, modelele de acoperișuri în 3 ape au capacitatea de a evacua foarte eficient apa de pe suprafața lor. Cele trei pante facilitează scurgerea rapidă a apei de ploaie, fiind astfel evitate acumularea și stagnarea lichidului, elemente care contribuie la deteriorarea acoperișului, dacă nu sunt gestionate eficient. Așadar, prin designul său, acoperișul în trei ape ajută la impermeabilitate.

În ceea ce privește rolul estetic al acoperișului în trei ape, el este semnificativ în arhitectura tradițională și în peisajul urban. Aspectul său special conferă clădirilor o notă de tradiție și eleganță, iar forma adaugă valoare estetică oricărei construcții. Rolul structural este cel care vizează stabilitatea și rezistența. Cele trei pante ale acoperișului ajută la distribuirea uniformă a greutății și a presiunilor generate de vântul extrem sau zăpada în cantitate mare.

 

Avantajele acoperișului în trei ape

  • Drenajul eficient al apei – unul dintre cele mai importante beneficii oferite de acoperișul în trei ape este capacitatea sa excelentă de drenare a apei, prin intermediul celor trei pante care permit scurgerea rapidă a lichidului;
  • Stabilitate structurală – designul acoperișului contribuie la stabilitatea structurală a întregii clădiri. Cele trei pante distribuie în mod uniform presiunea generată de factorii de mediu, fiind astfel redus riscul daunelor provocate de condițiile meteo extreme. Stabilitatea structurală ajută și la prelungirea duratei de viață a acoperișului.
  • Posibilitatea amenajării de mansarde și poduri – acoperișul în trei ape permite crearea de spații interioare utilizabile și versatile. Mansardele se pot transforma în camere de locuit, depozite sau birouri, fiind astfel extinsă funcționalitatea clădirii și obținută valoare adăugată pentru spațiul locuibil.
  • Estetică și tradiție – designul acoperișurilor din această categorie conferă clădirilor note de eleganță și tradiție. Estetica sa este, de altfel, un motiv pentru care acoperișul în trei ape este foarte popular în restaurarea și construcția clădirilor cu caracter tradițional.
  • Economii energetice – acoperișul în trei ape ajută la economii de energie, pentru că optimizează circulația aerului. Prin proiectarea corectă a ventilației, acest tip de acoperiș poate să faciliteze transferul termic în interiorul clădirii, fiind astfel redusă necesitatea folosirii în mod intensiv a instalațiilor de încălzire sau răcire. 
1. Acoperis in 3 ape (2)
Poză de Trinity Nguyen pe Unsplash.com

 

Dezavantajele acoperișului în trei ape

  • Costuri inițiale mai ridicate – comparativ cu acoperișurile mai simple, construcția unui acoperiș în trei ape poate să implice costuri inițiale mai mari. Acest lucru se explică prin prisma formei complexe a acoperișului.
  • Întreținere dificilă – accesul la zonele înalte ale acoperișului în trei ape poate fi dificil, ceea ce complică lucrările de reparație și întreținere. Curățarea sau înlocuirea materialelor de acoperiș poate implica utilizarea de servicii profesionale, care adaugă costuri și complexitate lucrărilor.
  • Adăpost limitat în spațiile înalte – deși mansardele generează spațiu adițional, înălțimea limitată a spațiului interior poate să creeze o zonă utilizabilă restrânsă. 
  • Vulnerabilitate la vijelii violente – deși este stabil, în general, acoperișul în trei ape poate avea dificultăți în situația vânturilor foarte violente, mai ales dacă nu este construit și întreținut în mod adecvat. În unele zone geografice, unde vântul este foarte puternic, se recomandă implementarea unor metode suplimentare de securizare a acoperișurilor de acest tip.

 

Așadar, acoperișul în trei ape oferă o serie importantă de avantaje, de ordin funcțional, estetic și structural, însă vine și cu dezavantaje de ordin financiar și nu numai. Dacă alegi să mergi pe această variantă de acoperiș, totuși, trebuie să iei în considerare nevoile specifice ale proiectului, condițiile locale, precum și preferințele estetice. 

De asemenea, este necesar să te documentezi și despre materialele de care este nevoie, pașii realizării unui astfel de acoperiș și aprobările care sunt necesare. În continuare, poți afla amănuntele esențiale referitoare la aceste aspecte.

Acoperiș terasă în 3 ape – materiale necesare, autorizații și modele

2. Acoperis in 3 ape
Poză de Jamie Whiffen pe Unsplash.com

Construirea unui acoperiș în trei ape presupune o selecție foarte atentă a materialelor, care au scopul de a asigura o rezistență structurală sporită și o durabilitate îndelungată. De asemenea, trebuie ca acoperișul să fie construit în baza unui proces bine etapizat și doar după ce au fost obținute aprobările necesare.

