Renovarea acoperișului unei case vechi – reguli pentru alegerea materialelor și tehnicilor potrivite

Multe case din România au o vârstă apreciabilă, fiind construite în urmă cu 20 – 30 de ani sau chiar mai mult, ceea ce lăsat amprente vizibile asupra diverselor părți, acoperișul fiind din acest punct de vedere expus factorilor distructivi, cum ar fi ploile, zăpezile, grindina sau furtunile. Având în vedere importanța acestei structuri în protejarea caselor și în asigurarea confortului interior se impune acordarea unei atenții deosebite pentru identificarea problemelor inerente și executarea unor lucrări de reparație sau chiar de schimbare totală a acestora pentru prelungirea duratei de viață a spațiilor rezidențiale.

Un acoperiș deteriorat poate aduce o sumedenie de probleme, cum ar fi infiltrația umezelii către interior, afectarea structurii de rezistență și pierderi însemnate de energie termică. Pentru evitarea problemelor de acest tip este utilă renovarea cu ajutorul materialelor de construcție moderne, durabile și eficiente și a unor tehnici potrivite, care să permită ridicarea unei structuri durabile și care să fie în concordanță cu stilul arhitectural al casei vechi. 

Articolul de mai jos oferă informații legate de renovarea acoperișului unei case vechi prin menționarea situațiilor în care se impune un astfel de demers și importanța unei lucrări de acest fel. Mai mult de atât, se vor consulta recomandări cu privire la alegerea materialelor de construcție și a tehnicilor recomandate, precum și la pașii ce trebuie urmați în executarea unei structuri care să impresioneze prin durabilitate și estetică.

Renovarea acoperișului unei case vechi – informații generale

1. Renovarea acoperișului unei case vechi - Informații generale
Sursa foto: Shutterstock

Longevitatea și siguranța structurală a unei locuințe depinde în mare măsură de modul în care acoperișul acesteia reușește să-și îndeplinească scopurile, problemele apărute în această zonă, chiar dacă sunt unele minore, putând aduce daune greu și scump de îndreptat. Decizia unei renovări nu este una simplă din cauza eforturilor majore implicate, atât din punct de vedere financiar, cât și din prisma complexității lucrărilor, însă neglijarea problemelor poate să aducă pagube mult mai însemnate.

Când este necesară renovarea acoperișului unei case vechi

Proprietarii de locuințe trebuie să acorde atenție crescută inspectării zonei acoperișului pentru a identifica problemele încă de la primele semne, în vederea aplicării reparațiilor necesare. Totuși, în anumite momente, în special atunci când acoperișul are o vârstă apreciabilă, simpla reparație nu mai este suficientă, fiind necesară trecerea printr-un proces amplu, de renovare sau chiar de schimbare în întregime. 

 

Un astfel de demers presupune o investiție financiară destul de însemnată și, din acest motiv, este utilă cunoașterea acelor împrejurări ce obligă la realizarea unor astfel de lucrări:

  • Acoperișurile caselor sunt structuri rezistente făcute, în general, din materiale care rezistă în timp, însă chiar și cele mai durabile variante au o durată de viață limitată. În majoritatea cazurilor, acoperișurile caselor vechi din România sunt făcute dintr-o structură din lemn peste care este așezată o învelitoare din țiglă sau tablă. Aceste tipuri de acoperiș au durată de viață între 30 și 50 de ani și, de aceea, dacă limita este depășită, se impune renovarea sau schimbarea lor;
  • Un alt moment în care este folositoare renovarea acoperișului unei case vechi este atunci când apar infiltrații de apă provenite din ploi sau din topirea zăpezilor, fie în zona podului, fie chiar în interior, în camerele caselor. Astfel de infiltrații pot provoca probleme majore, cum ar fi mucegaiul, igrasia, deteriorarea finisajelor sau chiar a structurii de rezistență. Dacă se observă semne de acest gen, se impune repararea sau schimbarea acoperișului;
  • Un alt factor care sugerează necesitatea schimbării acoperișului este izolația termică deficitară. Mare parte din energia termică folosită la încălzire sau la răcire se pierde prin zona acoperișului, pierderile fiind majore în cazul în care această structură nu mai este corespunzătoare. Astfel, dacă proprietarii observă că temperaturile din interior nu sunt confortabile, deși instalațiile termice funcționează corect, probabil este nevoie de renovarea sau schimbarea acoperișului.

