Montarea dușumelei din lemn – informații utile pentru proiecte de durată

Proiectul de montare a dușumelei din lemn este unul complex, implicând tehnici, abilități, cunoștințe, unelte și materiale diverse pentru a obține rezultate excelente. Fiecare etapă în parcurgerea acestui proiect este foarte importantă, începând de la pregătirea preliminară și terminând cu montarea și întreținerea dușumelei. Pentru a pune la punct un proiect deosebit, o capodoperă a esteticii și meșteșugului, profesioniștii în domeniul amenajărilor interioare sunt nevoiți să se perfecționeze continuu, să descopere tainele acestui procedeu, deoarece montarea dușumelei din lemn presupune întotdeauna precizie în execuție, chiar și măiestrie din partea acestora.

 

Articolul de mai jos se dorește a fi un ghid potrivit profesioniștilor care vor să execute proiecte interesante, prin care să-și dovedească îndemânarea și cunoștințele. În continuare, se va descoperi care este importanța montării corecte a dușumelei, ce materiale și unelte sunt necesare în acest sens, care sunt etapele de parcurs pentru instalarea corectă, precum și câteva sfaturi utile pentru a înțelege ce greșeli s-ar putea evita, care sunt costurile unui astfel de proiect, ce avantaje și dezavantaje are dușumeaua din lemn și tot așa.

Montare dușumea din lemn – informații generale

1. Montare dușumea din lemn - Informații generale
Imagine de Collov Home Design pe Unsplash.com

Una dintre cele mai importante operațiuni în amenajarea interiorului unei clădiri (rezidențiale, comerciale, industriale, de birouri etc.) este montarea pardoselei. Printre materialele folosite în acest sens este lemnul (stejarul, nucul, frasinul sunt cele mai populare specii de arbori utilizate în acest scop), deoarece adaugă căldură și estetică interiorului, creând o atmosferă plăcută în orice încăpere, dar și pentru că are o durabilitate mare, rezistând ani de zile fără să își piardă felul în care arată sau funcționalitatea. În plus, lemnul este izolator natural excelent și poate fi ușor de reparat în cazul în care apar diferite probleme (zgârieturi, pete etc.).

Importanța montării corecte a dușumelei din lemn

Pentru a beneficia mult timp de o dușumeaua din lemn montată la interior sau la exterior este bine să se știe de ce trebuie să fie montată într-un mod corect:

  • În primul rând, acest lucru asigură meșterul că a fixat perfect plăcile, care nu se vor mișca sau crăpa mai târziu, contribuind la schimbare aspectului general al încăperii;
  • În al doilea rând, montarea în mod corect va permite poziționarea mobilierului în orice mod își dorește proprietarul și parcurgerea suprafeței fără niciun fel de probleme;
  • În al treilea rând, nu va apărea scârțâiala, ceea ce va presupune noi reparații și noi cheltuieli.

Materiale și unelte necesare pentru montarea unei dușumele din lemn

Înainte de a trece la montarea propriu-zisă a dușumelei din lemn, meșterul trebuie să aibă la îndemână toate materialele și uneltele de care are nevoie, deoarece acestea vor garanta rezultatele optime. 

 

Dușumeaua este primul material ce trebuie selectat, ținându-se cont de faptul că unele specii de lemn sunt mai potrivite la interior, iar altele la exterior. Printre cele mai comune tipuri de dușumele din lemn potrivite pentru montajul interior se numără cele din stejar (rezistente la uzură, se pretează bine la finisaje variate), arțar (oferă aspect modern și luminos), nuc (opțiune elegantă și luxoasă). Un alt exemplu potrivit este dușumeaua rășinoasă, fabricată din lemn moale (pin, molid, brad, cedru), aceasta având anumite caracteristici distincte: textură moale, aspect divers, durabilitate în timp, cost redus, posibilitatea de a fi finisată în diferite moduri. Pentru montarea la exterior sunt adecvate dușumelele din ipe, un lemn exotic rezistent la intemperii, cedar roșu, teak brazilian, dar și din diferite alte specii de lemn, cum ar fi stejarul, bradul, pinul sau molidul. 

 

După ce a fost aleasă dușumeaua potrivită se poate trece la achiziționarea altor materiale și unelte necesare pentru o montare corespunzătoare:

  • Adezivul special pentru dușumele (se aplică direct pe pardoseală);
  • Grinzile de lemn (pentru dușumea exterioară);
  • Grund de lemn (necesar tratării la exterior);
  • Pene, dibluri, tampoane de izolare;
  • Unelte: nivelă cu bulă de aer sau nivelă laser, ruletă, riglă, echer, ciocan, fierăstrău, șpaclu, bormașină, capete de șurubelniță, trafalet, tăviță etc.

Etape în montajul dușumelei din lemn

2. Etape în montarea dușumelei din lemn
Imagine de Markus Spiske pe Unsplash.com

În construcții și finisaje se ține cont foarte mult de calitatea superioară a materialelor și uneltelor cu ajutorul cărora se va realiza proiectul. După ce acestea au fost procurate se poate trece la montarea dușumelei din lemn. 

Pregătirea preliminară pentru montarea dușumelei din lemn

Pregătirea preliminară este considerată de mulți specialiști în domeniu drept cheia pentru realizarea unui montaj de succes, așa că nu trebuie uitată, ci abordată cu mare atenție. Pentru început se va observa cu mare atenție suprafața pe care se va așeza dușumeaua din lemn. Starea acestei suprafețe trebuie neapărat să fie una corespunzătoare, adică să nu aibă denivelări, să fie uscată și, evident, curată. Dacă se observă deteriorări majore, lipsa planeității sau murdărie, este vital să se ia măsuri în acest sens pentru a putea obține rezultatele scontate. 

 

Măsurarea spațiului pe care va fi așezată dușumeaua din lemn se face înainte de a realiza achiziția pentru că, altfel, s-ar putea să apară o situație nedorită. Cantitatea de materiale cumpărate ar putea fi mai mică decât cea necesară, iar acest lucru poate însemna o vizită în plus la furnizor sau o nouă comandă realizată pe Internet. Deseori a apărut și situația în care modelul de dușumea din lemn achiziționat la un moment dat nu a mai fost găsit, iar acest lucru a creat mari neplăceri. 

 

O altă etapă de pregătire în vederea montării este instalarea substratului ce ajută foarte mult la nivelarea suprafeței și la creșterea rezistenței în timp a dușumelei din lemn. Înainte de a fi montat materialul trebuie aclimatizat la condițiile de mediu. De regulă, acesta trebuie ținut la interior câteva zile, în acest fel împiedicând riscul de a se dilata. Un alt lucru de care trebuie să se țină cont este planificarea direcției de montare în funcție de dorințe, dar și de indicațiile producătorului. 

Montarea propriu-zisă a dușumelei din lem

Montarea dușumelei din lemn trebuie realizată în momentul în care s-a încheiat renovarea interiorului. Șapa este din ciment sau din lemn și trebuie să fie uscată, în caz contrar pot apărea spații între plăci. Urmează tăierea dușumelei din lemn la dimensiunile adecvate, având în vedere spațiile necesare pentru dilatare. Dacă este vorba despre lemn masiv finisat sau lemn stratificat, pardoseala trebuie așezată pe un strat elastic, iar elementele de prindere a lemnului se vor îmbina excelent cu ajutorul unui adeziv.. Dacă sistemul de prindere este de tip click, atunci nu va fi nevoie de adeziv. 

 

Pentru a preveni pătrunderea umidității pe sub dușumea se va instala o barieră de vapori. După ce acest lucru este efectuat (de reținut că este opțional), se poate trece la instalarea dușumelei de lângă un perete. În acest sens se pot folosi cleme, cuie, șuruburi pentru lemn, acestea reușind cu succes să fixeze în loc fiecare placă de dușumea. Astfel se va așeza fiecare placă până când se va completa toată suprafața și, la final, se va pune plinta de-a lungul marginilor, aceasta acoperind acele spații de dilatare rămase. Aspectul va fi unul mult mai frumos în acest fel. 

Sfaturi utile despre montarea și întreținerea dușumelei din lemn

Dușumeaua din lemn este foarte avantajoasă și se montează simplu, cu puțină îndemânare. Specialiștii o recomandă pentru că este ecologică (dacă este tratată doar cu substanțe și lacuri minerale), hipoalergenică (ideală pentru persoane cu sensibilități și probleme respiratorii), termoizolantă (nu afectează temperatura din interior vara sau iarna) și longevivă (dacă este îngrijită adecvat, atunci va dura chiar peste cincizeci de ani). Câteva dezavantaje ale acestui tip de dușumea pot fi menționate după cum urmează: sensibilitatea la umezeală, curățarea regulată, costuri mai ridicate uneori. 

 

Montarea dușumelei din lemn nu este un procedeu foarte complicat, dar nici unul extrem de simplu, așa că instalatorul are nevoie de experiență în acest sens și de cunoștințe aprofundate, care să-l ajute să ducă la bun sfârșit proiectul. Pentru montarea dușumelei și întreținerea ei corespunzătoare pot fi consultate și câteva sfaturi utile, care pot face diferența la final:

 

  • Suprafața pe care se montează dușumeaua trebuie să fie obligatoriu plană și nivelată, fără asperități, deoarece denivelările și imperfecțiunile pot duce la afectarea montajului și chiar a rezultatului final;
  • Lemnul folosit pentru dușumea trebuie să fie unul de cea mai bună calitate. Astfel, înainte de achiziție trebuie să se facă o mică cercetare despre lemnul de construcții existent în comerț, indiferent că va fi vorba despre a realiza dușumeaua sau orice alt proiect (dulapi, căpriori, grinzi etc.);
  • Ce se pune sub dușumea? Răspunsul la această întrebare este foarte simplu. Practic, se montează un substrat care ajută la reducerea zgomotului, la protejarea împotriva umezelii sau la menținerea izolației termice, îmbunătățind foarte mult confortul atunci când oamenii se deplasează pe dușumea. Pentru a alege cel mai bun substrat se va ține cont de următorii factori: tipul de pardoseală aleasă (lemn masiv sau lemn tratat), tipul stratului suport, modul în care este încălzită camera (de exemplu, dacă există sau nu încălzire prin pardoseală);
  • În ceea ce privește montarea dușumelei pe grinzi, trebuie știut că  grinzile de susținere se montează deasupra stratului impermeabil și al izolației, fiind așezate la o distanță maximă de 50 cm. Între ele se pune vată minerală ce oferă protecție termică superioară și care trebuie tratată cu o soluție care să contribuie la protejarea lemnului din care este fabricată dușumeaua;
  • Accesoriile folosite pentru montajul dușumelei trebuie să fie corespunzătoare și de calitate. Clemele, cuiele sau șuruburile potrivite au datoria să fixeze perfect lemnul;
  • Plăcile de dușumea pentru interior au, de regulă, sistem click, ceea ce presupune o îmbinare foarte simplă. Pentru a le fixa foarte bine se folosește un ciocan de cauciuc;
  • Dacă trebuie să se aplice adeziv (pentru plăcile cu îmbinare de tip nut-feder), atunci nu se va acoperi întreaga suprafață, ci doar echivalentul a trei-patru șipci. După ce s-a acoperit întreaga suprafață, se lasă adezivul să se usuce circa 24-48 de ore. Apoi se poate trece la finisarea suprafețelor;
  • Pentru montarea dușumelei la exterior se recomandă montarea grinzilor pe dale de beton, nu direct pe pământ, iar între dale și scânduri să se introducă niște tampoane speciale. Distanța dintre două grinzi trebuie să fie circa 40 cm. Pentru a asigura planeitatea trebuie să se verifice grinda cu polobocul;
  • Printre cele mai comune greșeli care se pot observa în montarea dușumelei din lemn se pot evidenția următoarele: nu se folosește polobocul și nu se verifică planeitatea, pardoseala este murdară, ceea ce afectează fixarea dușumelei de suprafața de suport, lemnul nu este tratat împotriva umidității și dăunătorilor;
  • Plăcile de dușumea din lemn trebuie să fie instalate conform recomandărilor producătorului, altfel s-ar putea ca rezultatul final să nu fie mulțumitor sau să se înregistreze un eșec lamentabil. De foarte multe ori, acest lucru va presupune realizarea altor cheltuieli suplimentare, costul final al proiectului crescând spectaculos chiar;
  • Cel mai bun substrat pentru dușumeaua din lemn cu încălzire prin pardoseală este folia din pâslă sau folia substrat compactă și subțire;
  • Întreținerea dușumelei trebuie să se facă periodic, îndepărtându-se regulat murdăria, praful sau orice alte particule care ar putea să se acumuleze aici. Pentru a preveni zgârierea sau deteriorarea în orice fel a lemnului se folosește în acest sens mătura clasică sau un mop. Umezeala nu este indicată, deoarece duce la umflarea lemnului și deteriorarea lui, așa că se va evita menținerea lichidelor o perioadă îndelungată pe dușumea. În zonele cu trafic intens se pot așeza diferite accesorii pentru protejarea lemnului, acestea menținându-i aspectul o perioadă îndelungată. În cazul în care au fost observate diferite pete, zgârieturi, deteriorări, trebuie să fie remediate imediat pentru a nu exista riscul apariției unor stricăciuni mai mari și a alterării aspectului deosebit al lemnului.

 

În concluzie, montarea unei dușumele din lemn într-o încăpere este o operațiune care necesită abilitățile și cunoștințele unui meșter priceput, cu experiență în domeniu, astfel încât rezultatele finale să fie unele care să se ridice la nivelul așteptărilor, indiferent de tipul de proiect (rezidențial, comercial, industrial etc.). 

 

WhatsApp chat
0
    Cererea ta de ofertă
    Nu ai nici un producs in cererea de ofertăVezi si alte produse