 

Materialele necesare pentru acoperișul în 3 ape:

  • Lemn de construcțiilemnul de construcții este esențial în producerea structurii de bază a acoperișului în trei ape. El se utilizează la producerea de stâlpi, grinzi și alte elemente de susținere. Pentru a avea o rezistență cât mai mare, lemnul trebuie să fie tratat împotriva insectelor, cu lac sau vopsea specială.
  • Elemente de prindere a lemnului – pentru a asigura o conexiune solidă între elementele de lemn, sunt necesare elemente de prindere a lemnului. Acestea sunt esențiale la stabilizarea structurii și la prevenirea mișcărilor nedorite, în timpul fenomenelor meteo extreme. 
  • Șuruburi pentru lemn – pentru fixarea și conectarea diverselor părți ale structurii, se folosesc șuruburi pentru lemn, care creează îmbinări foarte rezistente între elementele de lemn și oferă stabilitate generală acoperișului.
  • Cherestea uscată – este un material crucial pentru construcția acoperișului în trei ape. Se folosește pentru crearea grinzilor transversale, dar și a altor componente cu necesar de rezistență suplimentară. Cheresteaua uscată oferă stabilitate și durabilitate acoperișului.
  • Lemn stratificat – se utilizează lemn stratificat ca alternativă rezistentă pentru elementele portante, cum ar fi stâlpii principali și grinzile centrale. Lemnul stratificat este foarte rezistent la factorii de mediu și oferă stabilitate întregii structuri.
  • OSB – plăcile din OSB se pot folosi pentru crearea unui sageac rezistent pentru acoperiș, elemente cu importanță majoră în protejarea împotriva umezelii și a altor factori de mediu.
  • Elemente de îmbinare – sunt esențiale pentru crearea conexiunilor robuste între diversele părți ale acoperișului. Aceste elemente de îmbinare contribuie la consolidarea structurii și ajută să fie prevenită slăbirea sa, în timp.
  • Papuc de reazem – piesă de susținere foarte importantă, papucul de reazem conectează stâlpii acoperișului la structura de rezistență a clădirii. Astfel, greutatea este distribuită uniform, iar conexiunile dintre stâlpi și fundație sunt întărite.
  • Material de acoperire – în funcție de preferințe și de natura proiectului, pentru acoperire se poate utiliza tablă, țiglă, șindrilă sau alt material impermeabil. Este important să alegi o soluție eficientă economic, dar și durabilă și rezistentă la condițiile meteo.


Izolație termică – pentru a genera un plus de confort termic în interiorul casei, se recomandă montarea unui strat de izolație termică sub materialul de acoperire.

2. Acoperis in trei ape
Poză de Terrah Holly pe Unsplash.com

Construcția unui acoperiș în trei ape este un proces complex, iar materialele și calitatea lor contribuie la această complexitate. Pe Enipau.ro am creat o ofertă bogată de materiale de calitate, ideale pentru acoperișurile în trei ape. Selectarea și achiziția materialelor necesare este doar o etapă din procesul de construcție a unui acoperiș în trei ape.

 

Etapele construcției acoperișului în 3 ape

Etapa 1: Planificarea – primul pas este cel al planificării inițiale. Sunt stabilite dimensiunile, unghiurile pantei și înălțimea mansardei sau podului, dacă se amenajează un astfel de spațiu. Odată făcut planul, se demarează și demersurile necesare pentru eliberarea autorizației, despre care vei afla mai multe în finalul articolului.

Etapa 2 – Măsurătorile și marcajele pe structură – după planificare, se trece la identificarea structurii de bază a clădirii și la măsurarea cu atenție a dimensiunilor, pentru a garanta o potrivire precisă a acoperișului.

Etapa 3 – Întocmirea schiței – se realizează în continuare o schiță detaliată a acoperișului în trei ape, cu accent pe dimensiuni, unghiuri și celelalte detalii arhitecturale relevante. Această schiță va avea rol de ghid pe parcursul procesului de construcție și va contribui la evitarea erorilor.

Etapa 4 – Selectarea materialelor – urmează alegerea materialelor potrivite pentru construcție. În acest punct, poți ține cont de recomandările pe care ți le-am oferit anterior.

Etapa 5 – Construcția structurii de bază – se demarează apoi construcția structurii de bază, conform schiței. Fixează grinzile și stâlpii, pentru a forma structura de suport a acoperișului. Trebuie să se asigure ancorarea corespunzătoare a tuturor elementelor, pentru a face față forțelor meteorologice.