Importanța schimbării acoperișului unei case vechi

Tehnologia construcțiilor și a materialelor de construcție a evoluat foarte mult în ultimii ani, ceea ce aduce un plus de durabilitate și eficiență structurilor nou realizate față de cele făcute cu zeci de ani în urmă. Din această cauză se impune ca vechile acoperișuri care nu mai corespund din niciun punct de vedere să fie înlocuite cu unele noi, care să prelungească longevitatea caselor și să ofere o protecție superioară structurii și persoanelor din interior. 

 

Printre motivele renovării acoperișului unei case vechi se numără:

  • Unul dintre aceste motive este că un acoperiș nou nu permite pătrunderea apei în interior. Astfel, sunt evitate situații deranjante sau chiar periculoase, cum ar fi favorizarea apariției mucegaiului ce pune în pericol sănătatea ocupanților sau degradarea pereților și a fundației din cauza infiltrațiilor în structura de rezistență;
  • Acoperișurile moderne sunt construite din materiale noi și cu ajutorul unor tehnici inovative, care oferă rezistență în fața intemperiilor. Structurile actuale au o durată de viață îndelungată, un acoperiș de acest fel rezistând cu ușurință cel puțin 50 de ani, ceea ce prelungește durata de utilizare a unui spațiu rezidențial;
  • Prin renovarea acoperișului se poate crește semnificativ eficiența termică a structurii, iar acest lucru oferă posibilitatea realizării unor economii importante la facturile pentru energie. Materialele de calitate utilizate în prezent permit obținerea unei izolații termice superioare pentru atingerea unor temperaturi confortabile în interior, indiferent de condițiile de afară.

Alegerea materialelor și tehnicilor pentru renovarea și repararea unui acoperiș

2. Alegerea materialelor și tehnicilor pentru renovarea unui acoperiș
Sursa foto: Shutterstock

Acoperișurile caselor vechi au fost ridicate cu zeci de ani în urmă cu ajutorul unor tehnici și materiale de construcție depășite în mare măsură, ceea ce impune înlocuirea acestor structuri cu unele actuale, ce contribuie la obținerea de locuințe durabile și eficiente. Atingerea acestor deziderate se realizează doar în urma unei selecții judicioase a materialelor de construcție utilizate în cadrul procesului de renovare și a pașilor ce vor fi executați pe perioada întregii lucrări.

Materialele necesare pentru repararea sau renovarea unui acoperiș

Un acoperiș tipic este compus din două părți esențiale, și anume structura de bază realizată din lemn, de regulă, și învelitoarea finală care poate fi din țiglă ceramică, tablă, țiglă metalică sau plăci bituminoase. În cazul în care proprietarii decid că este timpul să înlocuiască vechiul acoperiș cu unul nou mai rezistent și mai eficient se recomandă o colaborare cu specialiștii în domeniu (arhitecți și ingineri) pentru selectarea celor mai bune opțiuni adecvate climatului zonei și stilului arhitectural. 

Lemnul este principalul material de construcție întrebuințat la realizarea structurii de rezistență a acoperișului, cunoscut sub numele de șarpantă. Această opțiune este preferată, pentru că materialul este natural, accesibil, ușor de montat și este și o soluție ecologică în același timp datorită caracterului sustenabil al lemnului. Totuși, există și un element ce nu trebuie să fie pierdut din vedere, și anume protejarea structurii din lemn cu ajutorul diverselor tipuri de tratamente ale lemnului pentru evitarea degradării cauzate de insecte sau umiditate. 

Astfel, pentru renovarea acoperișului se va procura material lemnos de calitate superioară, bine uscat, provenit din specii valoroase. Nu trebuie să lipsească cheresteaua uscată (rindeluită și nerindeluită), grinzile din lemn masiv pentru formarea structurii de rezistență, căpriorii ce au rol de a susține învelitoarea, materiale compozite, cum ar fi OSB, și diferite tipuri de conectori lemn – feronerie, ce asigură o conexiune rezistentă între elementele lemnoase.

Învelitoarea acoperișului are un important rol funcțional, dar și unul estetic, și, din acest motiv, materialele necesare construirii acesteia trebuie să fie alese cu grijă, variantele disponibile oferind avantaje proprii, cum ar fi durabilitatea țiglelor ceramice, prețul accesibil și ușurința de montaj a țiglelor metalice și flexibilitatea plăcilor bituminoase.

Pașii recomandați pentru schimbarea unui acoperiș

Schimbarea acoperișului vechi cu unul nou, eficient, durabil și estetic presupune executarea corectă a tuturor pașilor și, din acest motiv, se impune colaborarea cu un profesionist în domeniu, ca de exemplu un arhitect sau inginer constructor care știe cum se repară acoperișul unei case, cum se realizează un proiect adecvat necesităților și ce materiale sunt utile pentru obținerea scopurilor. 

 

Schimbarea unui acoperiș vechi cu unul nou presupune parcurgerea următorilor pași:

  • În cazul în care în urma evaluării stării acoperișului vechi se ajunge la concluzia necesității înlocuirii sale sunt folositoare planificarea și alegerea materialelor pentru șarpantă și învelitoare. O atenție deosebită se va îndrepta în direcția selectării unor materiale de calitate superioară, care să reziste în fața intemperiilor și care să fie compatibile cu structura casei existente;
  • Prima etapă propriu-zisă a lucrării este demontarea acoperișului. Deși în anumite cazuri, proprietarii intenționează să păstreze structura de rezistență și să înlocuiască doar învelitoarea, specialiștii recomandă ca întreaga structură să fie făcută de la zero pentru a beneficia de materialele și tehnicile actuale, care oferă beneficii importante. De obicei, aleg să păstreze vechea formă a acoperișului. Dacă decid schimbarea ei, trebuie să obțină o autorizație de construcție, care să permită efectuarea lucrărilor;
  • A doua etapă se referă la montarea noii structuri de rezistență, unde vor fi folosite componente din lemn, cum ar fi grinzi, căpriori, cherestea. Toate aceste componente trebuie tratate cu scopul de a crește rezistența în fața umidității sau atacului insectelor;
  • A treia etapă este cea de montare a asterelei și a foliilor de protecție. Astereala se face din scânduri sau placaj pentru a oferi suport învelitorii. Deasupra acestui suport se montează o folie specială, ce împiedică pătrunderea umezelii, dar permite evaporarea umidității din zona podului;
  • A patra etapă este cea de montare a învelitorii. În funcție de materialul ales se vor aplica tehnici specifice, fiind recomandată respectarea recomandărilor pentru fiecare opțiune în parte pentru a se obține un acoperiș durabil și eficient;
  • Ultima etapă este cea de instalare a accesoriilor și finisajelor, cum ar fi sistemele de drenaj, coamele, coșurile de fum, ferestrele de mansardă sau alte elemente funcționale sau decorative.

Sfaturi și recomandări pentru renovarea unui acoperiș durabil

Specialiștii recomandă proprietarilor de locuințe care vor să schimbe acoperișurile caselor vechi să realizeze întreg demersul astfel încât investiția financiară însemnată să se reflecte în durabilitatea și estetica structurii noi realizate. În acest scop este folositor să fie luate în considerare câteva sfaturi și recomandări, printre care se numără:

  • Rezistența unui acoperiș depinde în mare măsură de alegerea judicioasă a materialelor de construcție. Structura din lemn și învelitoarea trebuie să fie adaptate condițiilor de mediu, stilului arhitectural și principiilor estetice urmărite. Chiar dacă prima tentație este de a se alege cea mai ieftină variantă, acest lucru este greșit, deoarece în acest caz calitatea va fi una îndoielnică;
  • Acoperișurile moderne îndeplinesc printre roluri și pe cel de creștere a eficienței energetice a unei case. Astfel, este recomandată optarea pentru materiale izolatoare eficiente, cum ar fi vata minerală sau spuma poliuretanică, ce trebuie să fie montate corespunzător, fără a se lăsa goluri sau a se realiza punți termice;
  • Durabilitatea unui acoperiș depinde și de forma acestuia. Astfel, se va opta pentru varianta potrivită, în funcție de condițiile de mediu, în special în legătură cu cantitatea de precipitații (ploaie sau zăpadă). Respectarea pantelor și a unghiurilor recomandate în funcție de materialul de construcție oferă posibilitatea drenării optime a apei în condiții de durabilitate crescută;
  • Acoperișurile eficiente trebuie să fie deservite de un sistem de drenaj eficient. Jgheaburile și burlanele bine dimensionate și montate corect permit drenarea apei de ploaie sau a celei provenite din topirea zăpezilor, astfel încât să nu afecteze pereții și fundația casei;
  • Designul noului acoperiș trebuie să fie ales astfel încât să se potrivească aspectului casei vechi. În acest sens se va ține cont nu doar de formă, ci și de culoare, existând în prezent o varietate de opțiuni.

 

În concluzie, renovarea acoperișului unei case vechi este un demers complex și costisitor, însă prin planificarea atentă, alegerea corectă a materialelor necesare și aplicarea exactă a pașilor necesari se poate construi o structură rezistență, eficientă și estetică.

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse