Atunci când vine vorba despre personalizarea spațiului interior, accentul se pune mai mult pe alegerea pieselor de mobilier, a corpurilor de iluminat, textilelor decât pe decorarea pereților din living, dormitor, bucătărie sau chiar din hol. Există infinite idei privind amenajarea și decorarea pereților din living, precum și din restul casei, care transformă un spațiu comun într-un exemplu de bun gust. Care sunt cele mai inteligente trucuri pentru decorarea pereților din living? Ce idei de amenajare se potrivesc pereților din dormitor? Cum poți transforma holul casei într-un spațiu primitor cu ajutorul ideilor de decorare a pereților?
Cuprins:
Decorarea pereților din living – cum să introduci lemnul în locuința ta?
Decorarea pereților din living cu ajutorul lemnului poate fi o soluție inspirată pentru adăugarea unui plus de textură în decor și de căldură în ambientul general. Însă, pentru un rezultat sigur trebuie aleasă o nuanță similară lemnului natural. Culoarea lemnului variază de la stejar deschis și până la tonuri închise de nuc. Pentru decorarea pereților optează pentru tonuri de verde, albastru sau gri, care fac echipă excelentă cu lemnul natural. Alegerea culorilor pentru decorarea pereților din living reprezintă cel mai simplu truc prin care să oferi încăperii o înfățișare aparte. Din acest motiv este recomandat să depășești clasica amenajarea în care predomină albul.
Pentru un design inedit se pot crea degradeuri, pattern-uri cu vopsea decorativă ori pot fi realizate forme mari din 2-3 culori pentru un decor fantezist. Adepții amenajărilor cu inspirație din natură se pot orienta către placaje din lemn sau piatră, lambriuri ori alte tipuri de placaje care imită materialele naturale. De asemenea, folosirea lambriurilor este frecvent întâlnită în cadrul amenajărilor interioare conform stilului scandinav sau contemporan.
Pont! Tipul de lemn utilizat pentru decorarea livingului, a dormitorului sau a oricărei încăperi trebuie să asigure o armonie vizuală cu pardoseala și piesele de mobilier. ac
Decorarea pereților din living cu plăci din lemn reprezintă o tendință atemporală, care se bucură de popularitate și în prezent, deoarece lemnul se adaptează unei marje variate de stiluri de amenajare. Dacă preferi placajele din lemn ca idei pentru decorul pereților interiori, atunci este important și tipul de lemn. De exemplu, pentru amenajările rustice, cel mai indicat este lemnul din pin. Pentru amenajările moderne, cel de stejar. Amenajarea pereților interiori cu plăci de lemn stratificat reprezintă o alternativă economică la clasicul lemn natural. Dacă urmează să fie creat un perete din lemn în hol, într-o bucătărie sau cameră mică, atunci este indicat să se aleagă o nuanță de lemn alb și accesorii pastelate pentru amplificarea luminozității.
De exemplu, pentru lemnul în nuanțe reci merg de minune accesoriile în tonuri calde de maro sau gri. Pentru pereții îmbrăcați într-o nuanță caldă de lemn, se poate crea un contrast interesant prin asocierea cu accesorii în nuanțe de burgundy, negru sau gri închis. Lemnul în nuanțe închise este o idee elegantă de decor pentru pereții din living. Se poate amenaja un perete accent, iar ceilalți să fie vopsiți într-o nuanță caldă de maro, cu 4 tonuri mai deschisă decât culoarea lemnului.
Poți opta pentru peretele accent într-o nuanță deschisă atunci când ușa din încăpere prezintă o culoare deschisă. Dacă preferi decorurile rustice, orientează-te către lemnul mat. În schimb, pentru adepții interioarelor moderne, lemnul lucios este cel mai indicat.
Placarea cu lemn stratificat conferă același sentiment de căldură specific lemnului natural, dar asigură o rezistență mai mare la umezeală, insecte, precum și o întreținere mai simplă. Amenajările interioare pentru pereți cu ajutorul plăcilor de lemn stratificat este posibilă atât pe suprafețe orizontale, cât și pe cele verticale.
Decorarea pereților din living doar parțial cu plăci de lemn este un exemplu de tendință actuală, deoarece pereții devin elementul central al camerei, iar prezența lemnului emană o senzație de căldură și confort. Pentru ca pereții să devină piesele ,,eye-catcher’’ din încăpere, este indicată alegerea mobilierului în culori deschise sau neutre. O idee interesantă sunt pereții statement sau pereții accent.
Aceștia se remarcă printr-o stilizare diferită față de restul pereților din cameră, fie printr-o culoare, efecte cromatice, panouri decorative 3D, un tapet, șabloane decorative, fie prin prezența unui placaj dintr-un anumit material. Pentru a nu încărca vizual este indicat să păstrezi ceilalți pereți simpli, albi, în nuanțe neutre, fie decorați foarte subtil.
Dacă ești adeptul amenajărilor cu elemente naturale, atunci integrează în amenajarea peretelui accent o plantă naturală sau artificială. O poți aplica direct pe suprafață, poți folosi plante agățătoare care să formeze modele, panouri decorative cu mușchi natural, ghivece fixate de perete sau suspendate de tavan în dreptul peretelui accent.
Idei pentru decorarea pereților din living, dormitor, hol și bucătărie – reguli generale pentru locuințe cu aspect armonios
Care sunt cele mai importante reguli după care ar fi bine să te ghidezi atunci când cauți idei pentru decorarea pereților din living, amenajarea pereților din dormitor, hol, bucătărie și din restul casei?
- Designul interior să reflecte stilul de viață al proprietarului
În primul rând, regula de bază vizează respectarea propriilor preferințe. Spațiul personal trebuie să reflecte stilul de viață, preferințele proprietarului și să ofere confort vizual.
- Peretele accent, un element central care predomină designul
Ca reguli generale ar putea fi menționate următoarele: optează pentru un perete accent și pe restul lasă-i simpli sau decorează-i discret. Peretele accent este primul care atrage atenția persoanei care pășește în încăperea respectivă. Dacă nu te poți hotărî pe care să-l accentuezi, atunci orientează-te către cel din fața ușii sau peretele din spatele patului, fotoliului sau canapelei.
- Respectarea unui echilibru
Trebuie luată în calcul cantitatea de lemn pe care o introduci în amenajarea pereților din living, dormitor, hol sau bucătărie. Astfel, lemnul în exces încarcă optic încăperea, iar prea puțin material conferă camerei un aspect impersonal. Adaugă lemn doar pe suprafața peretelui de accent, mai ales dacă este vorba de un spațiu de mici dimensiuni.
Peretele accent poate deveni rapid un element obositor pentru ochi dacă nu se respectă proporțiile. Așadar, rezumă-te la cel mult 2-3 idei de design pentru perete și astfel elimini riscul supraîncărcării.
- Rolul obiectelor decorative de perete
În ceea ce privește obiectele decorative pentru un perete, limitează-te la un număr impar. Felul în care aranjezi obiectele decorative ține strict de preferințele tale. Totuși, dacă îți plac tablourile de diferite dimensiuni, atunci creează diverse forme cu acestea care să înfrumusețeze peretele camerei.
- Alegerea culorilor în funcție de cameră
Pentru amenajarea pereților din living în culori vii specialiștii sugerează utilizarea obiectelor decorative în nuanțe neutre pentru a crea un echilibru cromatic. Același principiu se poate aplica și în cazul decorării pereților din dormitor. Fiind cameră dedicată odihnei, majoritatea recurg la culori pastelate, neutre, pale pentru pereți.
Se poate crea un contrast armonios prin aplicarea unor decorațiuni colorate care să iasă în evidență pe fundalul color al pereților. De asemenea, lemnul poate fi lăsat în culoarea sa naturală sau poate fi personalizat cu tonuri pastelate de vopsea care să adauge mai multă luminozitate dormitorului, unei bucătării mici sau holului. În plus, pentru accentuarea unei atmosfere calde, lemnul poate fi îmbinat cu piele, lână sau alte materiale care creează un sentiment de conectare cu natura.
Nu toate ideile pentru decorarea pereților din living se aplică cu același succes altor spații interioare. Ideile pentru decorarea pereților din living nu sunt universale, deoarece există nuanțe, materiale, placaje care avantajează camerele generoase și le încarcă vizual pe cele mici.
- Cum amenajezi peretele din dormitor?
Ideile pentru amenajarea peretelui din dormitor sunt comune cu cele indicate în cazul livingurilor. Camera de odihnă este a doua cea mai mare cameră după cea de zi, dar și cea mai intimă. Această caracteristică îndeamnă amenajarea într-o notă personală, cu surse de lumină caldă, tablouri și fotografii.
- Cum amenajezi peretele din bucătărie?
Pentru decorarea pereților din bucătărie cele mai inspirate trucuri sunt accentele de vopsea și tablourile. Motivul pentru care amenajarea pereților este atât de modestă rezultă din faptul că aceștia sunt în mare parte acoperiți de obiecte electrocasnice, deci suprafața vizibilă expusă e destul de mică.
- Cum decorezi peretele din hol?
Pentru decorul pereților din hol, cerințele de amenajare sunt de asemenea simple, precum în cazul bucătăriei. Holul este unul dintre cele mai înguste suprafețe dintr-un spațiu interior. Așadar, amenajarea pereților din hol poate găzdui cel mult câteva dulapuri, un pantofar, cuierul și o oglindă. În funcție de spațiul rămas disponibil se mai pot adăuga corpuri de iluminat, tablouri mici și plante artificiale pentru efect estetic.
Amenajarea peretelui din living și din întreaga locuință cu lambriuri din lemn ar și riflaje
Indiferent că este vorba despre amenajarea pereților din living, idei pentru decorarea pereților din dormitor, camera copiilor sau bucătărie, placajele cu lemn sunt cele mai versatile opțiuni.
- Idei de amenajare cu riflaje din lemn
Pereții dotați cu placaje din lemn se integrează fără probleme atât în decorul rustic, cel vintage, cât și în cel modern. Pentru a placa un perete cu lemn se pot utiliza riflajele din lemn și panourile decorative cu rol multifuncțional. Riflajele sunt soluții inovative cu ajutorul cărora pot fi mascate caloriferele din încăperi. De asemenea, pentru camera de odihnă sau dormitor, riflajele pot servi și ca element despărțitor între dressing, baie și alte spații. Riflajele sunt piese cu rol funcțional și estetic pentru decorarea pereților interiori, alături de panouri din sticlă, care împreună definesc un design interior minimalist sau modern.
Riflajele permit amenajarea rafturilor pentru amplasarea ghivecelor de flori care să înfrumusețeze peretele accent din living sau bucătărie. Fiecare element al riflajului poate fi personalizat printr-o culoare diferită pentru conturarea unui decor plin de viață. Riflajele sunt cunoscute drept panouri acustice, care nu doar că elimină reverberația, dar imprimă un aspect plăcut, natural și chiar luminos spațiului interior. Riflajele pot fi utilizate alături de elementele de prindere a lemnului în scopul de a crea un design pentru peretele dormitorului sau ca decor pentru pereții din camera copiilor. Acestea pot fi utilizate pe peretele din spatele patului, astfel că, zgomotele să nu fie deranjante mai ales dacă peretele este comun cu o altă cameră sau cu apartamentul vecin.
Șipcile din lemn pot fi poziționate pe orizontală pentru a crea imaginea unei camere late sau pe verticală pentru a da impresia unui spațiu înalt. Riflajele se numără printre cele mai frecvent întâlnite idei de amenajare a peretelui din living, mai exact acolo unde este așezat patul, canapeaua sau televizorul.
Pont! O altă variantă pentru amenajarea peretelui cu TV sunt mozaicurile din lemn. Acestea se pretează cel mai bine spațiilor cu suprafețe generoase, deoarece numeroasele detalii vizuale pe care acest decor le implică ar putea sufoca vizual o cameră mică. De asemenea, varianta mozaicului cu scânduri din lemn este indicată și pentru personalizarea peretelui dintre ferestre. O bucătărie cu mozaic din scânduri colorate din lemn care să unească ferestrele asigură un farmec aparte, grație aerului său rustic. Scândurile din lemn pot servi în acest caz și pentru aranjarea unor rafturi de stocare a veselei, a ustensilelor de bucătărie sau pentru ghivece cu flori și obiecte decorative care să accentueze atmosfera rustică.
Mozaicul cu scânduri din lemn se aplică de minune și dormitoarelor spațioase, deoarece rolul lemnului este să sporească atât uniformitatea amenajării, cât și senzația de intimitate.
În zona bucătăriei, șipcile din lemn pot fi așezate în spatele mesei, astfel încât să creeze o barieră de protecție a peretelui, oferind totodată și un aspect elegant încăperii. Pentru amenajarea pereților din hol, riflajele pot fi utilizate pentru a încadra o piesă de mobilier sau pentru a integra un cuier.
- Idei de amenajare cu lambriuri din lemn ars
Una dintre tendințele actuale în amenajarea spațiilor interioare vizează îmbrăcarea pereților cu lambriuri din lemn ars și tratat termic. Lambriurile sunt soluții care se pretează cel mai bine amenajărilor pereților din living în conformitate cu stilul rustic. Lambriurile asigură numeroase avantaje care le transformă într-o investiție de durată. Sunt ușor de aplicat, maschează cablurile, conservă căldura, reglează nivelul de umiditate, pot fi vopsite, sunt fonoizolante, iar șuruburile pentru lemn nu vor fi vizibile, ceea ce asigură un montaj estetic și o libertate de mișcare a lemnului. Acest din urmă aspect este important mai ales dacă lambriurile vor fi montate în spații cu fluctuații de temperatură și modificări ale umidității aerului, precum bucătăriile, băile sau holurile. Dacă lemnul este montat fix, această rigiditate poate favoriza deteriorarea plăcilor.
Lambriurile arată excepțional și pe un singur perete, cel de accent. În cazul acesta, specialiștii sugerează ca în dreptul peretelui îmbrăcat în lambriuri să fie amplasate piese mici de mobilier și excluse cele înalte care ar putea bloca efectul acestuia. Lemnul conferă un sentiment de calm, ospitalitate și o senzație de familiaritate. Tocmai de aceea, acest material este vedeta proiectelor privind decorarea peretelui din living, a camerei de oaspeți, saloanelor sau a camerei de odihnă. De asemenea, dacă te hotărăști să îmbraci pereții cu panouri decorative sau lambriuri din lemn, efectul estetic este asigurat, deci poți renunța la grija tablourilor, oglinzilor și a altor accesorii cu rol ornamental.
O sugestie interesantă de design pentru peretele din living sau dormitor sunt panourile din lemn dispuse în linii geometrice alături de sursele de iluminat amplasate în spatele acestora. Jocurile de lumini și imprimeurile diferite ale lemnului asigură o estetică dinamică spațiului personal.
O idee de bun gust pentru peretele livingului, bucătăriei sau holului sunt amenajările cu lambriuri care să acopere doar parțial suprafața. Designul compus parțial din lambriuri poate deveni un fundal elegant pentru amenajarea peretelui cu TV, pentru așezarea unei oglinzi sau a unui tablou cu ramă în culoare neutră. Lambriurile pot fi folosite cu succes pentru a delimita arcada de trecere între hol și living, dormitor și baie, living și bucătărie.
În concluzie, lemnul natural reprezintă elementul de bază care dă curs numeroaselor idei de amenajare și decorare a pereților din living, camera de odihnă, bucătărie sau holuri. Lemnul este un material versatil, ecologic, durabil în timp și poate fi personalizat astfel încât să se integreze cu succes atât în stilul rustic, vintage, cât și în designul minimalist, scandinav sau urban. Definește designul care îți reflectă stilul de viață și investește în materiale ideale pentru conturarea unui mediu confortabil și natural în locuința ta.
Sursa foto: unsplash.com.