Etapa 6 –  Adăugarea grinzilor transversale și a elementelor de susținere – se instalează grinzile transversale, care susțin pantele acoperișului. Acestea ar trebui să fie plasate uniform, pentru a fi asigurată distribuția corectă a greutății. Se introduc, apoi, elemente suplimentare de susținere acolo unde este necesar, pentru a consolida structura.

Etapa 7 – Instalarea pantei acoperișului – odată pregătită structura de bază, poate începe instalarea pantei acoperișului. Se ajustează unghiurile conform schiței și trebuie să te asiguri că fiecare pantă are o înclinare adecvată, pentru a permite scurgerea eficientă a apei de ploaie.

2. Acoperis in trei ape (2)
Poză de pe Freepik.com

Etapa 8 – Amenajarea mansardei sau a podului – dacă proiectul include o mansardă sau un pod, acesta este punctul în care acest spațiu se amenajează, în conformitate cu preferințele proprietarului.

Etapa 9 –  Acoperirea – se aplică materialul de acoperire ales, fie că este vorba despre tablă, șindrilă sau țiglă. Se verifică etanșarea joncțiunilor, în totalitatea lor, precum și prinderea foarte stabilă a materialelor de acoperire. 

2. Acoperis in 3 ape (2)
Poză de pe Freepik.com

Etapa 10 – Finalizarea detaliilor – se revizuiește întregul acoperiș și se verifică faptul că detaliile sunt conforme cu schema inițială. Se trece la finalizarea lucrărilor, inclusiv prin adăugarea de sisteme de drenaj și elemente decorative.

Etapa 11 – Testarea stabilității – se testează rezistența acoperișului la vânt și se asigură stabilitatea și siguranța sa. Acest pas este crucial, pentru asigurarea rezistenței la condiții meteo extreme.

Odată ce și acest pas a fost finalizat, construcția acoperișului poate fi considerată a fi completă. 

 

Acoperiș pentru casă în 3 ape – autorizații necesare

Pentru a putea construi un acoperiș în trei ape, dar și pentru a repara o astfel de structură, este necesară obținerea unei autorizații din partea primăriei pe raza căreia se află casa sau clădirea al cărei acoperiș este ridicat sau reparat. 

Există și excepții de la această regulă, despre care vei afla mai multe în continuare. În orice caz, modificarea unui acoperiș, considerat parte din structura locuinței, implică eliberarea unei autorizații de la Primărie, în conformitate cu legea numărul 50 din 1991.

2. Acoperis in 3 ape (3)
Poză de Vivint Solar pe Unsplash.com

Pentru a putea repara un acoperiș în trei ape sau pentru a ridica o astfel de structură nouă, ai nevoie de o autorizație de construire, pentru care trebuie să depui la Primărie un dosar format din următoarele acte:

 

  • Certificat de Urbanism (copie);
  • Proiectul necesar eliberării autorizației;
  • Avizele solicitate prin intermediul Certificatului de Urbanism;
  • Copia legalizată a actului de proprietate aferent imobilului unde se repară sau instalează acoperișul;
  • Acord notarial încheiat cu coproprietarii (dacă există) sau vecinii;
  • Chitanța prin care se dovedește plata taxei de eliberare a Autorizației;
  • Contract cu o firmă de salubrizare, în vederea gestionării eficiente a deșeurilor rezultate din reparații.

 

Pentru persoanele fizice, taxa care trebuie plătită pentru eliberarea Autorizației de construcție sau reparație a acoperișului are valoarea de 0,5% din totalul valorii investiției. În cazul persoanelor juridice, taxa are valoarea de 1% din același total.

Pentru eliberarea Certificatului de Urbanism, este necesar un alt dosar care trebuie depus la Primărie și care trebuie să conțină o cerere standard, cu informații despre proprietarul imobilului, imobilul în sine și scopul lucrărilor. 

De asemenea, în dosar trebuie incluse o copie a actului de proprietate, patru planuri cadastrale (două la scară 1/2000 și două la scară 1/500), precum și o chitanță prin care se atestă plata taxei de eliberare a Certificatului de Urbanism. 

Situațiile de excepție, în care nu este necesară autorizația pentru repararea sau construirea acoperișului sunt atunci când se alege același tip de învelitoare pentru acoperiș (de exemplu, se folosește tot tablă la renovarea unui acoperiș din tablă) și când se merge pe aceeași formă a acoperișului. 

2. Acoperis in trei ape (3)
Poză de David J. Boozer pe Unsplash.com

În concluzie, acestea sunt informațiile esențiale despre ce presupune schița unui acoperiș în 3 ape și care sunt materialele și documentele necesare pentru acesta. Alege materialele disponibile pe Enipau.ro, pentru a avea garanția unor rezultate de calitate, care să reziste foarte bine pe termen lung!

 

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse